Misterul naufragiului de pe Lacul Maggiore. De ce se aflau agenți ai serviciilor secrete italiene și israeliene pe o barcă în nordul Italiei

Sambata, 03 Iunie 2023, ora 15:55
5924 citiri
Misterul naufragiului de pe Lacul Maggiore. De ce se aflau agenți ai serviciilor secrete italiene și israeliene pe o barcă în nordul Italiei
Barca turistică care s-a răsturnat încă nu a fost recuperată din apă/ FOTO: BBC

Povestea unei bărci care s-a scufundat pe Lacul Maggiore pe 28 mai are elemente ale unui roman de spionaj.

Patru oameni s-au înecat tragic pe lacul pitoresc și popular de la sud de Alpii elvețieni.

Unul era un fost agent de la agenția de spionaj a Israelului Mossad, doi erau ofițeri de informații italieni și a patra victimă era o rusoaică.

Ei se aflau printre cei 23 de persoane aflate la bordul ambarcațiunii care a pornit să navigheze pe lac.

Este, fără îndoială, un eveniment traumatizant pentru supraviețuitori și pentru familiile care și-au pierdut cei dragi - dar o serie de fapte despre caz au determinat speculații despre ceea ce s-a întâmplat exact.

Lacul Maggiore și țărmul său sunt împărțite între regiunile italiene Lombardia și Piemont și cantonul elvețian Ticino.

Mai multe companii care produc tehnologie capabilă atât de uz militar, cât și civil sunt situate în Lombardia - iar Elveția este considerată o țară de tranzit pentru mulți membri ai serviciilor de informații.

Și unii dintre oamenii de pe vas, de ambele naționalități, aveau acolo apartamente și case.

Ziarul il Corriere della Sera relatează că zona garantează guvernelor Italiei și Israelului o anumită libertate de mișcare.

În timp ce unele rapoarte spun că plimbarea cu barca a fost o călătorie de plăcere nevinovată, mai multe instituții de știri italiene importante raportează că a fost o întâlnire de lucru secretă între agenți italieni și israelieni.

„O apocalipsă a coborât asupra noastră”

Există un interes enorm pentru accident și procurorul Carlo Nocerino a fost însărcinat să afle ce s-a întâmplat. El spune că 13 dintre cei aflați la bord erau agenți italieni și opt agenți israelieni. Numai căpitanul, Claudio Carminati, și soția sa rusă nu au lucrat în domeniul informațiilor.

Croaziera a fost planificată pentru a sărbători ziua de naștere a cuiva de la bord. Barca lungă de 15 metri a fost o alegere potrivită.

Dar această barcă a fost lovită brusc de o furtună aprigă cu rafale de peste 70 km (43 m) pe oră.

„În treizeci de secunde, o apocalipsă a coborât asupra noastră”, așa a descris Carminati incidentul, potrivit ziarului italian Il Corriere della Sera. „Barca s-a răsturnat imediat și am căzut în apă”.

Carminati le-a spus anchetatorilor că nu a fost prognozată vreme rea. Barca era încă pe lac după ora de întoarcere programată.

Acum este cercetat pentru posibilele infracțiuni de producere a naufragiului și ucidere din culpă.

Soția sa, Anna Bojkova, era o rusoaică în vârstă de 50 de ani, care avea un permis de ședere pentru a locui în Italia.

Celelalte victime au fost Tiziana Barnobi, 53 de ani, și Claudio Alonzi, 62 de ani - ambii membri ai serviciilor secrete italiene.

Un bărbat israelian, Simoni Erez, în vârstă de 50 de ani, a murit și el. Era un agent Mossad pensionar. Numele său a fost publicat în presa italiană, chiar dacă instituțiile de presă din Israel au continuat să se abțină să-l publice.

Ceilalți care se aflau la bordul ambarcațiunii au reușit să înoate până la țărm sau au fost scoși din apă de alte nave care au fost trimise în ajutor sau s-au întâmplat să se afle în zonă.

Cauza tuturor deceselor este înecul, deși buletinele de știri italiene raportează că nu au fost efectuate examinări post-mortem.

Agenții spionau oligarhii ruși?

La cinci zile după ce Gooduria, o barcă de 16 metri, a fost înghițită de Lacul Maggiore, există tot mai multe speculații cu privire la ceea ce făceau pasagerii săi în acest colț din nordului Italiei. Joi, o sursă din poliție, care lucrează la anchetă, a confirmat că opt dintre cei 21 de pasageri ai ambarcațiunii, fie în prezent, fie anterior, au lucrat în serviciul secret al Italiei, iar 13 au legături cu Mossadul.

Două dintre victime, Claudio Alonzi, 62 de ani, și Tiziana Barnobi, 53 de ani, lucraseră pentru autoritatea de informații din Italia. Un altul era un agent ieșit la pensie în vârstă de 50 de ani de la agenția de spionaj Mossad. A patra victimă era Ania Bojkova, originară din Rusia, care conducea barca împreună cu soțul ei italian, Claudio Carminati, comandantul bărcii. Carminati este cercetat pentru cele patru decese. Carminati și Bojkova, care se pare că nu știau să înoate, conduceau o companie numită Love Lake care oferea plimbări cu barca Gooduria pe Lacul Maggiore, care avea o capacitate de doar 15 pasageri. Grupul s-a îmbarcat duminică dimineață pe Gooduria pentru ceea ce se spune că ar fi fost sărbătorirea unei zilei de naștere.

