Lumea musulmană se pregătește pentru „Ziua Jihadului“

Vineri, 13 Octombrie 2023, ora 14:32
16054 citiri
Lumea musulmană se pregătește pentru „Ziua Jihadului“
Manifestații pro-palestiniene/ FOTO: knewz.com/

Armata Israelului a avertizat peste 1 milion de oameni să părăsească nordul Gaza în timp ce se pregătește să-și dezlănțuie trupele împotriva teroriștilor Hamas.

Premierul Benjamin Netanyahu a promis că va zdrobi teroriștii Hamas după ce bărbați înarmați au năvălit peste graniță și au ucis cu brutalitate bărbați, femei și copii și au luat peste 100 de ostatici.

Între timp, lumea musulmană se pregătește pentru așa-numita „Zi a Jihadului“, după ce fondatorul Hamas a cerut ca vineri să fie o zi globală de furie împotriva susținătorilor Israelului.

Evil Khaled Mashal a cerut proteste în întreaga lume musulmană în sprijinul palestinienilor – spunând că le vrea „sângele și sufletele”.

În China, un diplomat israelian a fost înjunghiat într-un potențial atac terorist.

Acesta vine în momentul în care ordinele de evacuare majore pentru aproape jumătate din populația de 2,3 milioane din Gaza au fost date cu puțin înainte de miezul nopții, au spus oficialii ONU.

Tuturor celor 1,1 milioane li s-a spus să părăsească nordul Fâșiei Gaza, inclusiv orașul Gaza, spre sud în 24 de ore.

De asemenea, armata israeliană a trimis un ordin direct vineri dimineață, avertizând sutele de mii de civili din orașul Gaza să fugă mai adânc în sud, în Fâșia Gaza.

A transmis panică în rândul civililor și muncitorilor care se luptă deja în urma atacurilor aeriene israeliene și a blocadei.

Inas Hamdan, un ofițer la agenția ONU pentru refugiați palestinieni din orașul Gaza, a declarat: „Acesta este haos, nimeni nu înțelege ce să facă”.

Manifestații de susținere a palestinienilor în mai multe state

Câteva mii de persoane s-au adunat joi seară, 12 octombrie, în Place de la République din Paris pentru a-i susține pe palestinieni, în pofida menținerii interdicției de manifestare de către tribunalul administrativ, înainte de a se dispersa sub jeturi de apă și gaze lacrimogene, a constatat un jurnalist AFP.

Protestatarii s-au adunat şi pe străzile din Viena, Lyon, Londra, Berlin dar şi în SUA în New York, Atlanta, San Francisco, precum şi în Australia sau Africa de Sud. Tensiunile sunt la limită maximă iar autorităţile fac faţă cu greu unei situaţii care poate în orice moment escalada.

Alte mitinguri, de asemenea interzise, au avut loc în centrul orașului Rennes, la care au participat aproximativ cincizeci de manifestanți, potrivit unui jurnalist AFP, precum și la Lille, unde zece persoane au fost arestate pentru „rebeliune” și „refuz de a se dispersa”, potrivit prefecturii.

La Toulouse, în pofida interzicerii și anulării de către organizatori a manifestației pro-palestiniene, s-au adunat aproximativ o sută de persoane, înainte de a fi dispersate de jandarmii mobili care au folosit gaze lacrimogene, potrivit unui fotograf AFP.

La Paris, au fost date 24 de amenzi și 10 dintre cele 3.000 de persoane prezente au fost arestate, potrivit cifrelor furnizate de Prefectura de Poliție.

Ministrul de interne, Gérald Darmanin, a ordonat joi, într-o telegramă trimisă prefecților, interzicerea sistematică a „manifestațiilor pro-palestiniene, deoarece sunt susceptibile de a genera probleme de ordine publică”, după atacul comis sâmbătă de mișcarea islamistă palestiniană Hamas în Israel.

Ministerul a declarat pentru AFP că „organizatorii” acestor manifestații și „scandalagiii” vor fi arestați.

La Paris, manifestanții s-au adunat în Place de la République, scandând „Palestina va învinge” și „Israel asasin, Macron complice” și purtând steaguri palestiniene.

Monumentul Republicii din centrul pieței a fost vopsit cu spray cu mesajul „Palestina liberă”.

Actele antisemite au crescut în Franţa de când Hamas a atacat, sâmbătă, oraşele israeliene, omorând peste 1.300 de persoane. Israelul a răspuns prin lansarea celei mai puternice campanii de bombardamente asupra Fâşiei Gaza, controlate de Hamas, din istoria de 75 de ani a conflictului israeliano-palestinian, ucigând peste 1.200 de persoane şi distrugând cartiere întregi.

Ministrul francez de interne Gérald Darmanin a recunoscut că Franţa a înregistrat atât o creştere a urii online, cât şi a ameninţărilor directe.

„De sâmbătă şi de la masacrele teroriste din Israel, s-au înregistrat peste o sută de acte antisemite, în principal tag-uri şi svastici. Avem persoane arestate, după ce au fost prinse cu cuţitul la intrarea în şcoli sau în sinagogi, iar o dronă care a survolat un lăcaş de cult evreiesc”, a declarat Darmanin pentru postul de radio France Inter.

