Dilema Teheranului: Cum să nu ia parte la războiul Israelului împotriva Hamas. „Nici Gaza, nici Liban, îmi sacrific viața pentru Iran”

Duminica, 22 Octombrie 2023, ora 21:14
4607 citiri
Dilema Teheranului: Cum să nu ia parte la războiul Israelului împotriva Hamas. „Nici Gaza, nici Liban, îmi sacrific viața pentru Iran”
Fâșia Gaza după atacuri FOTO Nexta/X

Pe 15 octombrie, Iranul a emis un ultimatum public înfiorător către Israel: Opriți atacul asupra Gazei sau vom fi forțați să luăm măsuri, a avertizat ministrul de Externe iranian.

La doar câteva ore mai târziu, Teheranul a atenuat tonul, asigurând lumea că forțele sale armate nu vor interveni în conflict decât dacă Israelul va ataca interesele sau cetățenii iranieni.

Iranul, un susținător de multă vreme al conducătorilor Hamas din Gaza, se află într-o dilemă în timp ce încearcă să gestioneze criza în spirală, potrivit a nouă oficiali iranieni cu cunoștințe directe despre gândirea din cadrul Republicii Islamice, scrie Reuters.

A sta pe margine în fața unei invazii totale israeliene în Gaza ar da înapoi în mod semnificativ strategia iraniană de ascendență regională urmată de peste patru decenii, potrivit surselor citate, care au cerut să rămână anonime din cauza sensibilității discuțiilor din Teheran.

Cu toate acestea, orice atac major împotriva unui Israel susținut de SUA ar putea provoca un mare blam asupra Iranului și ar putea declanșa furia publicului împotriva mullahilor dintr-o națiune deja blocată într-o criză economică, au spus oficialii care au subliniat diferitele priorități militare, diplomatice și interne care sunt cântărite.

Trei oficiali de securitate au declarat că s-a ajuns la un consens deocamdată între cei mai importanți factori de decizie ai Iranului: să-și dea acordul pentru raidurile transfrontaliere limitate ale grupului său proxy libanez Hezbollah asupra țintelor militare israeliene, la peste 200 km distanță de Gaza, precum și asupra țintelor militare israeliene, atacuri de același nivel asupra țintelor americane de către alte grupuri aliate din regiune și prevenirea oricărei escaladări majore care ar antrena Iranul în conflict.

„Suntem în contact cu prietenii noștri Hamas, Jihadul Islamic și Hezbollah”, a declarat miercuri Vahid Jalalzadeh, șeful Comitetului pentru Securitate Națională a parlamentului, potrivit presei de stat iraniene. „Poziția lor este că nu se așteaptă de la noi să efectuăm operațiuni militare”.

Ministerul de Externe al Iranului nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la răspunsul țării la criza care se desfășoară, în timp ce autoritățile militare israeliene au refuzat să comenteze.

Inacțiunea iraniană la sol ar putea fi percepută ca un semn de slăbiciune de către acele forțe proxy, care au fost principala armă de influență a Teheranului în regiune timp de decenii, potrivit a trei oficiali. Ei au spus că ar putea afecta, de asemenea, statutul Iranului, care susține de mult cauza palestiniană împotriva Israelului, o țară pe care refuză să o recunoască și o consideră drept un ocupant rău.

„Iranienii se confruntă cu această dilemă dacă vor trimite Hezbollah la luptă pentru a încerca să-și salveze brațul în Fâșia Gaza sau poate că vor renunța la acest braț și vor renunța la el”, a spus Avi Melamed, un fost oficial al serviciilor secrete israeliene și negociator în timpul primei și celei de-a doua intifade.

„Acesta este punctul în care se află iranienii”, a adăugat el. „Calculul riscurilor lor”.

„Supraviețuirea este cea mai mare prioritate”

Obiectivele strategice ale Iranului sunt contracarate de considerente militare imediate, deoarece Israelul - ca răspuns la atacul devastator al Hamas din 7 octombrie, care a ucis 1.400 de israelieni - a declanșat un bombardament aerian asupra Gaza, ucigând cel puțin 4.300 de oameni.

Se crede că Israelul - o putere militară majoră - are propriul arsenal nuclear, deși nu va confirma și nici nu va infirma acest lucru și are sprijinul Statelor Unite, care a mutat parțial două portavioane și avioane de luptă în estul Mediteranei, ca un avertisment pentru Iran.

„Pentru liderii de vârf ai Iranului, în special liderul suprem (ayatollahul Ali Khamenei), cea mai mare prioritate este supraviețuirea Republicii Islamice”, a spus un diplomat iranian înalt.

„De aceea autoritățile iraniene au folosit o retorică puternică împotriva Israelului de la începutul atacului, dar s-au abținut de la implicarea militară directă, cel puțin pentru moment”.

Din 7 octombrie, Hezbollah a făcut schimb de focuri cu forțele israeliene de-a lungul frontierei libanez-israeliene în ciocniri care au ucis 14 dintre luptătorii grupării islamiste.

