Povestea albanezului care a vrut să cucerească Roma cu șapte tone de cocaină. „Dacă nu l-am fi arestat, acum ar fi uriaș”

Marti, 07 Iunie 2022, ora 12:53
6150 citiri
Povestea albanezului care a vrut să cucerească Roma cu șapte tone de cocaină. „Dacă nu l-am fi arestat, acum ar fi uriaș”
Strada din cartierul Tor Bella Monaca, in care opereaza mafia albaneza FOTO El Pais/Antonello Nusca

O vorbă care circulă prin lumea criminală spune că cine controlează prețul unui drog controlează piața. Și cine domină acel spațiu economic va avea și puterea asupra teritoriului: strada. Aceasta a fost ideea din spatele unei operațiuni din 2019 a unei rețele criminale emergente de albanezi la Roma.

Cu ajutorul clanului Casamonica, grup care operează de multă vreme în capitala Italiei, albanezii au închiriat un avion privat pentru a aduce șapte tone de cocaină din Brazilia. Ei plănuiau să aducă suficient pentru a inunda cu droguri cele 15 districte ale capitalei, doar cât să dezechilibreze scena criminală fragmentată a Orașului Etern.

În ianuarie, într-un caz numit Brazilian Low Cost, o operațiune internațională de poliție coordonată de la Roma, care a implicat DEA din SUA și agenți infiltrați, a întrerupt intrarea transportului de cocaină din Brazilia. Sosirea lui ar fi schimbat definitiv peisajul crimei organizate la Roma. Albanezii își doreau partea lor din oraș, scrie El Pais.

"Eu sunt Dumnezeu"

Simbolul ascensiunii uluitoare a grupului este Elvis Demce, un albanez în vârstă de 37 de ani, crescut la periferia Romei. „Eu sunt Dumnezeu”, a proclamat el la ieșirea din închisoare în mai 2020, după ce a petrecut șase ani acolo pentru o crimă pentru care a fost achitat. Și-a înlocuit colegii arestați în operațiunea Brasile Low Cost, a câștigat peste 10 milioane de euro în opt luni, a importat cocaină direct din America de Sud și a obținut aprobarea „Ndranghetei” pentru a-și opera afacerea. Dar a încălcat prima poruncă din Constituția mafiei: să tacă. „Dacă nu l-am fi arestat, acum ar fi uriaș”, spun surse din anchetă.

Grupurile criminale organizate au împărțit între ele capitala Italiei. Era un loc fertil pentru traficul de droguri și spălarea banilor, atât timp cât nu era implicată violența. În ciuda încercărilor Cosa Nostra, Camorra și 'Ndrangheta, singura grupare care a reușit să reunească toate facțiunile criminale a fost legendara Banda della Magliana, care a adunat un echipaj pestriț de criminali și neofasciști afiliați grupării teroriste NAR. (Nuclee Armate Revoluționare) în anii 1970 și 80.

După descompunerea lentă a Bandei della Magliana, figuri precum Michele Senese, napolitan și delegat al Camorrei la Roma, și-au asumat rolul de mediatori pentru interesele care convergeau în oraș. Dar arestarea lui Senese în 2013 și desființarea lentă a clanului său au deschis ușa unor noi grupuri în 2017. Albanezii s-au remarcat. Un procuror care cunoaște bine universul mafiilor est-europene subliniază un alt factor în această ascensiune: „Uciderea lui Diabolik a marcat schimbarea situației”.

Fabrizio Piscitelli, supranumit Diabolik, a fost liderul grupării ultrașilor a clubului de fotbal Lazio. De asemenea, a controlat o parte din traficul de droguri din Roma, datorită sprijinului unor grupuri de albanezi. „Au împărtășit fotbalul și credința lor politică”, spune un magistrat, referindu-se la Lazio și fascism. Pe 7 august 2019, în timp ce Piscitelli stătea pe o bancă în Parcul Aqueducts din Roma, un asasin argentinian îmbrăcat în alergător l-a împușcat în ceafă, apoi a fugit. Direcția de Investigații Antimafie (DIA) îl urmărea de mult pe Diabolik, care încerca să devină capo într-un oraș care nu permitea niciodată proprietari.

