Atlantic Council: Consecințele globale ale războiului din Israel abia încep. Cum va afecta politica externă din SUA, Europa și Golful Persic

Vineri, 27 Octombrie 2023, ora 22:44
3055 citiri
Atlantic Council: Consecințele globale ale războiului din Israel abia încep. Cum va afecta politica externă din SUA, Europa și Golful Persic
Bombardamente israelien în Fâșia Gaza FOTO / captură video X Visegrad 24

În vreme ce conflictul declanșat de atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului este în plină desfășurare, este dificil de prezis ce decizii vor lua jucătorii mâine — darămite peste o săptămână sau peste o lună. Acest lucru face dificil pentru alte națiuni afectate de război să își elaboreze politica externă.

Ceea ce putem face în aceste zile este să urmărim semnalele de avertizare timpurie care ar putea indica anumite acțiuni ale actorilor majori sau ar putea arăta gândirea părților în conflict și a părților interesate externe, scrie pentru Atlantic Council, Kirsten Fontenrose, care a lucrat în Consiliul Național de Securitate al SUA și în Departamentul de Stat.

La ce să ne uităm:

1. Hezbollah, de care depinde multe

Până acum, grupul a recurs doar la schimburi de obuze cu armata israeliană la graniță, soldate cu victime de ambele părți. Dar Hezbollah nu și-a scos armele grele. Acestea includ drone sinucigașă, rachete ghidate de precizie care vizează infrastructura critică a Israelului, rachete de apărare antiaeriană, douăzeci de mii de rachete, estimarea IDF, un grup de arme de calibru mic și un grup de luptători antrenați și cu experiență recentă și relevantă în Siria.

În afară de Hamas, nimeni nu pare să vrea ca Hezbollah să intre în luptă, deoarece acesta este fitilul care ar aprinde escaladarea regională. Șeful adjunct al Hezbollah, Naim Qassem, spune că grupul nu va fi influențat de solicitările pentru a rămâne în afara războiului și că este gata să se alăture dacă este necesar. Între timp, liderii Hezbollah se mulțumesc să încurajeze musulmanii din întreaga lume să iasă în stradă prin declarații vagi care nu incită direct la violență, dar sunt deschise interpretării.

Dacă IDF lansează un asalt terestru asupra Gazei, totuși, Hezbollah ar putea să intre în luptă, ceea ce ridică întrebarea de ce grupul nu a intrat de la început. Răspunsul probabil este pentru că Hezbollah are multe de pierdut: războiul cu Israelul va însemna distrugerea masivă a infrastructurii din Liban pe care guvernul libanez nu își poate permite să o reconstruiască. Având în vedere că Hezbollah este în prezent în guvern, vina pentru sacrificarea intenționată a infrastructurii și a vieților libanezilor va cădea direct pe umerii grupului.

2. Evacuarea cetățenilor din Israel de către cei mai apropiați aliați ai Israelului.

În lumina amenințării activării complete a Hezbollah, guvernul SUA nu va permite Israelului să organizeze un asalt terestru masiv fără a scoate familiile și personalul neesențial din focul încrucișat. Avioane charter pline de cetățeni americani părăsesc deja Israelul. Departamentul Apărării este pregătit pentru o operațiune de evacuare a necombatanților, dacă este necesar. În cazul în care va avea loc o evacuare, aceasta va indica faptul că Statele Unite anticipează escaladarea.

3. Reacția altor grupuri extremiste.

În afara milițiilor iraniene, riscul de propagare pare limitat. Un indicator al acestui lucru este lipsa violenței pe scară largă care a avut loc pe 13 octombrie, „ziua mobilizării generale cerută de Hamas”. Deși declarația Hamas care îndeamnă oamenii din întreaga lume să vină în sprijinul lor a folosit doar cuvântul „protest”, a existat un risc foarte real ca lupii singuratici să interpreteze mobilizarea ca însemnând acte de violență. Cu două excepții în Europa, răspunsul a fost nonviolent.

