Sarcină dificilă pentru Israel și SUA: Ostaticii duși de Hamas în Gaza pot fi ascunși în tuneluri secrete sau îngropați de vii

Joi, 12 Octombrie 2023, ora 22:50
2515 citiri
Sarcină dificilă pentru Israel și SUA: Ostaticii duși de Hamas în Gaza pot fi ascunși în tuneluri secrete sau îngropați de vii
Israelul comaseaăa trupe la bariera de securitate cu Fâșia Gaza în vederea unei interventți terestre FOTO Twitter

Ostaticii răpiți de Hamas ar fi putut fi îngropați de vii, ascunși în tuneluri secrete peste graniță sau chiar mutați în Egipt, a avertizat un expert în combaterea terorismului.

Samuel Katz, care a petrecut ani de zile observând unitățile speciale de elită ale Forțelor de Apărare ale Israelului, a explicat că soarta ostaticilor israelieni este un „scenariu de coșmar” pentru Israel.

Fâșia Gaza, condusă de Hamas, este o enclavă minusculă, cu o lungime de 40 de kilometri și o lățime de cel mult 11 kilometri, supravegheată continuu de Israel, înconjurată de armele sale. Însă salvarea – sau chiar localizarea – a peste 150 de ostatici împinși acolo de militanții palestinieni, sâmbătă, va fi o sarcină descurajantă.

Terenul dens populat al Gazei, rețeaua sa de tuneluri subterane și numărul mare de bărbați, femei și copii luați în captivitate prezintă Israelului cea mai complexă criză de ostatici cu care s-a confruntat vreodată țara.

Organizarea operațiunilor de salvare în mijlocul bombardamentelor masive israeliene asupra Gazei care a urmat masacrului Hamas în sudul Israelului nu ar face decât mai dificilă misiunea.

„Situația este fără precedent”, a spus Gershon Baskin, care a ajutat la negocierea eliberării în 2011 a sergentului Gilad Schalit, după mai bine de cinci ani de captivitate la Hamas. „Cred că Hamas a fost surprins de uşurinţa cu care a fost capabil să ia ostatici. Israelul a fost complet uluit de tot ce s-a întâmplat”.

Imaginile cu ostatici au ajuns să pătrundă în conștiința colectivă a Israelului.

O situație extrem de complexă

Hamas a cerut libertate pentru toți cei 5.200 de prizonieri despre care palestinienii spun că sunt ținuți în închisorile israeliene în schimbul captivilor. A avertizat că va ucide un ostatic de fiecare dată când armata israeliană bombardează fără avertisment ținte civile din Gaza.

Informațiile despre ostaticii capturați sâmbătă rămân incomplete câteva zile mai târziu. Nu a fost publicată nicio listă completă și nu este clar cine este în viață și cine nu. Mulți sunt israelieni, dar o listă lungă de alte țări au spus că cetățenii lor au fost luați ostatici.

În mod tradițional, Hamas a tratat ostaticii ca bunuri valoroase, dezvăluind puține sau deloc informații despre starea lor sau unde se află și refuzând să acorde Comitetului Internațional al Crucii Roșii acces pentru a le verifica starea.

SUA implicată în eliberarea ostaticilor

Administrația Biden continuă să caute detalii concrete despre starea americanilor despre care se crede că au fost luați ostatici de Hamas, inclusiv câți sunt, dacă sunt ținuți în prezent împreună într-unul loc, a declarat un oficial american pentru CNN. Mulți au dublă cetățenie israeliană și americană.

În timp ce administrația Biden își continuă munca de sprijinire a Israelului și de a muta activele militare în regiune, oficialii americani din guvern lucrează în culise pentru a construi o imagine exactă pe teren.

„Aceasta nu este ca orice altă situație tipică de luare de ostatici, aceasta este o zonă de război activă”, a spus coordonatorul pentru comunicații strategice al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, la CNN.

O complicație suplimentară a situației, spun oficialii americani, este faptul că Hamas este format din subgrupuri și miliții numeroase și adesea concurente care operează toate în Gaza. Înainte ca SUA să poată pune la punct un plan de recuperare a ostaticilor, oficialii trebuie mai întâi să-și dea seama care dintre acele subgrupuri Hamas îi poate ține și din ce motiv.

„Nu este clar încă de ce au fost luați ostaticii. Și exact de către cine?” a spus Phil Andrew, co-fondatorul Pax Group și fost negociator de ostatici FBI. „Sunt aceste mici bande sau grupuri care nu fac parte din infrastructura principală. Au fost duși să negocieze? Încă nu știm. Toate acestea afectează modul în care ne descurcăm cu asta. Nu putem face presupuneri încă.”

