Alegeri legislative în Italia într-un context economic degradat. Extrema dreaptă ar putea ajunge la putere, o premieră după Mussolini

Sambata, 24 Septembrie 2022, ora 14:25
2611 citiri
Alegeri legislative în Italia într-un context economic degradat. Extrema dreaptă ar putea ajunge la putere, o premieră după Mussolini
Silvio Berlusconi, Georgia Meloni și Matteo Salvini, cei trei lideri ai coaliței de dreapta din Italia/ FOTO: Twitter

Italienii sunt chemați la urne, duminică 25 septembrie, în cadrul alegerilor legislative convocate din cauza caderii guvernului de coalitie al lui Mario Draghi, în vară. Cel mai recent sondaj dă câștigător alianța dominată de extrema dreaptă și care reunește formațiunile Frații Italiei, Liga și partidul conservator Forza Italia. Un vot care se desfășoară într-un context economic sumbru.

Norii au început să se adune peste economia italiană. Desigur, în al doilea trimestru, creșterea PIB-ului în cizmă s-a accelerat la peste 1%, mai mult decât în ​​Germania. Creșterea a fost susținută de consumul intern. Dar pentru anul viitor, analiștii se așteaptă ca economia să stagneze.

Inflația continuă să afecteze portofelele italienilor, singurii din Europa, conform OCDE, care și-au văzut și salariile scăzând între 1990 și 2020.

În august, prețurile au crescut cu 8,4%. Cea mai mare creștere din 1985 în această țară mare consumatoare de gaze. Iar șocul ar fi fost și mai dureros fără ajutorul de stat. Dar marja de manevră a celei de-a doua puteri industriale din zona euro nu este infinită. Roma se prăbușește deja sub o datorie de peste 2700 de miliarde de euro, adică 150% din PIB-ul său.

În ceea ce privește ocuparea forței de muncă, șomajul a scăzut ușor în iulie, la 7,9%, dar rămâne cu mult peste media zonei euro.

Analiștii spun că este de urmărit cu multă atenție ceea ce se va întâmpla în ceea ce privește politicile fiscale. Victoria coaliției de dreapta condusă de partidul Giorgiei Meloni este aproape sigură. Totuși, în timpul campaniei, coaliția a propus politici bugetare foarte expansioniste. Conform analizei RFI, dacă aceste politici sunt implementate conform promisiunilor ar cauza probleme serioase finanțelor publice.

Giorgia, prima femeie care poate ajunge premierul Italiei

Sondajele recente prevăd o victorie semnificativă pentru coaliția de dreapta condusă de partidul Giorgiei Meloni, Frații Italiei. Ea poate să devină prima femeie care va conduce guvernul Italei, dar nimeni nu știe cât de departe va merge la dreapta sau cum își va menține coaliția și va rezista presiunii europene și internaționale, scrie The Conversations.

Peisajul politic italian este notoriu fragmentat și instabil. Fiecare guvern cu greu supraviețuiește mai mult de un an. Manevrele politice constante și șmecheria destramă coalițiile guvernamentale — cel mai recent exemplu fiind guvernul de unitate națională al lui Mario Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, care a demisionat în iulie 2022.

Un parlament fără majoritate

Aceste alegeri sunt primele din 2018. În urmă cu patru ani, două partide anti-sistem, Mișcarea 5 Stele și Liga, au reușit să guverneze aproape trei ani prin Giuseppe Conte, un tehnocrat considerat neutru.

În ianuarie 2021, președintele Sergio Mattarella a numit un nou prim-ministru, Mario Draghi, cu sprijinul tuturor partidelor, cu excepția Fraților Italiei. Atunci era vorma de lupta cu pandemia și de asigurarea sprijinului financiar al Uniunii Europene.

Giorgia Meloni este pe cale să câștige, intențiile de vot crescând de la 4% în 2018 la 25% acum . Coaliția de dreapta, care mai reunește Liga lui Matteo Salvini și Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, poate spera la majorități solide în Cameră și Senat.

Coaliția de centru-stânga, dominată de Partidul Democrat, care are în sondaje sub 30%, riscă să rămână în opoziție ani de zile pentru că a refuzat să se alăture Mișcării 5 Stele.

Spre o victorie a dreptei

Giorgia Meloni, 45 de ani, avea doar 15 ani în 1992 când s-a alăturat Mișcării Sociale Italiene (MSI), moștenitorul partidului neofascist al lui Mussolini.

