„Ce e mai bun din ambele bucătării”. Restaurantul israeliano-palestinian din Berlin care nu a cedat fricii

Joi, 09 Noiembrie 2023, ora 23:42
2474 citiri
„Ce e mai bun din ambele bucătării”. Restaurantul israeliano-palestinian din Berlin care nu a cedat fricii
Patronii restaurantului Kanaan, israelianul Oz Ben David și arabul palestinian Jalil Dabit/ FOTO: DW

Când a izbucnit războiul Israel-Hamas, restaurantul Kanaan s-a închis pe fondul creșterii antisemitismului în Germania. Dar s-a redeschis după câteva zile ca „o insulă a păcii”.

La șase zile după atacurile Hamas asupra Israelului, un restaurant cunoscut pentru că servește unele dintre cele mai bune porții de hummus din Berlin a anunțat că își va redeschide porțile, scrie The Guardian.

Restaurantul, Kanaan, fusese închis în grabă, în timp ce comunitățile evreiești din toată Europa se luptau cu o creștere a antisemitismului. Dar, în timp ce lumea a privit îngrozită cum războiul i-a cuprins țara natală, Oz Ben David a știut că sosise timpul să redeschidă.

„Dacă închizi, te predai terorii”, a spus el. „Nu vom fi de acord cu acest tip de limbaj al fricii.”

Restauranul Kanaan a fost deschis în 2015 de Ben David, un israelian și Jalil Dabit, un palestinian. Localul are un meniu combinat care servește preparate precum lasagna shakshuka și ragout cu hummus.

Ben David și-a petrecut anii adolescenței într-o colonie israeliană din Cisiordania, și Dabit este un arab palestinian din centrul Israelului. Cei doi s-au întâlnit la Berlin, relaționând cu o viziune comună de a servi o bucătărie inspirată de moștenirea lor. „Luăm ce este mai bun din ambele părți – vrem să arătăm că este posibil”, a spus Dabit.

Pe 7 octombrie, când a apărut știrea că militanții Hamas au ucis peste 1.400 de oameni în ceea ce a fost descris de președintele SUA, Joe Biden, drept „cea mai mortală zi pentru evrei de la Holocaust”, Ben David a fost zguduit, închizând rapid restaurantul.

„Am fost copleșit”, a spus el. El a atacat furios Hamas, spunându-i lui Dabit: „Îmi doresc să distrugem Gaza”.

Răspunsul partenerului său l-a șocat. „Eram plin de ură, plin de furie și m-a îmbrățișat”, a spus Ben David. „A avut încredere în mine.”

Dabit a spus că a înțeles furia prietenului său față de ceea ce a făcut Hamas. „Am simțit la fel”, a spus el. „Cum au putut să facă așa ceva? Nu luptați pentru palestinieni, creați o problemă pentru poporul palestinian”.

În zilele care au urmat, Dabit l-a sunat pe Ben David în mod constant. A fost un gest mic – dar unul care l-a convins pe Ben David că restaurantul trebuie să se redeschidă pentru a-i ajuta pe cei care se confruntă cu durerea de a vedea războiul care se desfășoară de la distanță.

Decizia – luată pe fondul creșterii antisemitismului și islamofobiei – a fost un pariu, în special pentru un restaurant a cărui petrecere de deschidere în 2015 a fost primită cu proteste și amenințări. „Desigur că ne-am speriat”, a spus Ben David. „Nu știam sigur că nu se va întâmpla nimic.”

Alternativa, însă, era să trăiască în continuare în frică. „Trebuie să dăm un loc fricii, să o respectăm, dar totuși să fim suficient de curajoși pentru a trece peste ea”, a spus Ben David. „Dărâmăm acele ziduri”.

De atunci, oamenii au trecut pragul restaurantului, considerându-l un spațiu sigur, a spus Ben David. „Oamenii vin pentru că ei caută o insulă a păcii. Mulți oameni se pierd în violența ambelor părți în acest moment”, a spus el. „Este foarte înfricoșător să fii speriat. Și o auzi din ambele părți.”

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
#Israel, #razboi, #Hamas, #Fasia Gaza, #restaurant, #kanaan, #berlin , #Razboi Gaza