A fost identificat podul din spatele „Giocondei” lui Da Vinci. Descoperirea a creat animozitate între două sate italiene

Vineri, 05 Mai 2023, ora 23:05
20973 citiri
A fost identificat podul din spatele „Giocondei” lui Da Vinci. Descoperirea a creat animozitate între două sate italiene
Podul din tabloul Gioconda pictat de Leonadro Da Vinci/ FOTO: The Times

Locuitorii unui oraș de provincie din Toscana italiană au fost cuprinsi de entuziasm. Istoricul Silvano Vinciti, după o serie de studii despre poate cel mai faimos tablou din lume, a ajuns la concluzia că podul din așezarea Laterina din provincia Arezzo (unde locuiesc doar 3000 de locuitori) este același pe care Leonardo da Vinci l-a pictat în mediul rural din spatele misterioasei Mona Lisa. Într-o oarecare măsură, acest lucru pune capăt disputelor de lungă durată ale mediului artistic cu privire la peisajul din spatele modelului, scrie The Guardian.

Leonardo a pictat Mona Lisa în Florența la începutul secolului al XVI-lea, iar identitatea femeii descrise în pictura în ulei - despre care se crede că este Lisa del Giocondo - a fost la fel de mult o chestiune de speculație ca și fundalul îndepărtat.

Teoriile din trecut au identificat podul drept Ponte Buriano, de lângă Laterina, precum și Ponte Bobbio din orașul Piacenza, din nordul Italiei.

Folosind documente istorice și filmări cu drone, precum și comparând picturile cu fotografiile din zonă, Vinceti a spus că este un „pod etrusco-roman, Romito”.

Cel mai grăitor detaliu, a spus el reporterilor de la Asociația Presei Străine din Roma, este numărul de arcade: podul din pictura lui Leonardo avea patru arcade, la fel ca și cel al lui Romito. Ponte Buriano, pe de altă parte, are șase arcade, în timp ce Ponte Bobbio are mai mult de șase.

A mai rămas un singur arc la podul Romito, care se întindea pe râul Arno, la fel ca și fundațiile podului de pe partea opusă a malului râului.

Ce spun documentele familiei Medici

Documentele familiei Medici găsite în arhivele de stat din Florența au arătat că între 1501 și 1503 podul a fost „unul funcțional”, a spus Vinceti. El a adăugat că în acel moment Leonardo Da Vinci se afla în zona Val d'Arno, mai întâi în slujba lui Cesare Borgia, un cardinal din cea mai faimoasă familie nobiliară din Italia Renașterii, și apoi în a lui Piero Soderini, un om de stat al Republicii Florentine.

Podul a oferit o scurtătură de câteva ore celor care călătoreau între Arezzo, Fiesole și Florența. Vinceti a măsurat lățimea dintre malurile râului și, folosind dimensiunea arcului rămas, a stabilit că patru arcuri de dimensiuni egale se potrivesc perfect pe amplasament. „Forma distinctivă a râului Arno de-a lungul acestei porțiuni de pământ corespunde cu ceea ce Leonardo a descris în peisajul din stânga nobilei în faimoasa pictură”, a spus el.

Bătaie pe podul Giocondei

Vinceti a găsit și documente care arată că Leonardo locuia adesea la Fiesole la acea vreme cu un unchi care era preot. Simona Neri, primarul Laterinei, a spus că teoria lui Vinceti a stârnit multă emoție în oraș.

„Trebuie să încercăm să protejăm ceea ce a mai rămas din pod, care va necesita finanțare”, a spus ea. Cu toate acestea, afirmațiile lui Vinceti vor înfuria cu siguranță locuitorii din Buriano din apropiere, unde un afiș cu faimoasa Mona Lisa se află lângă un indicator către pod.

„Va exista rivalitate; Va trebui să punem și un afiș, a glumit Neri. Ea a spus că pista de biciclete este construită de-a lungul părții din Arno care trece pe lângă ceea ce a mai rămas din Ponte Romito și că speră legătura cu Mona Lisa va atrage mai mulți turiști în zonă.

Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,...
Vara vine mai repede în Capri. Una dintre cele mai selecte insule din Europa e îmbrăcată acum în galben și verde și înconjurată de albastru REPORTAJ
Vara vine mai repede în Capri. Una dintre cele mai selecte insule din Europa e îmbrăcată acum în galben și verde și înconjurată de albastru REPORTAJ
Pe o listă a celor mai exclusiviste locuri din Europa, demne de vizitat din martie până în noiembrie, insula Capri ocupă un loc de cinste. Este refugiul ideal după sau în timpul unui...
#Italia, #Mona Lisa, #pod, #Leonardo da Vinci, #documente, #medici , #stiri externe