Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Piloții israelieni rezerviști dintr-o escadrilă cheie refuză să se antreneze din cauza reformei judiciare

Duminica, 05 Martie 2023, ora 23:04
2370 citiri
Piloții israelieni rezerviști dintr-o escadrilă cheie refuză să se antreneze din cauza reformei judiciare

Piloţii de rezervă ai unei escadrile a Forţelor Aeriene Israeliene au anunţat duminică, 5 martie, că, în semn de protest faţă de controversata reformă judiciară promovată de noul guvern al lui Benjamin Netanyahu, nu se vor prezenta la unele manevre programate pentru săptămâna viitoare.

37 dintre cei 40 de rezerviști ai Escadrilei 69 a IAF au spus că boicotează exercițiile de miercuri. Anunțul lor a fost publicat pentru prima dată de cotidianul Haaretz.

Din cei 40 de rezervişti ai Escadrilei 69 a Forţelor Aeriene, 37 au semnat duminică o scrisoare adresată şefului Forţelor Aeriene, Tomer Bar, prin care îşi anunţă intenţia de a boicota aceste sesiuni de pregătire.

Escadrila, cunoscută sub numele de Hammers (Ciocanele), operează avioane de luptă F-15I de la baza aeriană Hatzerim din sudul Israelului şi a fost responsabilă pentru Operaţiunea Orchard, care a vizat un reactor nuclear din Siria în 2007, precum şi pentru sute de atacuri împotriva bazelor iraniene din acea ţară.

Piloţii de rezervă se antrenează frecvent şi absenţa de la mai multe antrenamente le-ar putea afecta performanţa militară, notează Times of Israel.

"Miercuri, 8 martie, ne vom dedica timpul discursului şi gândirii despre democraţie şi unitatea poporului, aşa că nu ne vom prezenta la serviciul de rezervă în acea zi", au comunicat rezerviştii într-o scrisoare ajunsă în presa israeliană.

În plus, circa 50 de piloţi rezervişti cu o înaltă pregătire au avut vineri o reuniune fără precedent cu Tomer Bar, în care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la continuarea slujirii unei ţări a cărei democraţie este pusă în pericol de controversata reformă judiciară, care urmăreşte să submineze independenţa justiţiei şi politizarea acesteia.

În fapt, rezerviştii se tem că aspecte juridice care privesc instituţia militară vor ajunge să fie judecate în instanţele internaţionale, pe fondul lipsei de independenţă a sistemului judiciar israelian, în cazul în care reforma va fi aprobată.

Întâlnirea de vineri s-a produs după avertismente venite din partea diferitelor grupuri de rezervişti din mai multe unităţi militare conform cărora aceştia nu vor fi de nici un folos ţării dacă coaliţia de guvernământ, cea mai de dreapta din istoria Israelului, îşi va duce mai departe planurile de reformă judiciară.

Pentru a linişti spiritele în diverse unităţi ale Forţelor de Securitate, şeful Statului Major, Herzi Halevi, le-a ordonat joi celor mai importanţi generali ai ţării să menţină un dialog fluid cu subordonaţii lor, iar aceştia din urmă cu unităţile lor, şi să fie atenţi la evoluţia "discursului public şi a controverselor", dar fără a prejudicia capacitatea armatei de "a desfăşura operaţiuni şi de a proteja securitatea statului".

În plus, niciunul dintre piloții lui companiei israeliene El Al nu s-a oferit până acum voluntar pentru a-l transporta pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu și pe soția sa, Sara, la Roma pentru o vizită oficială în acest weekend, scrie presa israeliană.

Au existat și mai multe dificultăți în găsirea piloților din cauza insistențelor lui Netanyahu de a zbura cu un Boeing 777.

Și rezerviștii de elită din ingineriei și război cibernetic se alătură opoziției la revizuirea judiciară. „Diviziunea și ura vor crește”: grupurile trimit scrisori agenției de securitate avertizând că ar putea înceta să se prezinte la antrenamentele rezerviștilor dacă guvernul va duce la bun sfârșit planurile de a slăbi instanțele.

