George Meloni a blocat vânzarea unei companii italiene către o firmă legată de Rusia. Premierul și-a folosit dreptul de veto

Vineri, 24 Martie 2023, ora 11:09
2301 citiri
George Meloni a blocat vânzarea unei companii italiene către o firmă legată de Rusia. Premierul și-a folosit dreptul de veto
Premierul italian Georgia Meloni/ FOTO: governo.it

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a respins un acord pentru achiziționarea unui furnizor de servicii cloud cu legături cu gigantul rus al internetului Yandeh, relatează Reuters.

Compania olandeză Nebius dorea să cumpere Tecnologia Intelligente, o companie mică fondată de Marco Carrai, un om de afaceri italian apropiat fostului premier Matteo Renzi, au spus sursele. Doi oficiali guvernamentali, vorbind sub rezerva anonimatului, au declarat pentru Reuters că guvernul este îngrijorat de acord, deoarece Nebius este finanțat de Yandex din Rusia.

Este prima dată când administrația Maloni și-a folosit așa-numitele „puteri de aur” pentru a bloca tranzacții nedorite în industrii considerate importante din punct de vedere strategic: bancar, energie, telecomunicații și asistență medicală. De la introducerea acestor competențe în 2012, organele de stat au blocat tranzacții de nouă ori.

În șase dintre aceste cazuri, dreptul de veto a oprit ofertele chineze, iar predecesorul lui Meloni, Mario Draghi, a respins anul trecut o încercare a companiei nucleare de stat ruse Rosatom de a cumpăra compania de hidrogen Faber Industrie.

Yandex, denumit adesea „Google rusesc”, a fost fondat la începutul anilor 1990 de Arkadi Voloj, care a demisionat din funcția de CEO și consiliu de administrație anul trecut, după ce a fost inclus pe lista neagră. Yandex în sine nu este sub sancțiuni occidentale.

Nebius plănuia să construiască un centru de cercetare și dezvoltare în Italia pentru a atrage cele mai bune talente tehnice din Rusia și alte țări, a explicat Danila Stan, unul dintre dezvoltatorii cheie ai Nebius.

Holdingul companiei ruse, înregistrat în Olanda, plănuieşte să cedeze proprietatea şi controlul majorităţii grupului Yandex, inclusiv principalele sale afaceri generatoare de venituri, diviziile internaţionale ale unor servicii, inclusiv cloud, urmând să fie dezvoltate în afara Rusiei.

O a treia sursă, vorbind tot sub condiţia anonimatului, a declarat pentru Reuters că Nebius va face parte din noua companie internaţională, după restructurare.

Apelurile şi mesajele text către Carrai au rămas fără răspuns.

Yandex a spus că Nebius face parte din holdingul său olandez, dar a refuzat să comenteze în continuare.

Următoarea decizie cheie pe care trebuie să o ia guvernul lui Meloni se referă la vânzarea planificată a unei rafinării deţinute de Lukoil în Sicilia către firma cipriotă cu capital privat G.O.I. Energie.

Unele instituţii de presă au speculat că Statele Unite sunt îngrijorate de vânzarea rafinăriei Priolo, care se află la doar aproximativ 50 km distanţă de o bază NATO din Sigonella.

Ca răspuns, G.O.I. Energy a emis o declaraţie luna trecută în care spune că nici compania, nici CEO-ul său, Michael Bobrov, nu au nicio legătură cu Rusia.

Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,...
Vara vine mai repede în Capri. Una dintre cele mai selecte insule din Europa e îmbrăcată acum în galben și verde și înconjurată de albastru REPORTAJ
Vara vine mai repede în Capri. Una dintre cele mai selecte insule din Europa e îmbrăcată acum în galben și verde și înconjurată de albastru REPORTAJ
Pe o listă a celor mai exclusiviste locuri din Europa, demne de vizitat din martie până în noiembrie, insula Capri ocupă un loc de cinste. Este refugiul ideal după sau în timpul unui...
#Italia, #premier, #Georgia Meloni, #blocare, #vanzare, #companie, #Rusia, #yandex , #stiri externe
Comentarii
Poza Infatuatul
Infatuatul
rank 5
George…george..
I
Immi
rank 4