Cum își obține Hamas armele: Un amestec de improvizație, ingeniozitate și un furnizor cheie

Joi, 12 Octombrie 2023, ora 23:59
5509 citiri
Cum își obține Hamas armele: Un amestec de improvizație, ingeniozitate și un furnizor cheie
Luptători Hamas/ FOTO: .nbcnews.com

Furia brutală a grupării islamiste Hamas asupra Israelului din weekend-ul trecut a implicat mii de rachete, drone aruncând explozibili și un număr necunoscut de arme de calibru mic și muniții.

Dar atacul a fost lansat din enclava Gaza condusă de Hamas, o fâșie de 360 de kilometri pătrați de pe coasta mediteraneeană, mărginită pe două părți de Israel și pe una de Egipt.

Este o zonă săracă, dens populată, cu puține resurse.

Și a fost aproape complet separată de restul lumii de aproape 17 ani, când Hamas a preluat controlul, determinând Israelul și Egiptul să impună un asediu strict asupra teritoriului, care este încă în desfășurare.

Israelul menține, de asemenea, o blocaj aerian și naval asupra Gazei, precum și o gamă largă de mijloace de supraveghere.

Ceea ce ridică întrebarea: cum a strâns Hamas cantitatea mare de arme care a permis grupului să efectueze atacuri coordonate care au făcut peste 1.500 de morți în Israel și alte mii de răniți – în timp ce continuă să arunce rachete asupra Israelului?

Răspunsul, potrivit experților, este printr-o combinație de viclenie, improvizație, tenacitate și un binefăcător important străin.

Factorul Iran

„Hamas își dobândește armele prin contrabandă sau le fabrică local și primește un anumit sprijin militar din partea Iranului”, se arată în World Factbook a CIA.

În timp ce guvernele israelian și american nu au găsit încă niciun rol direct al Iranului în raidurile de weekendul trecut, experții spun că Republica Islamică a fost mult timp principalul susținător militar al Hamas, introducând arme în enclavă prin tuneluri transfrontaliere clandestine sau cu nave care au scăpat blocadei din Marea Mediterana.

„Infrastructura tunelului Hamas este încă masivă, în ciuda faptului că Israelul și Egiptul o degradează în mod regulat”, a declarat Bilal Saab, membru principal și director al Programului de Apărare și Securitate la Institutul Orientului Mijlociu din Washington (MEI).

„Hamas a primit arme din Iran introduse ilegal în Fâșia Gaza prin tuneluri. Printre aceasta și sisteme cu rază mai lungă de acțiune”, a spus Daniel Byman, membru al Proiectului Amenințări Transnaționale la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

„Iranul a expediat Hamas, de asemenea, rachetele sale mai avansate... balistice pe mare, ascunse în componente pentru construcții în Gaza”, a declarat Charles Lister, de la la MEI. În plus Iranul a fost un mentor, spun analiștii.

„Iranul a ajutat, de asemenea, Hamas cu producția sa locală, permițând Hamas-ului să-și creeze propriile arsenale”, a spus Byman de la CSIS.

Un înalt oficial Hamas cu sediul în Liban a oferit detalii despre fabricarea armelor Hamas într-un interviu la canalul de știri în arabă Russia Today RT Arabic, publicat duminică.

„Avem fabrici locale pentru orice, pentru rachete cu o rază de acțiune de 250 km, pentru 160 km, 80 km și 10 km. Avem fabrici de mortiere și obuze. … Avem fabrici pentru kalașnikov (puști) și gloanțe pentru ele. Producem gloanțe cu permisiunea rușilor. Le facem în Gaza”, a declarat Ali Baraka, șeful Relațiilor naționale Hamas în străinătate,

Reciclare

Pentru articole mai mari, Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran, o ramură a armatei iraniene care răspunde direct liderului suprem al țării, le oferă inginerilor Hamas pregătire pentru arme de aproape două decenii.

„Anii de acces la sisteme mai avansate le-au oferit inginerilor Hamas cunoștințele necesare pentru a-și îmbunătăți semnificativ capacitatea de producție internă”, a spus Lister.

Iar Teheranul menține actuală pregătirea producătorilor de arme Hamas, a adăugat el.

„Inginerii de rachete ai Hamas fac parte din rețeaua regională a Iranului, așa că antrenamentele și schimburile frecvente în Iran fac parte din eforturile Teheranului de a-și profesionaliza forțele proxy din regiune”, a spus Lister.

Dar modul în care Hamas se aprovizionează cu materiile prime pentru acele arme indigene arată, de asemenea, ingeniozitatea grupului.

Gaza nu are nicio industrie grea care ar susține producția de arme în cea mai mare parte a lumii. Potrivit CIA Factbook, principalele sale industrii sunt textilele, prelucrarea alimentelor și mobila. Dar printre principalele sale exporturi se numără fierul vechi, care poate furniza material pentru fabricarea de arme în rețeaua de tuneluri de sub enclavă.

Iar acel metal, în multe cazuri, provine din luptele anterioare din Gaza, conform lui Ahmed Fouad Alkhati.

Când infrastructura din Gaza a fost distrusă în atacurile aeriene israeliene, ceea ce a mai rămas – tablă și țevi metalice, fier beton, cabluri electrice – au ajuns în atelierele de arme ale Hamas, devenind tuburi de rachete sau alte dispozitive explozive, a scris el.

Reciclarea munițiilor israeliene neexplodate pentru materialul lor exploziv și alte părți contribuie la lanțul de aprovizionare al Hamas, a scris Alkhatib.

„Operațiunea IDF a furnizat indirect Hamas materiale care, altfel, sunt strict monitorizate sau complet interzise în Gaza”, a scris el.

Desigur, toate acestea nu s-au întâmplat peste noapte.

A trage atât de multe muniții cât a făcut sâmbătă într-o perioadă atât de scurtă înseamnă că Hamas trebuie să-și fi construit arsenalul, atât prin contrabandă, cât și prin producție, pe termen lung, a declarat Aaron Pilkington, un analist al Forțelor Aeriene ale SUA pentru afacerile din Orientul Mijlociu și Doctorand la Universitatea din Denver.

Baraka, oficialul Hamas din Liban, a declarat că gruparea militantă a pregătit atacul din weekendul trecut de doi ani.

El nu a menționat nicio implicare externă în planificarea atacului, declarând pentru presa rusă doar că aliații Hamas „ne sprijină cu arme și bani. În primul rând, Iranul este cel care ne oferă bani și arme.”

Analiștii spun, de asemenea, că amploarea raidurilor Hamas asupra Israelului i-au prins pe ei – precum și pe serviciile de informații israeliene și din alte țări – pe nepregătite.

„A trage o grămadă de rachete este de fapt foarte simplu”, a spus Pilkington.

„Ceea ce este surprinzător este modul în care au putut stoca, muta, instala și trage mii de rachete în timp ce au evitat serviciile de informații israeliene, egiptene, saudite etc. Este greu de înțeles cum militanții palestinieni ar fi putut face asta fără... îndrumarea iranienilor.”

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
#Israel, #masacru, #Hamas, #arme, #Fasia Gaza, #ostatici, #Iran , #Israel