Cel mai modern sistem anti-rachetă al Israelului. Este conceput să distrugă rachete balistice cu rază medie și lungă

Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 23:46
5554 citiri
Cel mai modern sistem anti-rachetă al Israelului. Este conceput să distrugă rachete balistice cu rază medie și lungă
israel, sistemul antiracheta arrow, sageata, domul de fier, iron dome, prastia lui david

Ministerul israelian al Apărării a anunţat marți, 18 ianuarie, că a finalizat un test de zbor planificat al sistemului antirachetă Arrow (Săgeata).

Anul trecut, Israelul a anunţat că dezvoltă un nou scut împotriva rachetelor balistice, Arrow-4, în cooperare cu Statele Unite. Interceptoarele Arrow-2 și Arrow-3 sunt deja operaționale ca parte a unui sistem cu mai multe straturi de distrugere a rachetelor inamice, în atmosferă și în spațiu.

Arrow 3 este în prezent cel mai avansat sistem de apărare antirachetă cu rază lungă de acțiune al Israelului, menit să intercepteze rachetele balistice în timp ce acestea sunt încă în afara atmosferei Pământului.

Prin utilizarea acestui sisteme de apărare antirachetă, Israelul îşi propune să intercepteze rachetele balistice cu încărcătura nucleară, biologică, chimică sau convenționala cât mai aproape de locul de unde au fost lansate.

Sistemul de apărare antirachetă Arrow 3 este un proiect comun al Organizației de Apărare Antirachetă a Ministerului israelian al Apărării (IMDO) și al Agenției Americane de Apărare Antirachetă (MDA).

Potrivit The Times of Israel, în prezent se lucrează la dezvoltarea unui sistem încă mai avansat, Arrow 4. Anul trecut, Israelul a afirmat că dezvoltă un nou scut antirachetă, Arrow-4, în colaborare cu Statele Unite, pentru a contracara ameninţarea iraniană. Liderii israelieni au descris programul balistic al Iranului drept o ameninţare pentru Israel şi pentru restul lumii. În schimb, Teheranul susţine că acest program este defensiv şi cu rol de descurajare a atacurilor.

Iron Dome (Cupola de fier) și Praștia lui David

Israelul are unele dintre cele mai performante sisteme antirachetă din lume. Cel mai celebru este Iron Dome (Cupola de fier). Acest sistem antirachetă, devenit operațional în 2011, reprezintă însă doar unul dintre cele trei „straturi” ale scutului antirachetă al Israelului. Dar, în afară de Iron Dome, armata israeliană mai dezvoltă în paralel alte două sisteme: „Praștia lui David” (scut antibalistic de rază medie, care va înlocui în timp actualele sisteme antiaeriene Hawk și Patriot) și „Săgeata” (un scut antirachetă de rază lungă destinat cu precădere interceptării rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune), informează Washington Post.

Iron Dome este un sistem de apărare antirachetă dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijinul financiar și suportul tehnic al Statelor Unite.

Procesul de interceptare a rachetelor de către Iron Dome este cvasi-automatizat: în momentul când un astfel de proiectil apare pe radarele Iron Dome, unitatea de comandă a bateriei analizează traiectoria proiectilului și „decide” dacă ținta „merită” să fie interceptată.

Fiecare sistem de lansare include 20 de interceptori Tamir, care au o rază de acțiune 40 de kilometri. În cazul în care racheta nu zboară drept și trebuie să „manevreze” în jurul țintei, această rază se scurtează, automat.

Costul unui interceptor variază între 20.000 și 100.000 de dolari. Comparativ, o rachetă artizanală Hamas are un „cost de fabricație” estimat între 500-600 de dolari.

Până acum, Iron Dome și-a dovedit eficiența în interceptarea proiectilelor Hamas. Dar, arată Forbes, Iron Dome, la fel ca orice alt sistem antirachetă are un „călcâi al lui Ahile”: existența unui așa-numit „prag de saturație” (număr maxim de rachete), de la care sistemul este copleșit și nu mai poate face față simultan tuturor amenințărilor. Odată depășit acest „prag critic”, vor exista rachete (sau proiectile) care vor trece „prin scut”.

De asemenea, aici intervine și un joc al numerelor: cât de repede și cât de multe rachete poate construi și lansa tabăra adversă, comparativ cu cât de repede le poți distruge sau cât de repede poți înlocui interceptorii trași cu unii noi.

Deși nu este cunoscut numărul exact de baterii Iron Dome pe care le deține Israelul, publicația The Drive susține că, în 2014, planul armatei israeliene era să operaționalizeze cel puțin 15 astfel de sisteme.

Astfel, o singură „baterie” Iron Dome constă în trei sau patru unități de lansare, fiecare prevăzută cu 20 de interceptori. Aceasta înseamnă, matematic, între 60 și 80 de interceptori/baterie.

În cazul în care vorbim despre minimum 15 baterii complet echipate cu câte patru unități de lansare, numărul total de interceptori gata de lansare este de 1.200.

Conform publicației de specialitate The Drive, Iron Dome este, de fapt, un sistem C-RAM (Counter Rockets, Artillery, Mortars), destinat cu precădere interceptării katiușelor și rachetelor cu rază scurtă de acțiune ori a proiectilelor de artilerie clasică (obuze sau mortiere).

Pentru amenințările cu rază medie și lungă de acțiune, inclusiv avioane, drone, sau rachete balistice cu rază medie și lungă de acțiune, Israelul are alte două sisteme separate, botezate „Praștia lui David” și „Săgeata”.

Progamul „Praștia lui David” este dezvoltat împreună cu firma americană Raytheon, care realizează și rachetele Patriot sau interceptorii folosiți în cadrul scutului de la Deveselu.

Astfel, Israelul încearcă să-și dezvoltă un sistem de apărare antiaeriană stratificată desfășurată pe trei straturi distincte: „Săgeata” este destinată interceptării de rachete balistice cu rază medie și lungă, „Praștia lui David” (numită în Israel și „Bagheta Magică”) - pentru interceptarea rachetelor cu rază scurtă și medie și, în același timp, a avioanelor clasice, dronelor și a rachetelor de croazieră), în vreme ce Iron Dome e destinată interceptării katiușelor, obuzelor de artilerie și rachetelor cu rază mică de acțiune.

ONU "ordonă" Israelului să ofere ajutor umanitar în Fâșia Gaza. Foametea se instalează tot mai mult în teritoriul palestinian
ONU "ordonă" Israelului să ofere ajutor umanitar în Fâșia Gaza. Foametea se instalează tot mai mult în teritoriul palestinian
Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cel mai înalt organ judiciar al ONU, a ordonat joi Israelului să ofere "asistenţă umanitară de urgenţă" în Fâşia Gaza, în faţa "foametei care...
Premierul israelian Benjamin Netanyahu vrea să amâne înrolarea evreilor ultraortodocşi în serviciul militar obligatoriu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu vrea să amâne înrolarea evreilor ultraortodocşi în serviciul militar obligatoriu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut joi Curţii Supreme o nouă amânare, care să permită Guvernului să se înţeleagă asupra spinoasei probleme a conscripţiei evreilor...
#Israel, #teste, #sistem antiracheta arrow, #sageata, #Iron Dome , #Israel