The Financial Times: Cu cât războiul dintre Israel și Hamas se prelungește mai mult, cu atât pacea va fi mai dificilă

Sambata, 09 Decembrie 2023, ora 00:12
1720 citiri
The Financial Times: Cu cât războiul dintre Israel și Hamas se prelungește mai mult, cu atât pacea va fi mai dificilă
Tancuri israeliene în Gaza/ FOTO: Times of Israel

Cea de-a doua etapă a războiului Israelului împotriva Hamas aduce cu sine mai multă devastare și moarte pentru palestinienii din Gaza, un pericol imens pentru ostaticii israelieni rămași și un moment de pericol reînnoit pentru întregul Orient Mijlociu, scrie The Financial Times.

Israelul a avertizat că războiul ar putea dura încă un an. Ministrul apărării, Yoav Gallant, a vorbit de luni de zile - la care secretarul de stat american Antony Blinken ar fi replicat: "Nu cred că aveți creditul necesar pentru asta". Nici administrația Biden nu are, susține FT.

Mai îngrijorător este faptul că, pe măsură ce ritmul războiului se instalează, intrând în a treia lună, numeroasele focare regionale riscă să se acutizeze. Acestea se împart în două categorii diferite: prima, determinată direct de conflictul palestiniano-israelian, cu temeri legate de o revoltă în Cisiordania ocupată. Violența coloniștilor israelieni împotriva palestinienilor este în creștere, iar tensiunile sunt ridicate în Ierusalimul de Est.

Săptămâna aceasta, Departamentul de Stat a anunțat interdicții de viză pentru oricine se implică în acte de violență în Cisiordania ocupată. Deși administrația Biden a precizat că nu va permite relocarea forțată a palestinienilor din Gaza, oficialii americani rămân îngrijorați de acest scenariu, deoarece operațiunea militară a Israelului îi împinge pe palestinieni mai la sud, spre granița cu Egiptul.

Apropiații Iranului din întreaga regiune au crescut presiunea. Trupele americane din Irak și Siria s-au confruntat cu peste 76 de atacuri de la jumătatea lunii octombrie. Rebelii houthi din Yemen au lansat rachete asupra Israelului și au atacat nave comerciale în Marea Roșie. SUA au ripostat, mergând pe o linie fină între descurajare și atenționarea Teheranului cu privire la un atac mai amplu.

Cel mai urgent punct fierbinte este frontiera dintre Liban și Israel, unde au loc confruntări continue din 7 octombrie. Orașele de pe ambele părți ale frontierei s-au golit. Deși cel puțin 90 dintre luptătorii săi au fost uciși, Hezbollah face minimul pentru a-și arăta sprijinul pentru Hamas. Asta este totuși mai mult decât poate suporta Israelul pentru mult timp.

Diplomați americani și francezi au călătorit în Liban și Israel pentru a face presiuni în vederea unei soluții diplomatice

Washingtonul a descurajat deja Israelul să efectueze un atac preventiv împotriva Hezbollah. Oficialii americani, inclusiv secretarul apărării Lloyd Austin, fac frecvent apeluri publice la calm. În condițiile în care nu s-a înregistrat încă niciun succes militar în Gaza, Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, ar putea dori să distragă atenția. Diplomați americani și francezi au călătorit în Liban și Israel pentru a face presiuni în vederea unei ieșiri diplomatice, inclusiv aplicarea rezoluției 1701 a ONU din 2006, care prevede, printre altele, că doar armata libaneză și trupele ONU ar trebui să fie prezente de-a lungul frontierei.

O escaladare bruscă este încă posibilă pe toate aceste fronturi. Cu toate acestea, o metastatizare lentă a violențelor pe parcursul mai multor luni în întreaga regiune, inclusiv o posibilă insurecție a Hamas împotriva trupelor israeliene din Gaza, este un scenariu mai probabil, dar nu mai puțin îngrijorător.

Diplomații se concentrează, pe bună dreptate, pe geopolitică și pe soarta celor direct afectați. La fel de important este și valul de sentimente care se propagă în exterior. Suferința din Gaza a depășit deja limitele suportabilului. Miercuri, secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat asupra unei "catastrofe cu implicații potențial ireversibile pentru palestinieni în ansamblu și pentru pacea și securitatea din regiune".

Furia și teama pulsează atât în societățile israeliene, cât și în cele palestiniene. La nivel mondial, o nouă generație de ambele părți ale diviziunii se reconectează cu sentimentele viscerale intense pe care le trezește acest conflict. Există, de asemenea, multe voci puternice care se exprimă în sprijinul păcii, mai multe decât am auzit în ultimii ani - dar acestea pot fi înecate de extreme.

Cu cât războiul continuă mai mult, cu atât mai greu va fi să rostești cuvântul "pace". Chiar și în absența unei escaladări pe scară largă, ceea ce era posibil acum o lună ar putea să nu mai fie posibil peste o lună.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Preşedintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi a reiterat joi, 25 aprilie, poziţia fermă a ţării sale împotriva strămutării palestinienilor din Fâşia Gaza vecină, în timp ce operaţiunea...
#Israel, #razboi, #Hamas, #Gaza, #pace, #liban, #Hezbollah, #SUA, #Egipt , #Razboi Gaza