Granița dintre Israel și Liban a luat foc. Cum ar putea Hezbollah să atragă trupele americane într-un război mai larg în Orientul Mijlociu

Vineri, 20 Octombrie 2023, ora 16:30
7472 citiri
Granița dintre Israel și Liban a luat foc. Cum ar putea Hezbollah să atragă trupele americane într-un război mai larg în Orientul Mijlociu
situația la granita dintre Israel și Liban s-a deteriorat. FOTO: al-monitor.com/

Forțele de securitate israeliene lovesc ținte din sudul Libanului, după ce Hezbollah a tras peste 30 de rachete asupra Israelului. Ministerul israelian al Apărării a anunţat un plan de evacuare pentru locuitorii oraşului Kiryat Shmona, de lângă graniţa cu Libanul.

De teama extinderii conflictului, Statele Unite, Marea Britanie și Germania și-au îndemnat cetățenii să părăsească urgent Libanul. Pe de altă parte, o navă militară americană din Marea Roșie a interceptat trei rachete trase din Yemen care s-ar fi putut îndrepta spre Israel. Pentru a doua zi la rând au fost semnalate atacuri cu drone asupra trupelor americane aflate în Orientul Mijlociu.

O navă de război americană a interceptat și doborât trei rachete și „mai multe drone” în nordul Mării Roșii care se îndreptau spre Israel, a anunțat joi Pentagonul, informează Reuters. Nava în cauză este USS Carney, un distrugător american clasa Arleigh-Burke dotat cu un sistem antirachetă Aegis, similar celui instalat la Deveselu în România.

Conform ABC News, nava americană a doborât „circa 8 drone”. Respectivele rachete și drone „se îndreptau în direcția unor potențiale ținte din Israel”, a precizat Pentagonul. „Nu putem spune cu certitudine ce anume ținteau aceste rachete și drone, dar ele au fost lansate din Yemen, în direcția nord, de-a lungul Mării Roșii, probabil spre ținte din Israel”, a precizat un purtător de cuvânt al Pentagonului într-o conferință de presă.

Un oficial al Pentagonului a precizat pentru CNN că rachetele au fost trase de militanții Houthi, sprijiniți de Iran, care se află de mai multă vreme într-un conflict cu forțele proguvernamentale din Yemen. Generalul de brigadă Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a confirmat joi seara că nava USS Carney a doborât trei rachete lansate de pe uscat de către rebelii Houthi din Yemen. „Această acțiune a fost o demonstrație a arhitecturii integrate de apărare antiaeriană și antirachetă pe care am construit-o în Orientul Mijlociu și o dovadă că suntem pregătiți să o folosim ori de câte ori e necesar pentru a ne proteja partenerii și interesele din această regiune importantă”, a spus Ryder. Nava USS Carney a trecut prin Canalul Suez în Marea Roșie miercuri. Conform marinei americane, nava „ajută la menținerea securității maritime și la stabilitatea în Orientul Mijlociu”.

La începutul săptămânii, consilierul pentru securitate națională al Israelului a prezis că SUA se vor „implica” dacă războiul din Gaza ar escalada până la punctul în care Iranul și Hezbollah intră în joc.

Michael DiMino, cercetător la Defense Priorities care a lucrat ca analist împotriva terorismului la CIA, a declarat pentru Regional Statecraft că posibilitatea implicării americane este acum „mai mare decât își dau seama majoritatea oamenilor”.

Tensiunile cresc

Hamas și mai multe țări din Orientul Mijlociu au dat vina pe Israel pentru atacul asupra spitalului Al-Ahli din orașul Gaza, despre care ONU a spus că a ucis câteva sute de oameni. Ca răspuns, Israelul a publicat date care arată că o rachetă rătăcită a Jihadului Islamic Palestinian a provocat explozia, o evaluare susținută de Biden și de un serviciu european de informații.

Dar aliații principali ai Hamas – Iranul și miliția Hezbollah cu sediul în Liban – au încercat să stârnească furie în lumea musulmană după explozia spitalului.

Hezbollah a cerut o „zi de furie” în regiune în urma atacului la spital, iar președintele iranian Ebrahim Raisi a spus că flăcările de la spital vor „înghiți în curând” Israelul.

Ei amenințaseră că vor sprijini Hamas înainte de atacul de la spital, confruntările din ultimele zile între Hezbollah și forțele israeliene de la granița de nord a Israelului s-au intensificat. În Cisiordania, tensiunile au crescut, aproximativ 60 de persoane au fost ucise în ciocniri și sunt temeri de o nouă revoltă.

