De ce a ignorat Tzahal avertismentele femeilor santinelă că Hamas pregătește un atac: "Dacă mă mai deranjezi cu aceste lucruri, vei fi judecată"

Vineri, 24 Noiembrie 2023, ora 22:39
9895 citiri
De ce a ignorat Tzahal avertismentele femeilor santinelă că Hamas pregătește un atac: "Dacă mă mai deranjezi cu aceste lucruri, vei fi judecată"
Femeile-santinelă din IDF/ FOTO: ynetespanol.com

Doi militari au avertizat cu câteva luni înainte de atacul devastator al Hamas că organizația teroristă pregătește o operațiune de amploare, însă conducerea armatei israeliene (IDF) nu a considerat că datele prezentate sunt credibile.

Un subofițer și un soldat din cadrul prestigioasei unități de informații 8200 a armatei israeliene au avertizat un superior înainte de atrocitățile din 7 octombrie că Hamas pregătea un plan foarte organizat și meticulos de a invada Israelul, dar li s-a spus că datele lor erau niște „fantezii”, potrivit postului TV Channel 12.

Un ofițer israelian din unitatea de elită 8200 a serviciilor de informații a avertizat despre planul Hamas de infiltrare în masă, dar a fost ignorată de comandanții ei.

Femeia susține că a avertizat în ultimele 12 luni cu privire la un scenariul Hamas, care implica un eveniment de intruziune în masă în Israel, prefigurând ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie.

Ea s-a adresat comandanților săi, dar aceștia nu au făcut nimic. "E în imaginația ta", i-ar fi spus comandanții ei, citați de televiziunea israeliană N12, potrivit Jerusalem Post.

Săptămâna trecută, emisiunea Weekend News a Canalului 12 a publicat noi mărturii ale unor persoane care au activat militar în apropierea graniței cu Gaza.

În mărturiile observatorilor, aceștia povestesc cum, timp de luni de zile, au avertizat în mod repetat despre schimbările pe care le vedeau pe teren, și care necesitau o atenție specială.

Potrivit acestor mărturii, ea le-ar fi spus comandanților că au existat sesiuni de antrenament, anomalii și pregătiri în apropierea frontierei.

Printre altele, aceștia au povestit cum tot mai mulți oameni care nu mai vizitaseră niciodată zona, începuseră să vină brusc acolo, cum fermieri care veneau zi de zi să lucreze pe câmp, brusc nu mai apăreau pe acolo și erau înlocuiți de alții.

Din acest motiv, unele voci au decis să-l alerteze pe unul dintre comandanții superiori din sector, iar acesta este răspunsul pe care l-au primit: "Nu vreau să mai aud de aceste prostii. Dacă mă mai deranjezi cu aceste lucruri, vei fi judecată".

Răspunsul purtătorului de cuvânt al IDF în acest caz: "În aceste zile, IDF lucrează și luptă împotriva organizației teroriste criminale Hamas în Fâșia Gaza. Toți comandanții și soldații sunt concentrați doar pe această misiune, pentru a finaliza obiectivele războiului. După terminarea războiului, se va efectua o anchetă detaliată și aprofundată în acest caz, pentru a clarifica detaliile până la capăt".

Raportul redactat de o femeie subofițer și un soldat din unitatea 8200 prezenta un scenariu care, în mare, prezicea invazia din 7 octombrie, menționând un exercițiu făcut de Hamas cu o lună înainte de atac pentru o invazie prin mai multe puncte de intrare în Israel.

Raportul a fost trimis unui ofițer IDF prin intermediul unui sistem de comunicaţii securizat şi conţinea avertismente specifice, dar acesta le-a catalogat drept "niște fantezii" și nu a luat nicio măsură.

"Li s-a spus în timp real. Erau atât de multe lucruri care ar fi trebuit să declanșeze semnalele de alarmă", a spus o sursă din unitatea 8200 pentru postul de televiziune.

Potrivit televiziunii publice israeliene KAN, citate de Times of Israel, subofițerul a anunțat că exercițiul Hamas includea folosirea unor vehicule într-un atac asupra orașelor israeliene, avertizând, totodată, că amploarea asaltului pregătit putea provoca un război.

Avertismentul includea posibilitatea ca un avion să fie doborât, iar Hamas să-şi ridice steagurile deasupra teritoriului israelian.

Ofițerul care a primit raportul, o femeie, le-a spus autorilor că datele sunt substanțiale, dar a arătat că era necesară o distincție între scopul pentru care se pregătea Hamas și ceea ce putea face în realitate organizația.

KAN a mai relatat joi seara, 23 noiembrie, că înainte de 7 octombrie IDF a intrat în posesia unui manual de terorism al Hamas, care descria cum poate fi cucerită regiunea de la granița cu Gaza din sudul Israelului. Acesta menționa atacarea pozițiilor IDF, cucerirea kibuțurilor și a localităților din regiune, uciderea și răpirea localnicilor și invadarea a trei orașe din regiune - Sderot, Ofakim și Netivot.

Manualul făcea referire și la folosirea unor camioane în atac, pe lângă motociclete și parapante, dar și a unor rachete antitanc sub acoperirea rachetelor și a tirurilor de mortiere care urmau să fie trase din Gaza, întocmai cum s-a desfășurat atacul din 7 octombrie.

În manual se menționa și o strategie de a păcăli Israelul prin desfășurarea unor negocieri pentru un acord pe termen lung cu Hamas, organizând în acelaşi timp exerciţii frecvente şi provocând incidente minore de securitate la graniţă în zilele de sâmbătă şi în timpul sărbătorilor evreieşti, pentru a oferi IDF un fals sentiment de siguranță.

Femeile-santinele de la granița cu Fâșia Gaza

La granița Israelului cu Fâșia Gaza au cules informații, permanent, femei-santinelă care au observat, de-a lungul ultimelor luni, mișcări suspecte care reclamau măsuri urgente și o pregătire pentru o intruziune în masa a teroriștilor Hamas, numai că situația ar fi fost tratată cu superficialitate.

Santinelele de la graniţa Israelului cu Gaza, multe dintre ele femei-soldat care urmăresc şi analizează un flux constant de imagini video şi alte date colectate în apropierea gardului electronic ce înconjoară fâșia, au trimis un raport detaliat, cu câteva săptămâni înainte de atac, ofiţerului de informaţii de cel mai înalt rang din Comandamentul de sud.

Șefii Tzahal și ai serviciilor secrete israeliene s-au bazat pe tehnologie și gardul de protecție de la granița cu Fâșia Gaza și au lăsat garda jos, spun analiștii în securitate.

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Drone explozive şi rachete ghidate lansate de Hezbollah în nordul Israelului. „Un atac complex”
Drone explozive şi rachete ghidate lansate de Hezbollah în nordul Israelului. „Un atac complex”
Mişcarea libaneză pro-iraniană Hezbollah a anunţat că a vizat sâmbătă, 27 aprilie, două poziţii militare în nordul Israelului, "în ripostă la atacurile inamicului" împotriva...
#Israel, #razboi, #Fasia Gaza, #Hamas, #atac, #avertisment, #IDF , #Razboi Gaza