Cum au reacționat vecinii militarului american de 21 de ani care a publicat informații secrete de la Pentagon. „Este un copil care nu s-a gândit ce face”

Duminica, 16 Aprilie 2023, ora 18:57
3444 citiri
Cum au reacționat vecinii militarului american de 21 de ani care a publicat informații secrete de la Pentagon. „Este un copil care nu s-a gândit ce face”
Jack Teixeira , arestat sub suspiciunea de implicare în scurgerea documentelor Pentagonului/ FOTO: Twitter

Jack Teixeira, militarul american în vârstă de 21 de ani a fost arestat în cazul scurgerii documentelor confidenţiale de la Pentagon.

Locuitorii orașului său natal au fost surprinși să afle despre acest caz, potrivit bbc.com.

Nu toată lumea îl cunoaște personal pe tânărul de 21 de ani, însă în ziua arestării acestuia cu toții au văzut forțele de securitate.

"Scurgerea, aparent, este evidentă, dar în ce măsură, nu știi. Nu am de gând să-l condamn înainte de timp”, spune un localnic.

Într-un restaurant aflat la câțiva kilometri distanță, Gary Best, unul dintre patroni, spune că Teixeira a dat dovadă de lipsă de patriotism. "A fost o judecată proastă. Este un copil care nu s-a gândit ce face, la consecințe sau la ce înseamnă aceasta pentru această țară", spune el.

O femeie, care nu a dorit să-și facă public numele în fața jurnaliștilor BBC, l-a numit pe Teixeira un "idiot deștept" pentru că și-a folosit creierul în acest fel. "Nu știu ce cred despre toate acestea și mulți alții se simt la fel. Toată lumea este șocată."

"Acest oraș nu este niciodată cunoscut pentru nimic. Dacă dai oamenilor indicații, nici nu știu unde este Dighton, așa că este surprinzător să ajungem în atenția țării", spune altcineva.

"Mă doare inima pentru el și familia lui, pentru alegerile proaste pe care le-a făcut, dar, în același timp, el este destul de mare pentru a ști binele și răul. Acest lucru este pentru securitatea militară, și el a pus o mulțime de alte persoane în pericol”, spune o altă femeie.

Jack Teixeira, militarul american în vârstă de 21 de ani care a fost arestat joi, a fost inculpat vineri de justiţia federală din Washington în cazul scurgerii documentelor confidenţiale de la Pentagon, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Jack Teixeira, care era înrolat într-o bază aeriană a Gardei Naţionale, a compărut vineri în faţa unui tribunal federal din Boston şi a fost inculpat pentru "păstrarea şi transmiterea neautorizată de informaţii privind apărarea naţională" şi pentru "sustragerea şi păstrarea neautorizată de documente sau materiale clasificate", potrivit unui document al tribunalului.

Tânărul soldat rămâne în arest în aşteptarea unei noi audieri programate pentru miercuri.

El a fost arestat "fără incidente" joi, la domiciliul său din Dighton, un mic oraş rural din Massachusetts. Joi, au circulat intens pe reţelele sociale pe de o parte, imagini aeriene cu arestarea tânărului, îmbrăcat în tricou şi pantaloni scurţi, care se apropie încet de ofiţerii înarmaţi cu mâinile pe cap, şi pe de altă parte, fotografii cu el în uniformă, având cu aspect fragil şi ţinând un telefon mobil cu care pare să-şi facă un selfie.

Tânărul făcea parte din forţele Gărzii Naţionale Aeriene şi lucra la o bază din Cape Cod, pe coasta de est a Statelor Unite.

Jack Teixeira este suspectat că ar reprezenta un risc "foarte grav" pentru securitatea naţională a SUA, potrivit Pentagonului, prin scurgerea online a unor documente confidenţiale despre războiul din Ucraina, care sugerează, totodată, că Washingtonul colectează informaţii despre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi, printre care Israel şi Coreea de Sud. Este un caz extrem de jenant pentru administraţia preşedintelui Joe Biden, care, din Irlanda, unde se află în vizită, s-a declarat "îngrijorat".

Tânărul, care riscă ani grei de închisoare, este suspectat că şi-a împărtăşit informaţiile pe un grup online privat de pe reţeaua socială Discord. Grupul, în cadrul căruia Jack Teixeira era administrator şi figura sub pseudonimul "OG", era format din circa 25 de persoane. Acest grup s-a format încă din 2020 în jurul unei pasiuni comune pentru arme, echipamente militare şi religie, potrivit The New York Times şi The Washington Post.

"OG" le ceruse celorlalţi membri ai grupului de pe Discord să nu facă publice documentele pe care le arăta lor, asigurându-i că nu intenţiona să fie un denunţător, potrivit The Washington Post. El critica însă statul - al cărui "abuz de putere" l-a denunţat -, forţele de ordine şi comunitatea serviciilor de informaţii. Potrivit The Washington Post, "OG" le-a spus celorlalţi membri ai grupului că a avut acces la "o instalaţie securizată" din cadrul serviciului său.

Garda Naţională a precizat că Jack Teixeira s-a înrolat în septembrie 2019, a lucrat ca specialist în calculatoare şi comunicaţii şi ajunsese la gradul de recrut de clasa întâi, al treilea cel mai mic grad în ierarhie.

Casa Albă a declarat joi că Statele Unite examinează "implicaţiile" scurgerii de informaţii "pentru securitatea naţională". Executivul american a mai spus că doreşte ca reţelele sociale să "evite să faciliteze" distribuirea unor astfel de materiale confidenţiale, afirmând că acestea au "o responsabilitate faţă de utilizatorii lor şi faţă de ţară".

Un purtător de cuvânt al Discord a declarat pentru AFP că siguranţa utilizatorilor săi este prioritatea platformei, precizând că aceasta cooperează cu forţele de ordine.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a salutat joi, într-un comunicat, "arestarea rapidă" a suspectului, adăugând că a ordonat un "audit al accesului la serviciile de informaţii".

Candidata ecologistă la Casa Albă, arestată la o manifestaţie propalestiniană. „Apărând poporul american care vrea să pună capăt acestui genocid”
Candidata ecologistă la Casa Albă, arestată la o manifestaţie propalestiniană. „Apărând poporul american care vrea să pună capăt acestui genocid”
Candidata Partidului Verde Jill Stein a fost arestată la o manifestaţie propalestiniană în campusul Universităţii Washington, la St Louis, în Missouri, unde poliţia a arestat sâmbătă 80...
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Kievul s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a obține câștiguri militare serioase înainte de alegerile din noiembrie din SUA, iar lui Vladimir Putin îi va fi mai greu să încheie războiul...
#Jack Teixeira, #pentagon leaks, #Pentagon, #informatii secrete, #SUA , #Pentagon