Israelul și-a desfășurat majoritatea forțelor la granița cu Gaza, pe fondul semnelor că pregătește o invazie terestră. Cu toate acestea, unii analiști avertizează că acestea pot fi prea răspândite pentru a respinge atacurile pe mai multe fronturi.

Există, de asemenea, îngrijorări, exprimate printre altele și de fostul șef al agenției de informații MI6 din Marea Britanie, că Israelul este atras într-o capcană care ar putea atrage SUA într-un conflict regional mai larg.

Dacă invadează Gaza, forțele sale s-ar putea bloca într-un război urban intens cu un cost ridicat de victime, apoi ar putea fi lovite de un atac al Hezbollah din nord.

Este o criză care face ecoul războiului de la Yom Kipur din 1973, când Israelul a fost atacat simultan de Egipt și Siria și aproape copleșit.

Atacurile multiple asupra Israelului ar putea antrena SUA în război

SUA au desfășurat deja două portavioane chiar în largul coastei Israelului ca avertisment pentru Hezbollah și Iran și au promis sprijin logistic și de informații Israelului.

Mat Burrows, un analist de la centru de gândire Stimson Center, a declarat pentru Insider că SUA ar fi probabil atrase în conflict dacă forțele israeliene vor trebui să lupte pe mai multe fronturi.

„Aș putea vedea că SUA se implică militar doar dacă Israelul propriu-zis ar fi în mod clar pus în pericol, invadat de Hezbollah din nord și confruntându-se cu o revoltă severă în Cisiordania și o operațiune neterminată în Gaza. Apoi, am putut vedea luptători și bombardiere americane intrând în luptă și atacând baze Hezbollah din Liban sau pentru a paraliza aprovizionarea cu arme din Iran”, a spus el.

Hezbollah este un adversar mai bine înarmat și antrenat decât miliția Hamas din Gaza. Grupul dispune de aproximativ 130.000 de rachete, inclusiv cu rază lungă de acțiune, care ar putea trece de sistemul de apărare antiaeriană „Iron Dome” al Israelului și ar putea lovi orașe israeliene, a declarat grupul de cercetare privind amenințarea rachetelor.

Eliminarea lansatoarelor pe care Hezbollah le folosește pentru a trage rachetele ar putea fi printre misiunile de bază ale SUA, dacă ar alege să intervină și să apere Israelul, au declarat experții pentru AFP.

Deși este puțin probabil ca Iranul, principalul susținător al lui Hezbollah, să dorească să se implice direct într-un conflict cu SUA, i-ar plăcea să exploateze frământările cauzate de atacurile Hamas pentru a deteriora și mai mult Israelul.

„Vor să facă presiuni asupra Israelului prin Hezbollah, când Israelul este deja întins și distras”, a spus Burrows. „Cu toate acestea, atacurile lor din Liban și contraatacurile Israelului ar putea escalada până la nivelul unui război la scară largă, provocând implicarea SUA”, a remarcat el.

Rusia și China au de câștigat

Principalii susținători internaționali ai Iranului, Rusia și China, au mult de câștigat dintr-un conflict reînnoit în Orientul Mijlociu, spun analiștii. Kremlinul este dornic să distragă atenția occidentală de la invazia sa din Ucraina, iar China are de mult timp ambiții de a prelua controlul Taiwanului.

„Deoarece Iranul are relații bune atât cu China, cât și cu Rusia, pare aproape obligat să reacționeze exagerat la orice implicare a SUA”, a declarat Robert Dover, expert în informații și securitate la Universitatea Hull, pentru Insider. „Acest lucru va fi probabil sub forma aprovizionării Hezbollah și a presiunii asupra lor pentru a se afirma agresiv pe frontul libanez”.

„Implicarea directă a Iranului pare puțin probabilă în acest moment, dar dacă ajunge la stadiul în care este încălcată negarea plauzibilă a implicării iraniene, atunci situația din Orientul Mijlociu a scăpat de sub control, dacă nu a scăpat deja”, a spus el.

O ultimă soluție

Deocamdată, spun analiștii de la Stimson Center, probabilitatea ca America să pună „ghete pe pământ” și să desfășoare trupe în Israel pare îndepărtată, nu în ultimul rând din cauza opoziției interne din SUA față de implicarea într-o altă operațiune militară costisitoare și dăunătoare din regiune.

Și dacă SUA s-ar implica în conflictul de apărare a Israelului, acest lucru ar putea provoca un nou val de atacuri din partea aliaților Iranului.