Surse din poliție a spus că grupul a făcut turul insulelor Borromee, un arhipelag de pe partea de vest a lacului, și s-a oprit pentru prânz pe Isola Pescatori (insula Pescarilor). Barca s-a răsturnat în timpul unei furtuni violente pe lac duminică seara, supraviețuitorii fie înotând până la țărm, fie fiind salvați de alte bărci de pe lac. Agenții ar fi spionat oligarhii ruși care și-au cumpărat vile în zonă Ancheta urmărește doar rolul căpitanului în accident și nu antecedentele agenților sau motivul pentru care se aflau în zonă. Informațiile publicate de presa italiană susțin că grupul s-a întâlnit „pentru a face schimb de informații și documente”. O teorie, publicată de Corriere della Sera, arată că agenții se aflau pe Lacul Maggiore pentru a spiona oligarhii ruși, care au cumpărat vile și hoteluri în zonă, eludând sancțiunile financiare ale UE împotriva Rusiei.

O altă teorie este că agenții israelieni monitorizau contactele dintre firmele iraniene și cele italiene cu sediul în zona industrială a Lombardiei. Agenții care au supraviețuit tragediei au plecat a doua zi. Două avioane de mici dimensiuni au fost duse din Israel la Milano, potrivit instrumentelor de urmărire a zborurilor, posibil pentru a returna rapid agenții israelieni care au supraviețuit. Nu este clar unde s-au cazat, deoarece, potrivit presei italiene, nu au existat dovezi ale unor rezervări la hotel. „Oricine poate scrie ce vrea, ar putea spune chiar că barca a fost vizată de extratereștri. Dar ceea ce s-a întâmplat este un accident cauzat de un eveniment meteorologic. Nu văd un mare mister în afară de faptul că au închiriat o barcă turistică în ceea ce a fost inițial o zi frumoasă pentru un tur al lacului, poate pentru o zi de naștere – nu este misiune tipică 007”, a declarat o sursă din poliție, potrivit The Guardian.

Supraviețuitorii care dispar

Un alt aspect al misterului este că, potrivit presei italiene, supraviețuitorii dezastrului s-au grăbit aparent să plece imediat după aceea.

Presa italiană relatează că supraviețuitorii și-au adunat rapid bunurile din camerele lor de hotel și de la spitalul în care au primit îngrijiri și au plecat.

Nu există documente despre cei care au primit tratament medical.

Israelienii și-au abandonat mașinile închiriate și luni au fost duși înapoi acasă cu un avion israelian care i-a preluat de la Milano.

Identitatea lor nu a fost dezvăluită, dar Nocerino, procurorul public, a declarat pentru BBC că este normal să se dezvăluie doar numele victimelor și nu ale supraviețuitorilor.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a confirmat miercuri că bărbatul israelian care a murit era un membru pensionar al Mossad.

„Mossadul a pierdut un prieten drag, un membru devotat și profesionist care și-a dedicat viața securității statului Israel timp de zeci de ani”, a spus biroul într-un comunicat.

„Având în vedere serviciul său cu agenția, nu este posibil să se detalieze identitatea lui”, a adăugat acesta.

O barcă supraaglomerată?

Nava implicată în incident nu a fost încă dusă la mal. Aceasta înseamnă că ancheta nu poate începe corect, a declarat Nocerino pentru BBC.

„În acest moment, este prinsă pe fundul lacului și ar putea dura două sau trei zile pentru a o ridica”.

Nocerino a adăugat că barca avea o capacitate de doar 15 pasageri, dar la bord erau cu opt mai mult.

Se crede că supraaglomerarea a îngreunat manevrarea bărcii în condiții meteorologice nefavorabile.

Magistrații investighează de ce erau mai mulți oameni decât era permis la bord - și dacă ar fi trebuit să navigheze pe lac, având în vedere vremea rea.

Nocerino a spus că ancheta va examina conformitatea cu măsurile de securitate, întreținerea, certificarea și asigurarea navei.

Desigur, având în vedere că atât de mult din poveste rămâne incertă, este posibil ca speculațiile să continue.

Carabinieri, poliția militară a Italiei, ajută la anchetă. Ei au spus BBC că va examina barca și condițiile meteorologice - dar nu ceea ce făceau oamenii la bord.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Anchetă uriașă în Italia, cu privire la agresarea unor minori aflați în închisoare. „Acte de tortură, abuz de putere, violențe sexuale”
Anchetă uriașă în Italia, cu privire la agresarea unor minori aflați în închisoare. „Acte de tortură, abuz de putere, violențe sexuale”
Treisprezece gardieni de închisoare au fost arestaţi luni, 22 aprilie, în Italia, fiind acuzați de agresarea unor minori încarceraţi la Milano, iar alţi opt gardieni au fost suspendaţi....
Un bebeluș de 15 luni a fost ucis de doi câini din rasa pitbull. Mama a fost și ea rănită în timp ce încerca să-l salveze
Un bebeluș de 15 luni a fost ucis de doi câini din rasa pitbull. Mama a fost și ea rănită în timp ce încerca să-l salveze
Un bebeluș de 15 luni din Italia, provincia Salerno a fost atacat și ucis de doi pitbulli. Mama a fost și ea rănită în timp ce încerca să-l salveze pe cel mic. Din primele date reiese...
#Italia, #mister, #naufragiu, #barca, #agenti secreti, #lacul maggiore , #stiri externe