Președintele Israelului vorbește de ”război civil”. Cum s-a ajuns la controversata reformă a sistemului judiciar

Joi, 16 Martie 2023, ora 23:22
1964 citiri
Președintele Israelului vorbește de ”război civil”. Cum s-a ajuns la controversata reformă a sistemului judiciar
Parlamentul israelian. FOTO: inews

Parlamentul israelian a adoptat marţi în primă lectură clauza derogatorie, una dintre cele mai contestate prevederi ale reformei sistemului judiciar care divizează ţara, notează AFP.

Textul a fost adoptat cu puţin timp înainte de orele 03.00 (01.00 GMT) cu 61 de voturi contra 52. Votul în a doua şi cel în a treia lectură mai sunt necesare înainte de a deveni lege.

Proiectul adoptat în primă lectură înăspreşte condiţiile care permit Curţii Supreme să invalideze o lege ordinară şi permite parlamentului să protejeze o lege împotriva oricărei anulări printr-un proces legislativ care necesită majoritate simplă (61 de deputaţi din 120): este clauza derogatorie care permite să se evite control Curţii Supreme.

Mai devreme, parlamentul adoptase în primă lectură un alt proiect de lege care reduce considerabil posibilitatea ca un prim-ministru în exerciţiu să fie declarat în incapacitatea de a-şi exercita funcţia.

De la prezentarea proiectului de lege la începutul lui ianuarie, de către cabinetul format la sfârşitul lui decembrie de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, unul dintre cele mai de dreapta guverne din istoria Israelului, manifestaţiile s-au succedat în fiecare săptămână în toată ţara pentru a denunţa ceea ce adversarii reformei califică drept o derivă antidemocratică.

În general, proiectul de reformă, aşa cum este, ar limita considerabil prerogativele Curţii Supreme şi ar da efectiv coaliţiei politice majoritare puterea de a numi judecătorii.

Guvernul afirmă, însă, că reforma este necesară pentru a restabili echilibrul de putere între deputaţi şi o justiţie "independentă", dar nu "atotputernică", potrivit afirmaţiilor lui Netanyahu care acuză Curtea Supremă de politizare.

Potrivit detractorilor săi, proiectul prezintă, dimpotrivă, riscul unei derive spre un model de democraţie ca în Ungaria.

Joi, preşedintele israelian Isaac Herzog a cerut oprirea procesului legislativ în curs, numind proiectul actual drept o "ameninţare la adresa fundamentelor democraţiei".

Herzog a început o mediere între opoziţie şi guvern în vederea ajungerii la un text mai consensual care ar putea fi adoptat de parlament şi pentru a atenua preocupările exprimate de opozanţii reformei.

Luni, o propunere de compromis a fost prezentată Comisiei de legi din parlament de către un fost ministru al justiţiei, un director universitar şi un profesor de drept.

Preşedintele acestei Comisii, Simcha Rothman, a considerat că ar putea "să constituie o bază pentru negocieri", mai scrie AFP.

Risc de război civil

Schimbările în sistemul judiciar pe care guvernul lui Benjamin Netanyahu vrea să le adopte, care au declanșat proteste masive în Israel, ar putea să arunce țara într-un război civil, spune președintele israelian, Isaac Herzog, relatează The Guardian.

„Oricine crede că un război civil, că pierderea de vieți omenești, este o linie la care nu vom ajunge, n-are nici cea mai mică idee. Abisul este aproape de a fi atins”, a spus președintele israelian. Herzog a încercat să convingă guvernul de extremă-dreapta al lui Netanyahu să schimbe strategia și să adopte schimbări alternative la sistemul de justiție, însă planul său a fost respins de coaliție.

Ambiția lui Netanyahu și a guvernului său de a modifica radical sistemul judiciar și curțile de justiție din Israel a provocat tensiuni imense în societatea israeliană și i-a alarmat pe aliații occidentali ai țării. Propunerea de reformă a lui Netanyahu dă mai multă putere guvernului în alegerea judecătorilor și limitează puterea Curții Supreme a țării de a mai invalida legislația pe care o consideră ca fiind neconstituțională. Principalul element din noua legislație care a provocat indignare este amendamentul care prevede felul în care sunt numiți judecătorii.

Planului președintelui era ca un comitet de selecție să includă trei miniștri, președintele Curții Supreme și doi judecători și funcționari care să fie agreați de președinte, de guvern și de Curtea Supremă. Ministrul justiției, Yariv Levin, a spus că în forma propusă de guvern, legea prevede că Knesset-ul, parlamentul israelian, va avea mai multă capacitate de decizie în numirea judecătorilor, dar că guvernul va avea mai multă putere în comisia care îi numește. Președintele Herzog a avertizat, miercuri, că Israelul este la un punct de cotitură și a subliniat că a fost implicat în eforturi de mediere și că a „vorbit cu mii de oameni” în ultimele săptămâni. Israelul se află într-o criză profundă, a mai spus el.

Secretarul guvernului, Yossi Fuchs, a confirmat că guvernul Netanyahu nu sprijină planul propus de președinte și că va merge înainte cu propriul plan de reformă. Herzog încearcă să găsească o formulă de aplanare a conflictului dintre Netanyahu și opoziție. Președintele israelian, al cărui rol constituțional este unul ceremonial, a încercat să discute cu părțile implicate pentru a ajunge la un compromis între coaliție și cei care se opun schimbărilor la sistemul judiciar, însă nu a confirmat că are sprijin din partea parlamentarilor pentru propriul său plan de reformă.

Netanyahu, care susține că are ca scop să „echilibreze” puterile din stat, are o majoritate parlamentară formată din partide ultra-religioase și ultra-naționaliste, cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului.

De la prezentarea proiectului de lege la începutul lui ianuarie, de către cabinetul format la sfârşitul lui decembrie de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, unul dintre cele mai de dreapta guverne din istoria Israelului, manifestaţiile s-au succedat în fiecare săptămână în toată ţara, pentru a denunţa ceea ce adversarii reformei califică drept o derivă antidemocratică.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Protestatarii israelieni au ars o masă simbolică de Paște în fața casei premierului Netanyahu: ”Cel mai rău premier” VIDEO
Protestatarii israelieni au ars o masă simbolică de Paște în fața casei premierului Netanyahu: ”Cel mai rău premier” VIDEO
Protestatarii israelieni au dat foc luni unei mese, simbol al cinei tradiţionale de Seder care marchează începutul Paştelui evreiesc, în faţa domiciliului prim-ministrului israelian Benjamin...
#Israel, #presedinte, #isaak herzog, #Parlament, #reforma judiciara, #Benjamin Netanyahu, #razboi civil, #proteste , #Israel