Unsprezece comandanți iranieni de rang înalt au fost uciși în timpul atacului asupra aeroportului din Damasc

Sambata, 30 Decembrie 2023, ora 23:07
9681 citiri
Unsprezece comandanți iranieni de rang înalt au fost uciși în timpul atacului asupra aeroportului din Damasc
Israelul a lovit aeroportul din Damasc/ FOTO: Anadolu

Presa siriană a informat joi seară, 28 decembrie, că Israelul a vizat cu lovituri aeriene în două valuri separate locații din sudul Siriei și din apropierea Damascului.

Unsprezece comandanți ai Corpului Gardienilor Revoluției Iraniene (IRGC) ar fi fost uciși joi seara într-un atac aerian care a vizat aeroportul internațional din Damasc, a anunțat presa saudită în dimineața următoare.

Comandantul Gărzilor Revoluționare din estul Siriei, Nur Rashid, a fost rănit în atacul aerian, a informat canalul media saudit Al-Hadath.

Comandanții IRGC se aflau la aeroport pentru a se întâlni cu delegați de rang înalt, spun unele surse citat de Jerusalem Post.

Purtătorul de cuvânt al IRGC, Sardar Ramzan Sharif, a negat vineri informațiile potrivit cărora 11 dintre liderii săi ar fi fost uciși într-o lovitură aeriană pe aeroportul internațional din Damasc în noaptea precedentă, potrivit presei iraniene, el afirmând că astfel de afirmații sunt "nefondate".

Presa siriană a mai afirmat joi seara că Israelul a vizat cu lovituri aeriene, în două valuri separate, baze din sudul Siriei și din apropierea Damascului. Apărarea aeriană siriană a fost activată în zona Damascului în timpul loviturilor. Presa din această țară a citat o sursă militară siriană care a declarat că presupusul atac aerian efectuat de Israel a venit de pe "Înălțimile Golan siriene ocupate".

La începutul acestei săptămâni, Iranul a promis că Israelul va "plăti" pentru uciderea lui Sayyed Reza Mousavi, un alt comandant al IRGC care a fost ucis într-un atac aerian israelian lunea trecută în apropiere de Damasc.

La scurt timp după ce a avut loc lovitura care l-a ucis pe Mousavi, imaginile difuzate pe rețelele de socializare au arătat fum în apropierea aeroportului din Damasc, deoarece forțe pro-iraniene au folosit adesea această locație.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, atacurile au vizat o poziţie de apărare antiaeriană siriană din regiunea Sweida, la sud, şi împrejurimile aeroportului internaţional Damasc.

Atacul din apropierea aeroportului a avut loc la 24 de ore după reluarea zborurilor, suspendate după atacul israelian de la sfârşitul lunii noiembrie, a declarat ONG-ul cu sediul la Londra, care are o reţea vastă de corespondenţi în Siria.

Armata israeliană a anunţat sâmbătă dimineaţa, 30 decembrie, că efectuează lovituri în Siria, după ce două rachete lansate din acea ţară au căzut în teritoriul aflat sub controlul său, notează AFP.

"După sirenele care au sunat cu puţin timp în urmă în nordul Israelului, două tiruri dinspre Siria au căzut pe un teren viran. În prezent, armata loveşte sursele acestor tiruri", a indicat aceasta într-un scurt mesaj.

La solicitarea AFP, armata israeliană a confirmat că proiectilele trase erau rachete. Armata israeliană nu a precizat locul exact unde au căzut aceste rachete, Israelul considerând în regiunea sa "nord" partea din Înălţimile Golan pe care a anexat-o.

O lovitură israeliană a vizat joi zona din jurul Damascului, capitala Siriei, au anunţat Ministerul sirian al Apărării şi presa de stat, într-un context marcat de conflictul dintre Israel şi Hamas.

Armata israeliană revendică rareori lovituri în Siria, dar a declarat în repetate rânduri că nu va permite inamicului său jurat, Iranul, să-şi extindă prezenţa în acea ţară, în special prin intermediul unor miliţii sau grupuri armate precum Hezbollahul libanez.

De la începutul războiului dintre Israel şi Hamas pe 7 octombrie, frontiera dintre Liban şi Israel a fost zilnic scena schimburilor de focuri între armata israeliană şi Hezbollah.

În total, peste 150 de persoane au fost ucise de partea libaneză, majoritatea luptători Hezbollah, dar şi peste 20 de civili, printre care trei jurnalişti, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP.

De partea israeliană, cel puţin patru civili şi nouă soldaţi au fost ucişi, potrivit datelor armatei.

Aceste schimburi de foc s-au limitat în mare parte la zona de frontieră. Israelul a avertizat că este pregătit să-şi intensifice acţiunea militară dacă luptătorii Hezbollah nu se retrag de la frontieră.

Israelul a lansat sute de lovituri aeriene asupra vecinului său din nord de la începutul războiului civil în Siria, în 2011, vizând în principal forţele susţinute de Iran, precum şi poziţiile armatei siriene.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Noi negocieri pentru un armistițiu în Gaza. O delegație a Hamas merge în Egipt pentru a discuta „o propunere de încetare a focului”
Noi negocieri pentru un armistițiu în Gaza. O delegație a Hamas merge în Egipt pentru a discuta „o propunere de încetare a focului”
O delegație a Hamas va merge luni, 29 aprilie, la Cairo pentru discuții menite să asigure o încetare a focului în Gaza, a declarat duminică un oficial Hamas pentru Reuters, în timp ce...
#Israel, #razboi, #Hamas, #Gaza, #atacuri, #Siria, #aeroport, #Damasc, #comandanti iranieni , #Razboi Gaza