Putin creează isterie în Rusia: Retrageri colosale din bănci de valute ”toxice”

Sambata, 19 Noiembrie 2022, ora 00:11
16788 citiri
Putin creează isterie în Rusia: Retrageri colosale din bănci de valute ”toxice”
Putin a creat isterie în Rusia, oamenii retrăgând sume uriașe de valută din bănci FOTO: Boomberg

După ce Vladimir Putin a ordonat pe 21 septembrie 2022 prima mobilizare a rezerviștilor din Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial, în țară s-a propagat un fenomen incontrolabil. O adevărată isterie s-a produs în rândul rușilor care au retras o sumă colosală din bănci de valute ”toxice”, dolari și euro.

Astfel, Banca Centrală de la Moscova a anunțat că retragerile de monede ”forte” din depozitele rușilor în dolari și euro au atins uriașa valoare de 14,8 miliarde de dolari în luna octombrie 2022, potrivit Bloomberg.

Banca Centrală a Rusiei a comunicat că luna trecută a apărut un deficit de valută străină, deoarece convocarea militară anunțată de președintele Vladimir Putin a provocat retrageri din depozite în dolari și euro, precum și o creștere a achizițiilor de valute la bursa locală.

Putin se confruntă cu o mare problemă în rândul armatei sale: Fenomenul ce poate pierde războiul Rusiei

Guvernatorul Elvira Nabiullina a cerut trecerea la monedele „țărilor prietene”, cum ar fi yuanul chinez. Dar cererea de euro și dolari, care au devenit „toxice” din cauza sancțiunilor impuse în urma războiului din Ucraina, a crescut datorită faptului că sute de mii de ruși au fugit peste graniță de teama înrolării în armată și trimiterea pe front.

„Pe fondul riscurilor legate de sancțiunile occidentale și a ieșirilor din depozitele în valută străină, mai multe bănci s-au confruntat cu o scădere semnificativă a conturilor corespondente în valută, ceea ce a dus la un deficit de lichiditate în valută pe piața locală”, a anunțat Banca Centrală a Rusiei, într-un raport publicat joi.

Retragerile din depozitele retail și corporative în valută străină au ajuns la 14,8 miliarde de dolari în octombrie, în timp ce ratele dobânzilor la dolar și euro de pe piața locală au devenit negative.

Șocul care ar bulversa total lumea: Dacă China invadează Taiwanul, Europa va fi grav lovită

În același timp, rușii au cumpărat așa-zise valute neprietenoase de la Bursa din Moscova în sumă echivalentă cu 70,9 miliarde de ruble (1,2 miliarde de dolari), a comunicat Banca Centrală.

Pe lângă cererea în creștere, oferta de dolari și euro s-a redus pe măsură ce exportatorii Rusiei și-au redus ponderea acestor valute în comerțul exterior în favoarea yuanului pentru a evita riscurile de sancțiuni.

Menționăm faptul că rușii au retras 458 de miliarde de ruble (7,5 miliarde de dolari) în numerar de la bănci în luna septembrie 2022, cea mai mare parte a ieșirilor fiind înregistrată în a doua jumătate a lunii, când un număr tot mai mare de persoane au părăsit țara.

Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
În ciuda faptului că războiul Rusiei din Ucraina a trecut în al 3-lea an și victimele din rândul soldaților se ridică la sute de mii, Vladimir Putin continuă agresiunea fără scrupule....
#isterie criza Rusia, #retrageri bani banci, #retrageri banci, #fugari rusi, #mobilizare rusia, #Putin razboi, #dolari, #euro , #Razboi Ucraina