Israelienii, proteste de peste 9 săptămâni

Pentru a noua săptămână consecutiv, mai multe mii de israelieni au ieşit sâmbătă seară pe străzile din Tel Aviv pentru a protesta faţă de o reformă foarte controversată a sistemului judiciar dorită de premierul Benjamin Netanyahu şi pe care ei o consideră dăunătoare democraţiei, notează AFP.

Coaliţia de dreapta şi de extremă dreapta formată în decembrie de Benjamin Netanyahu încearcă să obţină adoptarea unei o legislaţii care, în special, acordă guvernului putere de decizie în alegerea judecătorilor şi limitează prerogativele Curţii Supreme de a invalida decizii sau de a decide împotriva guvernului, provocând, de la anunţul textului la începutul lui ianuarie, manifestaţii masive.

"Democraţie, democraţie!" sau "Nu ne vom da bătuţi", au scandat manifestanţii în centrul Tel Avivului, în mijlocul unui nor de drapeluri israeliene.

Manifestaţii au fost organizate şi în alte oraşe israeliene.

Miercuri, Tel Aviv au avut loc altercaţii între manifestanţi şi poliţia care a folosit tunuri cu apă şi grenade asurzitoare pentru a împrăştia mulţimea. Unsprezece protestatari răniţi au primit îngrijiri la spitalul Ichilov din Tel Aviv, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al centrului medical.

Potrivit detractorilor săi, textul, vizând să reducă influenţa justiţiei în favoarea puterii politice, ameninţă caracterul democratic al statului Israel.

Dar Benjamin Netanyahu şi ministrul său de justiţie, Yariv Levin, consideră necesară restabilirea unui raport de forţe echilibrat între parlamentari şi Curtea Supremă, despre care prim-ministrul şi aliaţii săi afirmă că este politizată.

"Îmi iubesc ţara, sunt sionist şi vreau ca Israelul să rămână o ţară evreiască şi democratică", a declarat pentru AFP Revital Lévi, 52 de ani, care trăieşte la Tel Aviv. "Trebuie un sistem judiciar puternic, autonom şi de o separare a puterilor", pentru a "garanta democraţia", a spus ea.

"Nu ratez nicio manifestaţie", a povestit Nimrod Mimran, 24 de ani, inginer QA (quality assurance). "Sunt dator să lupt", a adăugat el spunând că "se teme pentru drepturile sale".

Două dispoziţii cheie ale reformei - prima care modifică procesul de numire a judecătorilor şi a doua care intenţionează să împiedice Curtea Supremă să invalideze orice nouă lege fundamentală votată de parlament - au fost deja adoptate de deputaţi în primă lectură.

O altă dispoziţie extrem de contestată a reformei, introducerea unei clauze "derogatorii" care să permită parlamentului să anuleze cu majoritate simplă anumite decizii ale Curţii Supreme, urmează să fie votată în primă lectură la o dată ulterioară.

Manifestaţiile, care denunţă în general politica guvernului, nu par să influenţeze pentru moment determinarea lui Netanyahu şi a majorităţii sale.

Opoziţia, printre care liderul său centrist Yair Lapid, l-a acuzat în repetate rânduri pe Netanyahu că doreşte să-şi servească interesele personale prin această reformă.

Netanyahu fiind el însuşi judecat pentru corupţie în mai multe cazuri, adversarii săi consideră că, în cazul adoptării reformei, ar putea să o folosească pentru a anula o eventuală decizie a instanţei care să-l condamne.

Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul ar putea să nu poată să distrugă Hamas, în ciuda a cinci luni de lupte intense în Gaza, au recunoscut oficialii serviciilor de informații. Principalul obiectiv al invaziei din...
Americanii au refuzat să furnizeze Israelului o parte din armamentul solicitat: "Deşi îi susţinem cu capacităţi, nu au primit tot ce au cerut"
Americanii au refuzat să furnizeze Israelului o parte din armamentul solicitat: "Deşi îi susţinem cu capacităţi, nu au primit tot ce au cerut"
Generalul Charles Q. Brown, preşedintele Statului-Major Întrunit al SUA, a afirmat joi că Israelul nu a primit tot armamentul american pe care l-a cerut, unul din motive fiind că administraţia...
#Israel, #proteste, #piloti, #reforma judiciara, #Benjamin Netanyahu , #Israel
Comentarii