În 2008, la vârsta de 31 de ani, a devenit cel mai tânăr ministru al Italiei, gestionând portofoliul de tineret și sport în guvernul lui Berlusconi. În 2012, ea a fondat Fratelli d'Italia (Frații Italiei) preluând mesajele retorice și populiste ale MSI și Alianței Naționale, fostul partener de dreapta al lui Berlusconi. Giorgia Meloni spune că este „gata să guverneze”.

În Italia, postul de prim-ministru revine de obicei partidului de coaliție cu cele mai multe voturi. Partidul Giorgiei Meloni le depășește acum pe celelalte două în intențiile de vot.

În fața preocupărilor stârnite de unele dintre declarațiile sale radicale și de retorica ei anti-Uniunea Europeană, ea afirmă că va guverna pentru toți italienii. Chiar dacă nu mai cere ieșirea din Uniunea Europeană și NATO, ea spune că va fi cu ochii pe aceste instituții.

Populism cu sos melon

La fel ca alți lideri populiști europeni, Giorgia Meloni a profitat de creșterea costului vieții, de declinul demografic, de oboseala cauzată de pandemie, de migrație și de incertitudinea economică. Ea promite că va restitui puterea oamenilor mai degrabă decât elitelor, pentru a asigura granițele și pentru a relansa economia prin reducerea impozitelor și a reglementărilor.

Ea vrea să renegocieze enormul plan de redresare post pandemie cu Uniunea Europeană, să modifice Constituția pentru ca președintele italian să fie ales prin vot universal și să stopeze imigrația musulmană, în special prin impunerea unei blocade navale Libiei.

Programul ei, care se bazează pe așa-numitele valori culturale ale familiei „tradiționale” italiene, anunță o retragere a drepturilor LGBTQ+. Ea a vizat popularul serial de desene animate pentru copii, porcușorul Peppa, dintre care vrea să cenzureze episoadele care prezintă cupluri homosexuale.

Aceste politici și apropierea sa de Marine Le Pen (Franța) și Viktor Orban (Ungaria) semnalează o derivă spre dreapta care îngrijorează mulți observatori.

Rămâne de văzut dacă cei doi parteneri puternici ai săi de dreapta, Matteo Salvini și Silvio Berlusconi, o vor sprijini mult timp ca prim-ministru. Pentru că, chiar dacă împărtășesc opiniile sale economice și perspectivele culturale tradiționale, diferențele lor sunt importante.

Liga, sub conducerea lui Salvini, se străduiește de ani de zile să-și extindă atractivitatea în afara Lombardiei. Fosta Ligă a Nordului încearcă să-i facă pe oameni să uite „separatismul” cu o nouă poziție anti-imigranți, noii țapi ispășitori pentru nenorocirile Italiei.

Dar se pare că Giorgia Meloni a reușit să pătrundă cu succes în rândul clientelei Mișcării 5 Stele și a Ligii seduse de populismul și hotărârea acestuia.

Berlusconi, regizor

Aici intervine Berlusconi, care și-a refăcut complet imaginea politică. Fostul prim-ministru, obligat să demisioneze în 2011, apoi găsit vinovat în cazurile de evaziune fiscală și prostituție, fusese condamnat la muncă în folosul comunității și interzis în parlament, dar un judecător a ridicat această interdicție în 2018.

Berlusconi va fi, fără îndoială, regizorul coaliției. După ce a adoptat poziții clar mai centriste și „responsabile” decât partenerii săi, în special în Europa, fostul premier va influența cu siguranță orientările viitoare ale politicilor și guvernării.

Un guvern al Giorgiei Meloni ar putea fi, prin urmare, puternic moderat în ceea ce privește cele mai dure promisiuni.

Alte influențe moderate, poate mai importante, vor veni cu siguranță din Uniunea Europeană și NATO, organizații în care Italia este un membru important.

Guvernul puternic îndatorat este dependent în mare măsură de fondurile UE și de piețele financiare europene. Orice măsură fiscală drastică sau orice încălcare flagrantă a drepturilor omului pe frontul imigrației va fi cu siguranță contracarată de presiuni internaționale și europene.

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
O țară mică din NATO în pericol din cauza lui Putin: E chestiune de timp până la un nou conflict
O țară mică din NATO în pericol din cauza lui Putin: E chestiune de timp până la un nou conflict
Războiul lui Putin din Ucraina a dus la pierderea aproape în totalitate a pieței energetice europene de către Moscova, care și-a redirecționat exporturile spre alte țări, în special din...
#Italia, #alegeri legistalive, #extrema dreapta, #Georgia Meloni, #fratii italieim silvio berlusconi ue, #NATO , #stiri internationale