Scriitorul Roberto Saviano a scăpat de mafia italiană, dar riscă să fie aruncat după gratii de premierul Giulia Meloni

Luni, 14 Noiembrie 2022, ora 23:02
4050 citiri
Scriitorul Roberto Saviano a scăpat de mafia italiană, dar riscă să fie aruncat după gratii de premierul Giulia Meloni
Scritoorul Italia Roberto Saviano/ FOTO:today

Scriitorul napolitan Roberto Saviano riscă trei ani de închisoare pentru că a defăimat-o pe Giorgia Meloni, acum premier al Italiei.

Lidera noii coaliții de dreapta aflată la putere la Roma l-a dat în judecată pe militantul anti-mafia și pentru drepturile omului Roberto Saviano, pentru defăimare penală, din cauza unor remarci pe care acesta le-a făcut cu privire la politica ei față de migranții care se îneacă în Marea Mediterană.

Prima audiere în cadrul procesului va avea loc, marți, 15 noiembrie. Este a doua oară în mai puțin de patru ani că oficialități de rang înalt îl vizează penal pe Saviano, în vârstă de 43 de ani, în ciuda obligației de a-l proteja după ce Camorra, mafia napolitană, a emis o condamnare la moarte împotriva sa după publicarea cărții Gomorrah în 2006. Saviano a mai fost acuzat de calomnie și în 2019 de către ministrul de interne de atunci Matteo Salvini.

Dar de ce ajunge Saviano într-o sală de judecată? În timpul unui episod din Piazzapulita din 7 decembrie 2020, scriitorul o definise pe Meloni drept „bastard” (ticălosă). Invectiva lui Saviano a fost rostită atunci când în studioul de televiziune s-a discutat despre problema migranților și despre politica referitoare la gestionarea porturilor italiene.

Saviano intervenise în programul de televiziune în zilele în care se discuta despre moartea unui copil de șase luni, originar din Guineea, aflat pe o navă cu imigranți în Marea Mediterană, în noiembrie 2020. Nou-născutul se afla pe navă împreună cu 111 migranți, salvați de ONG-ul Open Arms, dar a murit înainte de a ajunge pe coasta Maltei unde ar fi trebuit să primească îngrijiri medicale, după ce ambarcațiunea fusese refuzată de Italia.

Cuvintele l-au costat pe scriitorul napoletan un proces. Anul trecut, judecătorul pentru cercetări preliminare l-a pus sub acuzare pe autorul cărții Gomorrah.

Doi ani mai târziu, Saviano nu face niciun pas înapoi. Scriitorul a acordat un lung interviu ziarului La Stampa în care a criticat executivul de centru-dreapta, reiterând că va continua să-i numească pe Meloni și Salvini „bastardi”.

Roberto Saviano (43 de ani), editorialist la publicații extrem de influente la nivel mondial, precum New York Times, The Washington Post, Time, El Pais sau La Reppublica, s-a evidențiat în ultima perioadă prin opiniile extrem de critice exprimate public la adresa Giorgiei Meloni, lidera formaţiunii Fratelli d'Italia.

În timpul campaniei electorale din Italia, într-o postare pe Twitter din 26 septembrie, Saviano a atras atenția că numele său ajunsese în trend pe rețeaua socială. Alegătorii lui Meloni îl îndemnau să părăsească țara. „Acestea sunt avertismente. Aceasta este Italia care ne așteaptă. Ei întocmesc deja o primă listă neagră a dușmanilor patriei, în ciuda celor care spuneau că fascismul este altceva", a scris Saviano pe Twitter, alături de o imagine având înscris cuvântul "Resistere" (Rezist).

În urmă cu cinci zile, Burhan Sonmez, președintele Pen International, o asociație de scriitori care luptă pentru libertatea de exprimare în lume, a sărit în sprijinul lui Saviano. Într-o scrisoare-apel, Sonmez i-a cerut premierului Meloni să retragă plângerea împotriva scriitorului napolitan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O bătrână din Italia i-a lăsat casa moștenire româncei care o îngrijește de mai mulți ani. Nepoții italiencei au dat-o în judecată pe femeie
O bătrână din Italia i-a lăsat casa moștenire româncei care o îngrijește de mai mulți ani. Nepoții italiencei au dat-o în judecată pe femeie
O româncă primește o casă prin testamentul unei bătrâne de 92 de ani din Italia, pe care a îngrijit-o. Decizia a fost contestată de cei șase nepoți ai femeii, care au susținut că...
Performanță uriașă pentru fotbalul italian. Câte echipe va avea în Liga Campionilor
Performanță uriașă pentru fotbalul italian. Câte echipe va avea în Liga Campionilor
Italia şi-a asigurat matematic, joi, al cincilea loc în sezonul viitor al Ligii Campionilor, după ce Atalanta şi Fiorentina s-au calificat în semifinalele Europa League şi respectiv...
#Italia, #proces, #Roberto Saviani, #premier, #Georgia Meloni, #extrema dreapta, #mafie, #migranti , #stiri externe