Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Premierul israelian a discutat cu șefii Mossad și ai Armatei diverse scenarii privind sabotarea programului nuclear al Iranului

Vineri, 24 Februarie 2023, ora 02:37
1753 citiri
Premierul israelian a discutat cu șefii Mossad și ai Armatei diverse scenarii privind sabotarea programului nuclear al Iranului
Instalația nucleară de la Fordow/ FOTO: Twitter

Premierul Benjamin Netanyahu a avut o serie de întâlniri secrete cu înalți oficiali militari menite să întărească pregătirile pentru o eventuală confruntare cu Iranul, scrie The Times of Israel.

Mass-media israeliană relatează că prim-ministrul s-a întâlnit de cinci ori în ultimele săptămâni cu ministrul Apărării Yoav Gallant, șeful de Stat Major al Armatei, Hertzi Halevi, șeful Mossad, David Barnea, șeful informațiilor militare, Aharon Haliva și cu alți membri ai personalului militar pentru a discuta despre pregătirile pentru un posibil atac asupra Programul nuclear al Iranului.

Întâlnirile ar fi fost menite să transmită gravitatea amenințărilor Israelului de a întreprinde acțiuni militare pentru a opri programul de realizare de arme nucleare de către Israel. Presa israeliană nu exclude ca Israelul să acționeze pe cont propriu dacă nu va interveni comunitatea internațională, iar această decizie a fost împărtășită secretarului de stat al SUA Antony Blinken, consilierului american pentru securitate națională Jake Sullivan și președintelui francez Emmanuel Macron.

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au ajuns la concluzia că Iranul a reușit să realizeze îmbogățirea uraniului cu până la 84%, a transmis duminică Bloomberg, citând surse. Potrivit acestora, inspectorii AIEA au aflat săptămâna trecută că Iranul a primit uraniu îmbogățit cu până la 84%. Acesta este cel mai mare nivel de îmbogățire cu combustibil înregistrat în această țară, subliniază agenția.

Bloomberg notează că, pentru a crea arme nucleare, este necesar să se realizeze îmbogățirea uraniului cu până la 90%. Potrivit agenției, experții AIEA nu au stabilit încă dacă Iranul a atins un nivel record de îmbogățire a uraniului sau s-a întâmplat „în mod neintenționat din cauza acumulării” de combustibil în conductele care leagă centrifugele.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat la începutul lunii februarie că o inspecție surpriză la instalația nucleară Fordow a scos la iveală o schimbare nedeclarată a conexiunii dintre două cascade de centrifuge IR-6 care îmbogățesc uraniul cu până la 60%. El a susținut că iranienii au făcut modificări semnificative în proiectarea uzinei de îmbogățire a combustibilului fără o notificare prealabilă a agenției.

Regatul Unit, Germania, Statele Unite și Franța și-au exprimat îngrijorarea cu privire la informațiile conținute în raportul AIEA. Într-o declarație comună publicată de biroul de presă al Departamentului de Stat, reprezentanții acestora au subliniat că „producția Iranului de uraniu îmbogățit la instalația Fordow prezintă riscuri semnificative pentru regimul de neproliferare [armelor nucleare] și nu este justificată de nevoile civile”.

Purtătorul de cuvânt al Organizației Iraniene pentru Energie Atomică, Behrouz Kamalvandi, a declarat că raportul AIEA privind îmbogățirea uraniului la 60% la situl Fordow se bazează pe informații învechite și pe o apreciere greșită a unuia dintre inspectorii agenției.

Negocieri în vederea unei revigorări a Acordului de la Viena, lansate în aprilie 2021, se află într-un punct mort, în contextul unor tensiuni tot mai mari între Iran şi marile puteri din Occident.

Israelul menţine "toate" opţiunile pentru blocarea ambiţiilor nucleare ale Iranului

Israelul menţine "toate mijloacele posibile" pentru a bloca dotarea Iranului cu armament nuclear, afirmă ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, cerând comunităţii internaţionale să se mobilizeze pentru a opri programele iraniene de înarmare. "În privinţa împiedicării Iranului să se doteze cu arme nucleare, trebuie să menţinem toate mijloacele posibile, repet, toate mijloacele posibile", a declarat Yoav Gallant, cu ocazia unui eveniment desfăşurat la Conferinţa pentru Securitate de la München.

Ministrul israelian al Apărării a acuzat Iranul de extinderea activităţilor pentru fabricarea unor sisteme avansate de armament. "În prezent, Iranul poartă discuţii cu peste 50 de ţări pentru vânzarea de armament avansat, inclusiv drone şi rachete teleghidate de mare precizie", a afirmat Yoav Gallant, potrivit site-ului Ynetnews.com, menţionând Belarusul şi Venezuela printre clienţii Iranului.

În ianuarie, Yoav Gallant i-a semnalat secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, că Guvernul Israelului este determinat să oprească eforturile Iranului de a se dota cu arme nucleare. Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a anunţat recent că nu mai consideră prioritară relansarea Acordului nuclear dintre marile puteri şi Iran, avertizând regimul de la Teheran asupra consecinţelor acţiunilor de reprimare a protestelor şi susţinerii oferite Rusiei.

Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Pericolul unui război major în Orientul Mijlociu este în prezent mai mare ca niciodată, scrie Der Spiegel. Și riscul rămâne la fel de mare acum că Israelul a răspuns, vineri, cu o...
Cerere mare de muniții. Israelul solicită SUA mai multe obuze și vehicule blindate pentru a contracara Iranul
Cerere mare de muniții. Israelul solicită SUA mai multe obuze și vehicule blindate pentru a contracara Iranul
Israelul cere Statelor Unite mai multă muniție pentru tancuri și vehicule tactice, în timp ce încearcă să își refacă stocul pe fondul războiului din Gaza și al tensiunilor crescânde cu...
#Israel, #Iran, #sabotare, #program nuclear iranian, #mossad , #Israel