Douăzeci şi patru de persoane au fost arestate. Guvernul a desemnat 10.000 de poliţişti pentru a proteja aproximativ 500 de locuri.

Darmanin a declarat că serviciile de informaţii nu au văzut nicio ameninţare teroristă specifică împotriva comunităţii evreieşti din Franţa, dar a atras atenţia că ameninţările ar putea proveni de la indivizi, mai degrabă, decât de la grupuri organizate.

Franţa are cea mai mare populaţie musulmană şi evreiască din Europa, iar conflictul israeliano-palestinian a contribuit în trecut la tensiuni între cele două comunităţi.

În Germania, o rețea pro-palestiniană a sărbătorit, la Berlin, atacul Hamas asupra Israelului. Rețeaua pro-palestiniană, Samidoun, a sărbătorit atacul asupra Israelului sâmbătă, distribuind dulciuri pe Sonnenallee, din districtul Neukölln. Cu privire la imaginile difuzate, organizația a scris, pe platforma de internet X: ”Trăiască rezistența poporului palestinian”. Poliția a spus că a depus o plângere penală.

Președintele federal, Frank-Walter Steinmeier, a criticat ferm mitingurile de solidaritate cu Hamas, din Germania. ”Nu putem tolera încercările de a celebra atacurile brutale de stradă, asupra Israelului”, a spus Steinmeier: ”Oricine aplaudă această teroare nu numai că degradează victimele, ci calcă în picioare demnitatea umană și Constituția noastră germană. Un astfel de comportament mă îngrozește, mă dezgustă”.

Mii de oameni au ieșit în stradă şi la Londra pentru a sprijini părțile opuse pe fondul unei explozii de violență în Palestina. În același timp, pe Downing Street a avut loc un protest pro Israel, la care a fost prezent premierul britanic, care a profitat de ocazie pentru a-și reitera sprijinul ferm pentru regimul israelian.

Mii de persoane au participat la manifestația realizată de organizații neguvernamentale (ONG-uri) pro-palestiniene, care activează în New York, cu apelul "Toată lumea afară pentru Palestina".

De asemenea, manifestanți din toate categoriile sociale s-au adunat în Times Square cu steaguri și bannere în mâini și au transmis un mesaj de susținere pentru Palestina.

Demonstranții au scandat "Libertate pentru Palestina" și au purtat bannere pe care scria "Susțineți Palestina, puneți capăt ocupației", "Rezistența este corectă", "Opriți ajutorul SUA pentru apartheidul Israelului".

Manifestanții pro-palestinieni au mărșăluit apoi spre Consulatul General al Israelului din New York, scandând sloganuri. Guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul a condamnat acțiunea într-o postare de pe contul său de socializare X înainte de demonstrația de susținere a Palestinei, spunând că "mitingul planificat este dezgustător și respingător din punct de vedere moral".

Protestele altor grupuri în sprijinul unui stat palestinian au avut deja loc săptămâna aceasta la Atlanta, Chicago, Denver, San Diego, Los Angeles și Washington, D.C.

SUA trebuie să controleze Israelul dacă vor să evite un război regional, avertizează şeful diplomaţiei iraniene

Statele Unite trebuie să ţină sub control Israelul dacă doresc să evite un război regional, a declarat vineri ministrul de externe iranian Hossein Amirabdollahian, aflat în vizită la Beirut, transmite AFP.

"America vrea să îi permită Israelului să distrugă Gaza şi asta este o greşeală gravă. Dacă americanii vor să evite ca războiul să se dezvolte în regiune, ei trebuie să controleze Israelul. Dacă crimele israeliene nu sunt stopate, nu se ştie ce se va întâmpla", a spus el în faţa presei.

Înalta oficialitate iraniană a subliniat totuşi că "securitatea şi pacea în Liban sunt importante" pentru Teheran, în contextul în care sporesc temerile că Hezbollahul libanez, aliat al Iranului, va deschide un nou front contra Israelului.

Sosit joi seară la Beirut, şeful diplomaţiei iraniene s-a întâlnit cu liderul formaţiunii libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, şi cu premierul libanez Najib Mikati.

Statul israelian şi SUA se tem de eventuala deschidere a unui al doilea front, în nordul Israelului la frontiera cu Liban, dacă Hezbollah, mişcare susţinută de Iran, decide să intervină masiv.

Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Preşedintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi a reiterat joi, 25 aprilie, poziţia fermă a ţării sale împotriva strămutării palestinienilor din Fâşia Gaza vecină, în timp ce operaţiunea...
Hamas trebuie să dea răspunsul la propunerea de armistițiu în războiul cu Israel. Conflictul sângeros s-ar putea încheia după aproape șapte luni
Hamas trebuie să dea răspunsul la propunerea de armistițiu în războiul cu Israel. Conflictul sângeros s-ar putea încheia după aproape șapte luni
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas va răspunde luni, 29 aprilie, unei propuneri de armistiţiu în războiul cu Israelul din Gaza, aflată sub asediu şi ameninţată de foamete, relatează...
#Israel, #razboi, #Hamas, #masacru, #Fasia Gaza, #palestinieni, #zi a jihadului, #manifestatii, #lumea musulmana , #Israel Palestina