Două surse familiare cu gândirea Hezbollah au spus că violența la nivel scăzut a fost concepută pentru a menține forțele israeliene ocupate, dar nu pentru a deschide un nou front major, unul care caracterizează tactica ca ducând „războaie mici”.

Liderul Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah, care este cunoscut pentru că a emis amenințări împotriva Israelului în discursuri, nu a rostit un discurs public de când a început criza.

Trei surse de securitate israeliene de rang înalt și o sursă de securitate occidentală au declarat pentru Reuters că Israelul nu dorește o confruntare directă cu Teheranul și că, deși iranienii au antrenat și înarmat Hamas, nu exista nicio indicație că ar fi avut cunoștințe prealabile despre atacul din 7 octombrie.

Khamenei, liderul suprem, a negat că Iranul a fost implicat în atac, deși a lăudat daunele aduse Israelului.

Sursele de securitate israeliene și occidentale au spus că Israelul va ataca Iranul numai dacă este atacat direct de forțele iraniene din Iran, deși au avertizat că situația este volatilă și că un atac asupra Israelului din partea Hezbollah sau a împuterniciților iranieni din Siria sau Irak, care ar cauza pierderi grele, ar putea schimba acest calcul.

O greșeală de calcul a Iranului sau a uneia dintre grupurile sale aliate în măsurarea amplorii unui atac proxy ar putea schimba abordarea Israelului, a adăugat una dintre sursele israeliene.

„Fără trupe americane la sol”

Oficialii americani au precizat că scopul lor este de a preveni răspândirea conflictului și de a descuraja pe alții să atace interesele americane, menținând în același timp deschise opțiunile Washingtonului.

La întoarcerea de miercuri din vizita în Israel, președintele Joe Biden a negat fără îndoială un raport al presei israeliene care spunea că consilierii săi au indicat Israelului că, dacă Hezbollah inițiază un război, armata americană s-ar alătura armatei israeliene în lupta cu grupul.

„Nu este adevărat”, a spus Biden reporterilor în timpul unei opriri pentru realimentare la baza aeriană Ramstein din Germania, despre raportul israelian. — Asta nu s-a spus niciodată.

Purtătorul de cuvânt al consiliului de securitate națională de la Casa Albă, John Kirby, a reiterat că Washingtonul dorește să limiteze conflictul.

„Nu există nicio intenție de a trimite trupe americane la sol în luptă”, a spus el reporterilor în timpul opririi de realimentare.

Jon Alterman, un fost oficial al Departamentului de Stat care conduce acum programul pentru Orientul Mijlociu la think-tank-ul CSIS din Washington, a declarat că liderii iranieni vor simți presiunea să arate sprijin tangibil, și nu doar retoric, pentru Hamas, dar a avertizat cu privire la potențialul evenimentelor care se învârt fara control.

„Odată ce intri în acest mediu, se întâmplă lucruri și există consecințe pe care nimeni nu și le-a dorit”, a adăugat el.

Criza a sporit, de asemenea, incertitudinea de pe piețele financiare

Criza a sporit, de asemenea, incertitudinea de pe piețele financiare din America și nu numai, stimulând cererea de active „de refugiu” precum aurul, obligațiunile guvernamentale americane și francul elvețian. Reacția pieței a fost până acum redusă, deși unii investitori avertizează că s-ar schimba dramatic dacă războiul din Gaza ar escalada într-un conflict regional mai larg.

O reconciliere intermediată de China între rivalii regionali Iran și Arabia Saudită a complicat și mai mult lucrurile pentru liderii de la Teheran, care vor să evite să pună în pericol acel „progres fragil”, potrivit unui fost înalt oficial care este aproape de cei mai importanți factori de decizie din Iran.

Între timp, poporul iranian însuși ar putea juca un rol în evenimentele care se desfășoară în regiune.

Conducătorii Iranului nu își pot permite o implicare directă în conflict în timp ce se luptă pentru a înăbuși disidența crescândă la nivel intern, conduși de problemele economice și restricțiile sociale, au declarat doi oficiali. Țara a văzut tulburări de luni de zile declanșate de moartea în custodia poliției a unei tinere anul trecut și de represiunea persistentă a disidenței de către stat.

„Nici Gaza, nici Liban, îmi sacrific viața pentru Iran”

Necazurile economice, cauzate în principal de sancțiunile paralizante ale SUA și de managementul defectuos, i-au determinat pe mulți iranieni să critice politica de decenii de a canaliza fonduri către împuterniciții săi pentru a extinde influența Republicii Islamice în Orientul Mijlociu.

Sloganul „Nici Gaza, nici Liban, îmi sacrific viața pentru Iran” a devenit de ani de zile un cântec în protestele antiguvernamentale din Iran, subliniind frustrarea oamenilor față de alocarea de resurse de către alții.

„Poziția nuanțată a Iranului subliniază echilibrul delicat pe care trebuie să-l mențină între interesele regionale și stabilitatea internă”, a spus fostul înalt oficial iranian.

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
#Israel, #razboi, #Hamas, #Fasia Gaza, #Iran , #Israel Fasia Gaza