Rețeaua Al-Qaeda, inclusiv Al-Qaeda din Peninsula Arabică, Al-Qaeda din Subcontinentul Indian și Al-Shabaab din Africa de Est, a sprijinit verbal Hamas, dar nu a promis nicio acțiune militară la niciun nivel. Faptul că rețeaua Al-Qaeda nu a declarat război este un alt motiv pentru care riscul de propagare este în prezent mai restrâns decât ar fi putut fi. Interesul pentru al-Qaeda constă în modul în care percepțiile despre un Israel brutal poate stimula recrutarea și strângerea de fonduri pentru grupul terorist. La nivel global, daunele colaterale ar putea modela eforturile de recrutare ale grupurilor extremiste islamice, care vor folosi imagini cu loviturile israeliene din Gaza pentru a înfuria și a înrola tinerii. Recrutarea extremistă a fost în scădere în ultimii cinci ani, din cauza eșecului Statului Islamic din Irak și al-Sham în Siria, dar ar putea crește din nou ca efect al acestui conflict.

Statele din Golf privesc nervoase spre Washington, Ierusalim și Teheran

Partenerii arabi ai Statelor Unite din Golf urmăresc îndeaproape desfășurarea rapidă a armelor în Israel. Ei au fost în prima linie a atacurilor grupurilor proxy ale Iranului până acum și au cerut Statelor Unite armament după ce vânzările de arme ale SUA către Arabia Saudită au fost înghețate de administrația Biden.

Emiratele Arabe Unite au emis două declarații după atacul Hamas, una numind-o „ escaladare gravă ” și alta afirmând că Emiratele Arabe Unite sunt „îngrozite” de răpirile Hamas de civili israelieni. Bahrain a făcut declarații similare condamnând răpirile. Acestea au atras critici din partea milițiilor afiliate Iranului din Orientul Mijlociu. Acest lucru îi pune pe partenerii arabi ai Statelor Unite la un risc crescut de atac.

Este posibil în acest moment ca Statele Unite să-și protejeze interesele în Golf și pe partenerii săi. Dacă Iranul activează pe deplin milițiile din Yemen sau Irak împotriva vecinilor arabi ca răzbunare pentru condamnarea Hamasului, națiunile din Golf se vor aștepta ca Statele Unite să le apere. Statele Unite au trimis două grupurile de luptă cu portavioane în Marea Mediterană.. Dar Iranul interpretează mișcarea unei nave americane departe de țărmurile sale ca un semn că riscul pentru patria sa este redus și ar putea în continuare să încurajeze sau să direcționeze atacurile Houthi asupra Emiratelor Arabe Unite sau Arabia Saudită sau atacuri cu celule dormitoare în interiorul Bahrainului, în timp ce crede că observatorii din Orientul Mijlociu din Statele Unite sunt pe deplin concentrați asupra Israelului. Ar fi înțelept ca SUA să prevină o astfel de tentație de la Teheran, arătând clar, prin canale diplomatice, că Iranul va fi tras la răspundere pentru atacurile asupra partenerilor din Golf de către oricare dintre milițiile pe care le sprijină, spune autoarea.

Cine va conduce un eventual proces de pace?

Pe măsură ce toți acești jucători își cântăresc următoarele mișcări, trebuie să ne așteptăm la apeluri internaționale pentru un proces de pace reînnoit. Administrația Biden nu va putea să participe la această rundă, dar atunci când guvernul SUA va reintra în joc, nu va fi căpitanul echipei.

Oficialii americani subliniază deja omologilor lor israelieni necesitatea de a începe să se gândească concret la viitorul Gaza. Statele Unite pot aduce la acest efort lecții învățate pe propria piele în era post-conflict în Irak, dar Washingtonul nu are un model viabil de împărtășit pentru cartografierea viitorului Gaza.

Pentru o vreme, a fost un truism al afacerilor internaționale că contururile generale ale unui plan de pace pentru Israel și palestinieni erau cunoscute, dar trebuiau doar convenite și implementate. Dacă asta era încă adevărat pe 6 octombrie, nu este acum. Un plan plauzibil pentru o Gaza stabilă, bine guvernată – care nu este un refugiu pentru extremiști – pare să depășească orizontul în acest moment. O lecție extrasă din războaiele anterioare este că lipsa de planificare a guvernării imediate post-conflict este o rețetă pentru mai multe conflicte. Având în vedere acest lucru, cel mai important element de urmărit pe măsură ce această criză continuă să se desfășoare este discuția despre modul în care va fi guvernată Gaza, consideră analista.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut duminică Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, transmit AFP şi Reuters. ”Facem...
#Israel, #razboi, #Hamas, #Fasia Gaza, #SUA, #Iran, #Hezbollah , #Razboi Gaza