Negociatorii ai FBI în Israel

SUA lucrează îndeaproape cu Israelul pentru a recupera ostaticii din Gaza, cu personal de la FBI și Pentagon, oferind sprijin agenților speciali israelieni.

O echipă interagenție de oficiali americani de la Departamentul de Stat, Consiliul Național de Securitate și FBI primește informații din toată lumea despre americanii care sunt dispăruți sau decedați în Israel, a spus oficialul american. Membrii familiilor și prietenii au contactat ambasada cu privire la cei dragi, iar aceste informații au fost compilate împreună cu munca pe care o desfășoară FBI.

Printre aceștia se numără membrii Critical Incident Response Group al FBI, care are o vastă experiență în a ajuta la rezolvarea incidentelor cu ostatici, inclusiv în zonele de război din Afganistan până în Irak și în Orientul Mijlociu. Negociatorii și agenții vorbesc cu membrii familiei, obțin informații care pot fi folosite în anchetă și pentru posibile negocieri cu teroriștii.

Agenții „pregătesc membrii familiei în cazul în care sosește acel apel telefonic sau un mesaj text de la cei care iau ostatici sau de la membrul familiei lor care este reținut”, a spus un oficial. „Este extrem de important, trebuie să știe ce să spună dacă primesc acel apel.”

Agențiile de informații americane încearcă, de asemenea, să ajute la determinarea modului în care au fost luați ostatici, în parte prin urmărirea oricăror semnale ale telefoanelor mobile și imagini de pe rețelele sociale care au fost făcute publice.

Oficialul american familiarizat cu eforturile susține că administrația lucrează prin apeluri telefonice care vin la ambasada SUA din Israel, la FBI și la Casa Albă de la familia și prietenii americanilor despre care se crede că sunt dispăruți.

Unele dintre aceste apeluri telefonice s-au bazat pe relatări ale martorilor oculari despre persoane preluate de Hamas. Dar o provocare a fost încercarea de a verifica informațiile la mâna a doua, a spus primul oficial american.

Guvernul a luat legătura cu rudele oricărui american despre care sunt conștienți că a dispărut.

Trimisul special adjunct pentru afacerile ostaticilor Steve Gillen călătorește în Israel împreună cu secretarul de stat Antony Blinken, care a plecat miercuri în regiune.

Prezența lui Gillen este o ilustrare clară a modului în care administrația Biden acordă prioritate gestionării situației ostaticilor. Blinken a cerut țărilor partenere care au capacitatea de a trimite mesaje către Hamas să îndemne gruparea teroristă să elibereze imediat toți ostaticii.

CNN informează că Qatar se numără printre țările aflate în discuții cu Hamas pentru ostatici. Un înalt oficial turc a mai spus pentru CNN că Turcia lucrează activ pentru a încerca să securizeze ostaticii luați de Hamas.

Cel puțin 22 de cetățeni americani au murit în Israel, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. O mare parte din informațiile despre americanii decedați au venit de la Forțele de Apărare Israelului în timp ce fac identificări, precum și de la membrii familiei care au fost anunțați, a spus primul oficial american.

Unități de forțe speciale americane

Împreună cu o mână de agenți FBI și personal militar la sol, SUA a trimis un portavion în regiune, atât ca dovadă de sprijin pentru Israel, cât și ca mesaj de descurajare.

Forțele speciale americane care au fost în Israel înainte de atac își oferă expertiza în situațiile de luare ostatici. Dar surse americane au subliniat pentru CNN că acele forțe nu sunt angajate în nicio misiune de a extrage fizică a ostaticilor americani în acest moment.

Secretarul Apărării Lloyd Austin a declarat marți că SUA au trupe speciale în Israel care „vor ajuta” armata israeliană „cu informații și planificare” pentru potențiale operațiuni privind ostaticii luați de Hamas.

Președintele Comisiei de politică externe din Camera Reprezentanților, Michael McCaul, care a moderat miercuri dimineață un briefing secret pentru congresmani, a remarcat că SUA sunt pregătite să colaboreze cu Israelul pentru a încerca să scoată ostatici din Gaza, dar că va fi o sarcină dificilă.

„Este evident că forțele noastre speciale sunt bune la asta, avem o echipă de salvare a ostaticilor, FBI, vom oferi asistență Israelului pentru a-i scoate de acolo. Va fi foarte dificil să meargă din casă în casă, ca în Fallujah în 2005, când îi vor folosi ca scuturi umane”, a spus el.

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
#Israel, #razboi, #masacru, #Hamas, #invazie, #Gaza, #ostatici , #Israel