Axa Rusia-Iran agită apele în Orientul Mijlociu. Interesul Moscovei legat de războiul din Ucraina

Marti, 10 Octombrie 2023, ora 22:47
2348 citiri
Axa Rusia-Iran agită apele în Orientul Mijlociu. Interesul Moscovei legat de războiul din Ucraina

Alianțele totalitare emergente subminează ordinea democratică globală, iar Occidentul trebuie acum să dea dovadă de putere.

Nu este nevoie de multă perspectivă strategică pentru a uni punctele dintre Gaza, Teheran și Moscova. Atacul devastator împotriva Israelului nu este opera teroriștilor care luptă singuri. Aceștia nu sunt luptători disperați pentru libertate care încearcă să-și elibereze țara de ocupanții imperialiști, așa cum narațiunea deformată anti-Israel – imaginată inițial de KGB la Moscova – v-ar face să credeți. Mai degrabă, ei sunt instrumente ale unei axe Iran-Rusia care dorește să stimuleze războiul și haosul în Orientul Mijlociu în urmărirea propriilor obiective geopolitice, scrie scrie colonelul Richard Kemp, fost comandant al forțelor britanice din Afganistan, în The Telegraph.

La rândul său, de la Revoluția Islamică din 1979, Iranul a intenționat să anihileze Statul Evru, o ambiție afirmată în mod repetat atât în ​​cuvinte, cât și în acțiuni. Aripa teroristă de stat a Teheranului, (Gărzile Revoluționare), a finanțat, înarmat și echipat teroriști din Liban, Gaza și Cisiordania de zeci de ani și a încercat să reproducă aceste capacități amenințătoare din interiorul Siriei. Între timp, Teheranul a dezvoltat un program de arme nucleare, care acum este periculos de aproape de finalizare.

Vechea colaborare a Moscovei cu Hamas și Hezbollah

Mâna Moscovei în acest conflict se întoarce și mai departe, la mijlocul anilor 1970 și înainte, când KGB-ul a recrutat, finanțat și dirijat grupuri teroriste palestiniene ca mijloc de subminare a influenței americane și britanice în Orientul Mijlociu. Aceste relații din epoca sovietică au fost ținute la zi de serviciile de informații ale Federației Ruse. Hezbollahul libanez, cu 150.000 de rachete iraniene îndreptate din nord spre Israel, a ajutat Rusia să evite sancțiunile și, în schimb, ar fi primit arme rusești. Delegațiile conducerii Hamas și Jihadul Islamic din Gaza au vizitat Moscova în ultimele luni, unde s-au întâlnit cu oficiali guvernamentali la nivel înalt, inclusiv cu ministrul de externe Serghei Lavrov.

Axa militară dintre Moscova și Teheran a început în urma revoltei împotriva lui Assad, care a fost înăbușită de forțele sale și împuterniciții Iranului care luptă alături de aliații lor ruși, inclusiv faimosul grup de mercenari Wagner. Aceasta s-a amplificat după invazia Ucrainei de către Putin anul trecut, Iranul furnizând mii de drone ucigașe Shahed, folosite în principal pentru a ucide civili ucraineni. În schimb, pe lângă sume mari în numerar, Iranul vrea avioane de luptă avansate rusești, sisteme de apărare antiaeriană și alte arme, pentru care, potrivit unor rapoarte, s-a încheiat deja o înțelegere.

Rusia a furnizat, de asemenea, tehnologie cibernetică Iranului, precum și arme occidentale capturate în Ucraina, inclusiv sisteme antitanc britanice și americane, pentru a fi studiate și eventual copiate. Unii cred că Rusia ar putea chiar să ofere asistență programului nuclear al Teheranului, acordând prioritate unei relații mai strânse cu Iranul peste preocupările anterioare ale Moscovei cu privire la proliferarea nucleară. Ca minim, Rusia a protejat Republica Islamică de controlul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Interese reciproce

Ambele țări, unite de interese geopolitice, militare și economice reciproce, precum și de hotărârea de a se opune influenței SUA, au motive întemeiate să destabilizeze Orientul Mijlociu, permițând agresiunea palestiniană împotriva Israelului în acest moment special. Iranul dorește să perturbe relațiile înfloritoare ale Israelului cu țările arabe și în special normalizarea diplomatică dintre Israel și Arabia Saudită. Acest lucru ar putea fi pus acum în așteptare, prințul moștenitor Muhammed Bin Salman probabil că se teme de protestele arabe de stradă, deoarece Israelul este forțat să-și apere poporul, probabil cu o ofensivă terestră în Gaza.

Distragerea atenției de la invazia Rusiei

Pentru Rusia, un element cheie al strategiei lui Putin este acela de a uza sprijinul vital occidental care a ajutat să mențină Ucraina în luptă și de a deschide diviziunea între națiunile donatoare. Moscova consideră că violența din Orientul Mijlociu e o cale eficientă de a deturna atenția clasei politice americane de la războiul din Ucraina, dar și resursele americane.

Pe măsură ce violența împotriva Israelului a izbucnit, aceasta a fost imediat vocalizată la Kremlin cu narațiuni care învinuiau Occidentul pentru conflict. De exemplu, președintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a scris luni dimineață pe Twitter că SUA și aliații săi ar fi trebuit să lucreze pentru a rezolva conflictul israelo-palestinian în loc să „intervină” peste Rusia și să ofere asistență militară Ucrainei.

Axa Rusia-Iran, care s-a manifestat atât de oribil prin acest atac devastator împotriva Israelului, cât și prin crime de război repetate împotriva poporului ucrainean, reprezintă o amenințare tot mai mare pentru Vest, în condițiile în care alianțele totalitare în curs de afirmare încearcă să submineze ordinea democratică, conchide colonelul britanic.

Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Un deputat iranian a avertizat că Teheranul ar putea fabrica o armă nucleară în câteva zile, sporind astfel îngrijorările legate de consecințele escaladării tensiunilor din Orientul...
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
#Israel, #razboi, #atac, #Hamas, #Gaza, #Iran, #Rusia, #orientul mijlociu , #Rusia