Pax Romana

Pe 13 decembrie 2017, Piscitelli stătuse la o masă cu familiile mafiote Spada, Casamonica și Exposito într-o întâlnire pentru a garanta stabilitatea în cartierul roman Ostia. Adunarea, desfășurată într-un restaurant de la marginea orașului, a devenit cunoscută drept Pax Romana. Albanezii au avut propriul lor delegat la acea masă: Dorian Petoku, creierul din spatele operațiunii greșite din Brazilia. Piscitelli a vrut să țină grupul aproape. Și când Petoku a fost arestat la scurt timp după aceea în operațiunea Low Cost, era timpul pentru un nou rege.

Elvis Demce a preluat rolul. Fiu de albanezi și complet romanizat, cunoștea perfect cultura țării și era mai flămând decât oricine altcineva. „ISIS a ieșit”, le-a scris el prietenilor săi, anunțând apariția unui nou ordin după ce a fost eliberat din lipsă de dovezi într-un caz de crimă. Un magistrat familiarizat cu modus operandi al lui Demce reconstituie evoluția grupului său. „Timp de 25 de ani, albanezii au lucrat pentru clanul napolitan al lui Michele Senese, mai întâi ca uși ai afacerilor lor, apoi ca traficanți. Sunt mai violenți decât oricine altcineva și au folosit asta pentru a crește. Mulți au ajuns în închisoare și au intrat în contact cu calabrezii. Închisoarea este, de asemenea, o mare rețea de contacte profesionale, iar înțelegerile pe care le-au făcut în interior cu 'Ndrangheta [mafia calabreză, au fost fundamentale", explică el.

Cuceriri violente

Mecanismul este simplu. Prețul cocainei la origine se bazează parțial pe capacitatea cumpărătorului de a se ocupa de toate fazele după import: recuperarea containerului din port, custodie, transport, tăiere, distribuție pe stradă. Banda lui Demce a oferit aceste servicii atât calabrezilor, cât și latino-americanilor și au primit un preț competitiv de aproximativ 30.000 de euro pe kilogram. Contactele lor le-au permis să cumpere cantități mari de cocaină, mai întâi de la calabrezi și apoi direct de la cartelurile sud-americane. Ei nu i-au înlocuit pe calabrezi în controlul drogului la sursă, dar au contribuit la controlul acestuia în unele porturi din nordul Europei și în Albania, în principal portul Durrës. „Datorită acesteia, anumite grupuri de albanezi au reușit să vândă aproximativ 30 de kilograme pe săptămână la Roma. Pentru a găsi o ieșire pentru acel drog, trebuie să fii sigur că îl vei vinde și că ai o infrastructură mare de logistică și distribuție. Asta înseamnă cucerirea unui teritoriu. Și se face cu violență sau acorduri cu alte grupuri”.

Albanezii au făcut-o în ambele sensuri. Procuratura Italiană Antimafia le-a studiat cu atenție strategia. Unul dintre magistrații săi consideră că „este nou ca acest tip de mafie să aibă atât de mult control asupra teritoriului”. „Au structuri mai fluide, mai puțin organizate. Ele nu sunt distribuite pe poziții și roluri. Este foarte diferită de 'Ndrangheta, dar sunt strâns legați de ei. Ei au managementul unor canale de droguri. Erau puternici pe heroina din Afganistan și pe hașiș, atât din Albania, cât și din Maroc. Și, mai presus de toate, au cunoștințe despre gestionarea porturilor din nordul Europei, în special în Țările de Jos, în Rotterdam și Amsterdam”.

