Propunerea surprinzătoare care ar fi fost făcută de Israel liderilor Hamas pentru încetarea focului

Marti, 23 Ianuarie 2024, ora 07:23
6360 citiri
Propunerea surprinzătoare care ar fi fost făcută de Israel liderilor Hamas pentru încetarea focului
Soldat israelian în Gaza FOTO IDF

Israelul a propus ca liderii de rang înalt ai Hamas să părăsească Gaza ca parte a unui acord mai amplu de încetare a focului, au declarat pentru CNN doi oficiali familiarizaţi cu discuţiile internaţionale în curs.

Propunerea extraordinară, care nu a fost raportată anterior, survine în condiţiile în care Israelul a avut dificultăţi în a-şi atinge obiectivul declarat de a distruge complet Hamas. În ciuda războiului de aproape patru luni din Gaza, Israelul nu a reuşit să captureze sau să ucidă niciunul dintre cei mai importanţi lideri ai Hamas din Gaza şi a lăsat intactă aproximativ 70% din forţa de luptă a Hamas, potrivit propriilor estimări ale Israelului.

Deşi ar oferi o ieşire sigură din Gaza pentru liderii de vârf ai Hamas care au orchestrat atacul din 7 octombrie, golirea Gaza de liderii săi ar putea slăbi influenţa Hamas asupra zonei devastate de război, permiţând totodată Israelului să continue să urmărească ţinte de mare valoare în străinătate. Se ştie că înalţi oficiali Hamas locuiesc în Doha, Qatar, şi în capitala libaneză Beirut, printre alte locuri din afara teritoriilor palestiniene. O lovitură aeriană israeliană la începutul acestei luni a ucis un comandant de top al Hamas în Beirut.

Sugestia Israelului ca liderii Hamas să părăsească Gaza, deşi este puţin probabil să fie acceptată de Hamas, a fost discutată ca parte a unor negocieri mai largi de încetare a focului de cel puţin două ori în ultimele săptămâni - o dată luna trecută la Varşovia de către şeful serviciilor de informaţii israeliene, directorul Mossad, David Barnea, şi apoi din nou luna aceasta la Doha cu secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit unui oficial familiarizat cu discuţiile.

De asemenea, aceasta are loc pe fondul unei intense activităţi diplomatice pentru a încerca să obţină o pauză prelungită în timpul luptelor şi să elibereze ostaticii despre care se crede că sunt încă în viaţă în Gaza.

Înaltul oficial al Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, se va deplasa în Egipt şi Qatar în această săptămână pentru discuţii suplimentare. Oficiali americani şi internaţionali familiarizaţi cu negocierile au declarat că angajamentul recent al Israelului şi al Hamas în discuţii este încurajator, dar că un acord nu pare iminent.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Noi negocieri pentru un armistițiu în Gaza. O delegație a Hamas merge în Egipt pentru a discuta „o propunere de încetare a focului”
Noi negocieri pentru un armistițiu în Gaza. O delegație a Hamas merge în Egipt pentru a discuta „o propunere de încetare a focului”
O delegație a Hamas va merge luni, 29 aprilie, la Cairo pentru discuții menite să asigure o încetare a focului în Gaza, a declarat duminică un oficial Hamas pentru Reuters, în timp ce...
#Israel, #Gaza, #razboi, #Hamas , #Israel Fasia Gaza