Premierul Netanyahu se gândește să trimită Ucrainei temutul sistem antiaerian Iron Dome

Luni, 06 Februarie 2023, ora 23:09
3271 citiri
Premierul Netanyahu se gândește să trimită Ucrainei temutul sistem antiaerian Iron Dome
Sistemul israelian Iron Dome

Premierul israelian a declarat că țara sa ia în considerare un ajutor militar pentru Ucraina. Israelul a promis că va furniza Ucrainei un „sistem de avertizare” a atacurilor cu rachete și drone, a precizat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, citat de Kyiv Independent.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că „ia în considerare” trimiterea sistemului Iron Dome în Ucraina. „Este adevărat. Ne-au promis asta”, a spus Reznikov într-o conferință de presă. Oficialul ucrainean nu a oferit detalii suplimentare referitoare la momentul în care respectivul „sistem” va fi furnizat Kievului. În aceeași zi, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat la un post de televiziune francez că Israelul „ia în considerare” posibilitatea de a furniza Ucrainei sistemul antirachetă „Iron Dome”. Cu toate acestea, a spus premierul Netanyahu, decizia Israelului va fi „în linie cu interesul nostru național”.

Rusia avertizează Israelul să nu livreze arme către Ucraina, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că va „examina această problemă”.

„Ei bine, cu siguranță analizez această posibilitate”, a declarat Netanyahu într-un interviu acordat postului de televiziune american CNN, care l-a întrebat dacă Israelul intenționează să ofere Ucrainei ajutor, cum ar fi sistemul său de apărare antiaeriană Iron Dome.

Conform publicației Times of Israel, citată de Kyiv Independent, sistemul de avertizare antirachetă promis Ucrainei e alcătuit dintr-un mix de radare și dispozitive electro-optice care detectează lansările de rachete și drone, identifică și clasifică tipul de amenințare și prezintă cu acuratețe pe o hartă zonele amenințate de aceste atacuri. Iron Dome („Cupola de Fier”, într-o traducere aproximativă) este un sistem de apărare antirachetă dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijinul financiar și suportul tehnic al SUA.

Oficialii militari israelieni au spus că Iron Dome a reușit să intercepteze 90% din cele peste 1.000 de obuze de artilerie și rachete de tip Katiușa, lansate în 2021 asupra Israelului, în cadrul confruntărilor din Fâșia Gaza dintre evrei și palestinieni. Dacă oficialii israelieni ar accepta teoretic livrarea unui astfel de sistem defensiv Ucrainei, o astfel de decizie ar marca o schimbare totală de politică a guvernului de la Tel Aviv în privința ajutorului militar destinat Kievului. Până în prezent, Israelul a livrat Ucrainei un spital de campanie, 100 de tone de ajutoare (echipamente medicale, pături și purificatoare de apă), căști și veste antiglonț.

Rusia a avertizat Israelul să nu livreze arme către Ucraina, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că va „examina această problemă”.

„Când este vorba de livrări de arme către Ucraina, nu clasificăm ţările în funcţie de geografie. Toate ţările care livrează arme trebuie să înţeleagă că vom considera (aceste arme) drept ţinte legitime pentru forţele noastre armate”, a reacționat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, despre posibilitatea unor livrări israeliene.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu vrea să amâne înrolarea evreilor ultraortodocşi în serviciul militar obligatoriu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu vrea să amâne înrolarea evreilor ultraortodocşi în serviciul militar obligatoriu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut joi Curţii Supreme o nouă amânare, care să permită Guvernului să se înţeleagă asupra spinoasei probleme a conscripţiei evreilor...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#Israel, #Netanyahu, #Iron Dome, #Ucraina, #Rusia, #invazie , #Razboi Ucraina