Cei șase pași siguri care ar putea duce criza din Fâșia Gaza la Al Treilea Război Mondial

Duminica, 22 Octombrie 2023, ora 19:00
14057 citiri
Cei șase pași siguri care ar putea duce criza din Fâșia Gaza la Al Treilea Război Mondial
Israelul continăuă să lovească infrastructura Hamas din Fâșia Gaza/ FOTO: aljazeera.com/

Criza din Gaza s-ar putea transforma într-un război mondial, a avertizat un fost șef al Marinei britanice.

Dacă lucrurile „merg cu adevărat prost”, amiralul Lord West a prezis că Regatul Unit și SUA ar putea trimite trupe pe teren în Israel - iar Libanul, Siria, Iranul și Rusia ar putea fi atrase în luptă.

Tensiunile din Orientul Mijlociu au crescut de când teroriștii Hamas au dezlănțuit iadul asupra Israelului în timpul atacurilor din 7 octombrie, care au provocat moartea a aproximativ 1.400 de israelieni.

Întreaga forță a puterii armatei israeliene a fost masată la graniță de două săptămâni, în timp ce Gaza se pregătește pentru invazia terestră pe scară largă. Israelul se așteaptă să fie un „război lung”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că fiecare terorist al Hamas este „marcat de moarte” și a spus că Israelul „luptă pentru existența sa” împotriva „noilor naziști”.

Între timp, cel puțin 4.000 de palestinieni au fost uciși după aproape două săptămâni în care Israelul a lovit din aer enclava dens populată.

Au urmat rachete, lovituri aeriene, bombardamente extinse și o criză umanitară, în timp ce Iranul și Hezbollahul libanez amenință că vor deschide noi fronturi.

„Este un amestec periculos, amețitor”, a spus Lord West pentru The Sun. „Acest lucru s-ar putea transforma într-o luptă”.

Într-un amestec inflamabil de promisiuni de răzbunare, alianțe militare, proteste violente și pierderi mari de civili - criza ar putea fi un butoi de pulbere pe cale să explodeze.

Lord West a prezentat modul în care criza ar putea să se extindă și să ia forma unui Al Treilea Război Mondial.

ISRAEL „REACȚIONEAZĂ”

Prevăzând ce s-ar putea întâmpla în următoarele zile, săptămâni sau luni, fostul șef al Marinei britanice prezice că totul ar putea începe cu o abordare grea, cu numărul de victime civile în urma intervenției Israelului.

„Israelul, destul de înțeles, vrea să se răzbune”, a spus el.

Cu toate acestea, „dacă lovește și reacționează exagerat într-un mod care va face lumea arabă să se aprindă de groază și ar putea să provoace o reacție”, a adăugat el.

Asediul actual al Gazei și invazia israeliană iminentă ar putea fi probabil acel punct de cotitură, acel ceas ce ticăie.

„Fără hrană, electricitate, apă plus un atac al forțelor terestre, există un potențial pentru victime în masă palestiniene”, a spus el.

„Și când vei avea un număr mare de victime, atunci lumea arabă își va schimba punctul de vedere”.

„Dacă există victime uriașe în Gaza, atunci există posibilitatea ca Hezbollah să se implice”, a adăugat Lord West.

RĂZBOIUL SE RĂSPÂNDEȘTE ÎN LIBAN

Hezbollah-ul susținut de Iran are o putere militară și politică puternică asupra Libanului - și a purtat deja un război devastator împotriva Israelului în 2006, care s-a soldat cu 1.200 de morți.

De când Hamas a dezlănțuit iadul asupra Israelului pe 7 octombrie, Hezbollah a trimis rachete de „solidaritate” peste granița de nord a Israelului și a amenințat să se alăture războiului „când va veni momentul”.

Rezultatul au fost ciocniri sporadice mortale la frontieră, dintre care una a lovit un grup de jurnalişti internaţionali, ucigând unul şi rănind şase.

Marile puteri au îndemnat pe Hezbollah să rămână pe margine din cauza temerilor că războiul se va extinde în Liban și va deschide un nou front.

Aceasta este o situație unică periculoasă, a spus Lord West.

Dacă Hezbollah s-ar implica, „ar fi o problemă reală pentru Israel”, crede fostul șef al Marinei britanice.

Ierusalimul a văzut de multă vreme gruparea teroristă din Liban ca o amenințare mai mare decât Hamas, cu armele sale mai avansate, inclusiv rachete de precizie și drone.

„Israelul ar reacționa din nou foarte puternic împotriva lor, lovind fără îndoială în Liban”, a explicat Lord West.

„Libanul este de fapt într-o mizerie oricum... s-ar putea prăbuși cu ușurință, ceea ce ar provoca mai multă incertitudine acolo”.

Deja occidentalilor li s-a cerut să iasă imediat din Liban, deoarece au izbucnit proteste violente în semn de solidaritate cu palestinienii.

