Yair Lapid, fosta gazdă de televiziune care va deveni noul premier al Israelului

Joi, 30 Iunie 2022, ora 23:27
2698 citiri
Yair Lapid, fosta gazdă de televiziune care va deveni noul premier al Israelului
Yair Lapid FOTO Hepta

În cei 10 ani de când s-a transformat dintr-un gazdă de emisiuni politice în politician, Yair Lapid a visat să devină prim-ministru al Israelului.

Acum, în timp ce se pregătește să preia funcția de interimar, centristul va căuta să demonstreze că merită postul de top pe termen lung, întrucât țara se pregătește să meargă la vot pentru a cincea oară în mai puțin de patru ani.

Fostul pugilist amator se va confrunta cu siguranța cu atacuri dure din partea conservatorului Benjamin Netanyahu - cel mai longeviv lider al Israelului - pe care l-a eliminat cu succes din funcție în 2021, făcând o alianță improbabilă între opt partide politice diverse ideologic.

În urma votului de dizolvare a parlamentului, Lapid, care a fost ministru de externe, preia conducerea datorită acordului său de împărțire a puterii cu naționalistul religios de dreapta Naftali Bennett, care a fost prim-ministru în ultimul an.

El urmează să fie la conducere cel puțin pentru o perioadă interimară, până când se formează un nou guvern după alegerile care vor avea loc în octombrie sau noiembrie și, eventual, mai departe, dacă nu se poate forma nicio coaliție.

„Chiar dacă vom merge la alegeri în câteva luni, provocările cu care ne confruntăm nu vor aștepta”, a spus Lapid, în timp ce stătea alături de Bennett pentru a anunța sfârșitul guvernului lor de coaliție, care se confruntase cu luptele interne și și-a pierdut majoritatea.

Părând deja în campanie electorală, el a enumerat problemele stringente pe care le-a văzut pentru Israel: costurile ridicate ale vieții și amenințările de securitate venite din Fâșia Gaza, Liban și Iran.

Într-un atac la adresa lui Netanyahu - care rămâne judecat pentru acuzații de corupție, pe care el le neagă - el s-a angajat să se ridice împotriva „forțelor care amenință să transforme Israelul într-o țară nedemocratică”.

Yair Lapid s-a născut la Tel Aviv în 1963. Mama lui a fost scriitoare, în timp ce tatăl său, un supraviețuitor al Holocaustului, a fost și jurnalist care a intrat în politică și era cunoscut ca un susținător deschis al secularismului.

În timpul serviciului său militar, Lapid a lucrat ca reporter pentru o revistă militară. Nu a mers la universitate, ci a scris rubrici din ziare, cărți și scenarii, a compus cântece și a jucat în filme, înainte de a trece la televiziune, ajutat de aspectul său cizelat.

În calitate de prezentator de știri TV, i-a provocat cu succes pe cei de la putere în interviuri. Deși, de-a lungul anilor, filmările video de la o emisiune l-au bântuit - în timpul unui interviu cu Benjamin Netanyahu, pe atunci șeful trezoreriei, Lapid a declarat: „Nu știu nimic despre economie”.

Cu toate acestea, cariera politică a lui Lapid a fost lansată pe fondul protestelor socio-economice din 2011. El și-a înființat partidul Yesh Atid (Există un viitor) cu promisiunea că va aborda problemele clasei de mijloc.

La alegerile din 2013, a avut rezultate puternice, concentrându-se pe costurile ridicate ale locuințelor, reformele educației și eliminarea scutirilor de la serviciul militar pentru comunitatea evreiască ultra-ortodoxă.

Yesh Atid s-a alăturat în cele din urmă unei coaliții conduse de partidul Likud al lui Netanyahu. Lapid a fost ministru de Finanțe până la sfârșitul anului 2014, când tensiunile dintre cei doi au dus la demiterea lui.

După alegerile ulterioare, Lapid s-a impus ca lider al opoziției, ciocnindu-se frecvent cu premierul. În 2018, când poliția a recomandat ca Netanyahu să fie acuzat de corupție, Lapid a fost numit ca martor cheie într-un caz împotriva lui.

În calitate de prim-ministru, Yair Lapid va avea onoarea de a-l saluta pe președintele american Joe Biden când va vizita Israelul luna viitoare și de a se adresa Adunării Generale a ONU în septembrie.

Când vine vorba de problema cheie a conflictului de lungă durată al Israelului cu palestinienii, se poate aștepta ca el să aibă o viziune mai moderată decât recenții săi predecesori. Lapid și-a exprimat angajamentul față de o soluție cu două state. Cu toate acestea, el rămâne fără compromisuri în unele puncte de bază, potrivit BBC.

Anterior, el a spus clar într-un interviu că Ierusalimul ar trebui să rămână capitala nedivizată a Israelului, subliniind că revendicările palestiniene la estul orașului, ca capitală a viitorului lor stat sperat, sunt „total false”, fără „rădăcini istorice”.

În timp ce Benjamin Netanyahu - care își caută al șaselea mandat în funcție - va căuta să-și portretizeze rivalul ca fiind slab în materie de securitate, în special când vine vorba de Iran și terorism, provocarea pentru Yair Lapid este să demonstreze că poate proteja Israelul de inamicii săi și să promoveze unitate. El trebuie să depășească, de asemenea, portretele de opoziție despre el ca reprezentând o elită îngustă și privilegiată din Tel Aviv.

Deși rămâne extrem de antipatizat de partidele ultraortodoxe, domnul Lapid a arătat că poate lucra cu diferiți parteneri pentru a-și atinge obiectivele. El a făcut echipă cu fostul șef militar și actualul ministru al Apărării Benny Gantz pentru un set de alegeri neconcludente din 2019, înainte de a crea coaliția largă de anul trecut, unită prin obiectivul de a-l înlocui pe Benjamin Netanyahu.

Guvernul - care a inclus un partid arab islamist pentru prima dată - a câștigat laude globale pentru incluziunea sa într-o eră a tribalismului politic. Realizările sale au inclus gestionarea a două valuri de coronavirus, promovarea primului buget al Israelului în mai bine de trei ani și îmbunătățirea legăturilor cu Washingtonul și aliații arabi.

Sondajele sugerează în prezent că Likud va câștiga cel mai mare număr de locuri la următoarele alegeri, dar că, împreună cu partenerii săi, nu va ajunge la o majoritate guvernamentală în parlament.

În următoarele luni, din reședința premierului, Yair Lapid va lucra pentru a realiza din nou neașteptul politic, încercând să se asigure că, după votul Israelului, va putea ține frâiele puterii.

Continuă luptele la granița dintre Israel și Liban. 16 morți, după o zi de confruntări
Continuă luptele la granița dintre Israel și Liban. 16 morți, după o zi de confruntări
Hezbollah şi aliatul său Amal au anunţat, miercuri seară, opt morţi în rândurile lor, inclusiv salvatori, în atacurile israeliene din sudul Libanului, ridicând la 16 numărul victimelor...
Netanyahu s-a pregătit pentru o luptă cu SUA, dar s-ar putea să nu-i supraviețuiască. “Boicot tacit” din partea Occidentului
Netanyahu s-a pregătit pentru o luptă cu SUA, dar s-ar putea să nu-i supraviețuiască. “Boicot tacit” din partea Occidentului
Cum poți să păcălești o întreagă națiune să intre în război și apoi să încerci să faci același lucru cu o superputere care este aliatul tău? Și cum poți transforma un război...
#Israel, #yair lapid, #premier israelian, #alegeri Israel , #Israel