Plan de asasinare a polițiștilor și judecătorilor

Când Demce, supranumit Don Pablo – după Pablo Escobar – a ieșit din închisoare, a vrut să-și recupereze ceea ce considera ca fiind al lui. Dar altcineva preluase teritoriul lui. „Acele zone erau acum gestionate de Ermal Aarpaj. Și acolo a început un război fratricid”, explică surse de la Nucleul Operațional Comandamentul Provincial Roma al Carabinieri. Demce a încercat să-și asasineze rivalul. „Aici este o singură biserică. Și în acest oraș, chiar și pavajul este al noastru”, a spus el într-o conversație interceptată. Arapaj a fugit mai întâi în Spania și apoi s-a întors la Roma pentru a-l ucide pe Demce. A izbucnit haosul. Toate codurile învățate de Cosa Nostra în timpul atacurilor din anii 1990 au fost sparte. Conflictul a atras poliția și judecătorii, care au început să-i înconjoare. Încolțit de investigații, Demce a decis că trebuie să se confrunte cu statul.

Planul capului albanez a constat în asasinarea polițiștilor și a doi judecători, frații Francesco și Giuseppe Cascini, care se întâmplă să investigheze organizația, după cum își amintește o sursă de la Carabinieri. "A fost nebunesc. Nu a existat niciodată un atac asupra unui judecător în capitala Italiei. Și nu știu dacă ar fi ajuns până la capăt, dar cu siguranță aveau armele: grenade, bazooka, puști. Au spus că le vor folosi”.

Demce plănuia să comită atacul în inima Romei – Piazzale Clodio, sediul instanțelor penale. Dar a făcut greșeala de a-și desfășura convorbirile telefonice printr-o aplicație de criptare numită SkyEcc, al cărei server îl interceptase Europol cu ​​luni în urmă. „Au găsit 170.000 de contacte libere acolo”. Informațiile au fost detaliate: operațiuni, cantități, fotografii cu ostatici pe cale de a fi executați. În martie 2021 au început arestările. „Serverul acela a fost ca și cum ai deschide o cutie Pandorei, mai ales în Italia. Majoritatea unui anumit tip de criminal au folosit acest sistem pentru a comunica. Avem luni întregi de conversații autentice și detaliate. Este o dovadă foarte importantă. Încă lucrăm la asta”, precizează Carabinieri.

Operațiunea s-a încheiat în ianuarie anul trecut cu 27 de arestări și desființarea primului strat al grupării. Aceștia au fost acuzați de infracțiuni de trafic internațional de droguri și crimă organizată. „Acum sunt slăbiți. A fost o lovitură dură. Dar ei sunt încă acolo. Structura lor lichidă, mai puțin verticală, le permite să se recupereze mai repede”, spun surse din anchetă.

Elvis Demce a încercat să cucerească un oraș etern în doar 10 luni și a ajuns la închisoare. Succesorii săi ar putea încerca acum să se miște mai încet.

Proiectul pentru salvarea copiilor din ghearele mafiei italiene se extinde în teritoriul Cosa Nostra și Camorra
Proiectul pentru salvarea copiilor din ghearele mafiei italiene se extinde în teritoriul Cosa Nostra și Camorra
Italia a anunţat marţi, 26 martie, extinderea la Sicilia şi la regiunea Napoli a unui program menit să împiedice copiii aflaţi în situaţii de risc să calce pe urmele părinţilor lor...
Încă o țară europeană crește nivelul alertei teroriste. Măsurile anunțate după atacul sângeros din Rusia
Încă o țară europeană crește nivelul alertei teroriste. Măsurile anunțate după atacul sângeros din Rusia
Comitetul Naţional italian al Ordinii Publice şi Securităţii a decis, din cauza numeroaselor ceremonii religioase de Paşte - de exemplu Drumul Crucii, noaptea, la Colosseum, la care iau parte...
#Italia, #Roma, #Mafia italiana, #mafia albaneza, #albanez , #Italia