Lovirea țintelor Hezbollah în Siria ar putea duce la răzbunare din partea Rusiei, un aliat al lui președintelui Bashar al-Assad, susține Institutul pentru Studierea Războiului. Iranul, Rusia și Siria încercau deja să expulzeze forțele americane din Siria. Grupurile pro-iraniene din țări precum Irak, Siria și Yemen ar putea încerca să atace interese americane din regiune, cum ar fi bazele militare.

„Le-ar fi greu să lovească Israelul direct”, a declarat Clive Jones, expert în Israel și Orientul Mijlociu la Universitatea Durham, pentru AFP. „Dar ar putea ataca interesele americane în regiune”.

DiMino, fostul analist CIA, a declarat pe blogul The Responsible Statecraft, că o astfel de escaladare ar putea duce la presiuni din partea Israelului pentru ca SUA să lovească Iranul.

SUA intenționează să trimită Israelului muniții destinate inițial Ucrainei

Pentagonul intenționează să trimită Israelului zeci de mii de proiectile de artilerie de 155 mm din stocurile de urgență ale SUA, care inițial erau destinate Ucrainei, scrie publicația Axios, citând trei oficiali israelieni care cunosc situația.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) și Ministerul israelian al Apărării le-au spus omologilor lor din SUA că au nevoie urgentă de obuze de artilerie pentru a se pregăti pentru o invazie terestră în Gaza și o potențială escaladare a războiului purtat de Hezbollah de-a lungul graniței dintre Israel și Liban, spun oficialii citați. La rândul lor, oficialii americani au sugerat că devierea obuzelor din Ucraina către Israel nu ar avea un impact imediat asupra capacității Ucrainei de a lupta împotriva trupelor rusești. Nu este clar însă dacă livrările militare americane către Ucraina se vor prelungi dacă războiul dintre Israel și Hamas devine un conflict regional mai amplu, mai scrie Axios.

De la atacul Hamas asupra Israelului care a declanșat războiul pe 7 octombrie, armata israeliană și-a sporit semnificativ utilizarea artileriei - atât în Gaza, cât și în confruntările cu Hezbollah, la granița cu Libanul. SUA au început în acest an să scoată obuze de artilerie de 155 mm din stocurile sale considerabile de muniție din Israel, pentru a le trimite în Ucraina. La acea vreme, armata israeliană i-a informat pe premierul Yair Lapid și pe ministrul Apărării de atunci, Benny Gantz, că nu exista niciun scenariu imediat în care Israelul să aibă nevoie de o aprovizionare de urgență cu obuze.

Însă totul s-a schimbat pe 7 octombrie, au mai declarat oficialii israelieni. Muniția care fusese destinată Ucrainei făcea parte dintr-un stoc de armament american care este păstrat în Israel, ca parte a unui acord între cele două țări. Numai personalul militar american are acces la depozitele de arme. Dar, conform acordului dintre cele două țări, Israelul poate folosi imediat muniția într-un scenariu de război, cu aprobarea SUA.

Israelul a avut acces la muniție în timpul războiului cu Libanul din 2006 și, de asemenea, în timpul conflictului din Gaza din 2014. După atacul Hamas din 7 octombrie, IDF a efectuat o evaluare inițială a nevoilor sale urgente de arme și a transmis-o Pentagonului. Una dintre solicitări a fost aceea de a primi înapoi zeci de mii de proiectile de artilerie de 155 mm pentru a umple stocurile de urgență americane epuizate din Israel, în cazul în care armata israeliană ar avea nevoie să folosească proiectilele în timp scurt, au declarat oficialii israelieni.

Oficialii israelieni au declarat că SUA au fost de acord și că vor trimite obuzele de artilerie în Israel în următoarele săptămâni. Un oficial militar american a declarat pentru Axios că nu poate da detalii despre tipurile de arme care vor fi trimise Israelului. El a spus că Departamentul Apărării și Comandamentul de Transport al SUA au capacități solide de desfășurare și distribuție la nivel global, care pot continua să sprijine Israelul, precum și alte țări.

„Suntem implicați într-o coordonare cuprinzătoare în întregul Departament al Apărării. Aceasta include o colaborare strânsă cu comandamentele noastre combatante pentru a stabili ce muniții și echipamente din inventarul SUA pot fi puse rapid la dispoziție pentru nevoile Israelului”, a declarat oficialul militar american pentru Axios.

Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Un deputat iranian a avertizat că Teheranul ar putea fabrica o armă nucleară în câteva zile, sporind astfel îngrijorările legate de consecințele escaladării tensiunilor din Orientul...
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
#Israel, #razboi, #Hamas, #Fasia Gaza, #liban, #Hezbollah, #orientul mijlociu, #SUA, #Iran , #Israel Fasia Gaza