Ambasada SUA din Beirut a fost vizată, iar miniștrii din Marea Britanie se tem că războiul Israel-Hamas s-ar putea răspândi în statul fragil în orice moment.

ASSAD ȘI PUTIN ÎN ECHIPĂ

Cu posibilitatea ca Libanul să fie atras, următorul pas ar putea fi ca Siria susținută de Rusia să se alăture, a sugerat Lord West.

„[Bashar al] Assad ar fi foarte prost, dar ar putea simți că ar trebui să fie într-un fel implicat”, a spus fostul șef al Marinei britanice.

„Problema e că Assad este sprijinit de Rusia”, a adăugat el, explicând că acesta ar fi un mijloc pentru ca Putin să fie atras în luptă.

West a observat că războiul Israel-Hamas este deja „fantastic” pentru Putin „pentru că a luat ochii lumii, mai ales ai Occidentului de la conflictul din Ucraina”.

„Așa că, cu cât îl poate aproviziona mai mult, cu atât va fi mai fericit”. Și cu atât va fi mai fericit prietenul său paria Iran.

UN RĂZBOI CU IRANUL

O națiune înclinată spre distrugere, Iranul ar putea „încerca să-și folosească capacitatea de a inspira terorismul în alte țări pentru a provoca atacuri asupra Israelului”.

„Așa că asta ar face Israelul să simtă că ar trebui să existe o reacție împotriva Iranului”, a spus Lord West.

Amiralul în retragere a spus că dacă devine „foarte rău” și Israelul ataca Iranul, atunci „nu există nicio îndoială”, Iranul va acuza SUA și Marea Britanie că sunt implicate.

„Așadar, dintr-o dată, chestia s-a extins destul de dramatic”, a adăugat West, explicând că „Iranul vede Marea Britanie ca pe micul Satan, marele Satan fiind America”.

Iranul este un susținător cheie al grupării teroriste palestiniene Hamas - precum și al Hezbollah-ului din Liban.

Și Garda Revoluționară a Iranului a avertizat deja Israelul că va fi „eradicat” într-o altă „undă de șoc” asemeni atacului terorist al Hamas.

Teheranul a avertizat în mod repetat că un atac la sol asupra Gazei va fi întâmpinat cu un răspuns din alte fronturi.

SUA ȘI MAREA BRITANIE INTRĂ ÎN LUPTĂ

Regatul Unit și SUA au trimis deja forțe militare și navale pentru a sprijini Israelul în lupta lor împotriva Hamas și pentru a consolida stabilitatea regională.

Vineri, o navă de război a Marinei SUA a tras primele focuri ale Americii în apărarea Israelului.

Nava de război, care operează în Marea Roșie, a doborât drone și rachete lansate de rebelii houthi susținuți de Iran în Yemen, despre care se credea că vizau Israelul.

Se așteaptă să aibă loc un război brutal și prelungit după ce armata israeliană va pătrunde în Fâșia Gaza.

Între timp, Israelul ar putea ajunge să lupte împotriva Hezbollah-ului pe frontul său de nord, unde a trimis mii de trupe rezerviste proaspăt recrutate.

„Dacă Israelul începe să se clatine din cauza Hezbollah și Hamas, atunci există un pericol real ca SUA și Marea Britanie să se implice”, a sugerat Lord West.

Și „dacă lucrurile chiar merg prost”, NATO „va căuta să sporească capacitatea în Orientul Mijlociu, a spus el.

ARABIA SAUDITĂ INTRĂ ÎN JOC

Ultimul pas către un puzzle terifiant de piese care ar putea arunca lumea în război ar fi ca Arabia Saudită să pătrundă în haos, a explicat Lord West.

De ani de zile, Iranul i-a sprijinit pe rebelii houthi din Yemen, care sunt în război cu marele lor vecin islamic, Arabia Saudită.

Ei împărtășesc, de asemenea, ura distinctă a Iranului față de SUA și Israel.

Deja, teroriștii au început să tragă rachete către bazele militare care găzduiesc forțele americane în Siria și Irak, după ce președintele Joe Biden a afirmat sprijinul ferm pentru Israel.

Houthii volatili și plini de arme au provocat Arabia Saudită trăgând pe teritoriul său cu rachete furnizate de Iran.

Acest fapt, amestecat cu haosul general care ar putea învălui Orientul Mijlociu, ar putea înfuria Regatul saudit suficient pentru a „se implica” în carnagiu.

Temerile ca criza din Gaza să deschidă mai multe fronturi noi sunt în creștere - iar tensiunile explozive riscă să atragă un număr mare de țări, conchide amiralul în rezervă.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut duminică Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, transmit AFP şi Reuters. ”Facem...
#Israel, #razboi, #Hamas, #Fasia Gaza, #Iran, #Arabia Saudita, #SUA , #Israel Fasia Gaza