Karaj, o localitate de lângă Teheran a fost bombardată. Ținta strategică din domeniul nuclear pe care Israelul o urmărește VIDEO

Vineri, 24 Februarie 2023, ora 11:27
3478 citiri
Karaj, o localitate de lângă Teheran a fost bombardată. Ținta strategică din domeniul nuclear pe care Israelul o urmărește VIDEO
Explozii la Karaj. FOTO: Twitter

O serie de explozii, urmate de incendii au fost văzute în noaptea de joi spre vineri în orașul iranian Karaj, care a mai fost vizat anterior de un atac cu dronă pusă pe seama Israelului.

Videoclipurile postate pe rețelele sociale au arătat explozii și incendii în orașul situat la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de capitala iraniană, Teheran. Trasoarele au luminat cerul nopții, și explozii au fost auzite. Imaginile arată cum bateriile aeriene iraniene trag spre ținte care nu se văd însă.

Agenția iraniană de știri IRNA a atribuit ulterior activitatea unui exercițiu neanunțat la o bază a Gărzii Revoluționare.

În 2021, o lovitură cu dronă israeliană a deteriorat o unitate de asamblare a centrifugelor din Karaj.

Iranul a susținut că a dejucat acest atac, dar presa israeliană a raportat că instalația a fost avariată în timpul atacului. Imaginile din satelit au indicat și deteriorarea site-ului.

Se pare că în atacul de joi spre vineri a fost lovit Iran Centrifuge Technology Company, sau TESA. Fabrica TESA a fost însărcinată cu înlocuirea centrifugelor deteriorate de la instalația nucleară de la Natanz și, de asemenea, se pare că produce centrifuge mai avansate care pot îmbogăți mai rapid uraniul, scrie Times of Israel.

Deși Iranul a susținut că instalația de la Karaj este folosită în scopuri civile, a fost supusă sancțiunilor de către Națiunile Unite, Uniunea Europeană și SIA din 2007 pentru că a fost implicată în programele nucleare și de rachete balistice ale Iranului. SUA au ridicat aceste sancțiuni în temeiul acordului nuclear din 2015, dar le-au reimpus în 2018, când președintele american de atunci, Donald Trump, s-a retras unilateral din acord.

Anul trecut, Iranul a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică că a oprit producția la Karaj și a transferat lucrările în alt loc.

Mișcarea a răspuns unei „preocupări de securitate” în urma atacului, noul site fiind „mai bine protejat”, a spus un diplomat european la acea vreme.

Incidentul are loc pe fondul îngrijorării crescânde din Israel cu privire la programul nuclear al Iranului.

Premierul Benjamin Netanyahu a avut o serie de întâlniri secrete cu înalți oficiali militari menite să întărească pregătirile pentru o eventuală confruntare cu Iranul, scrie The Times of Israel.

Mass-media israeliană relatează că prim-ministrul s-a întâlnit de cinci ori în ultimele săptămâni cu ministrul Apărării Yoav Gallant, șeful de Stat Major al Armatei, Hertzi Halevi, șeful Mossad, David Barnea, șeful informațiilor militare, Aharon Haliva și cu alți membri ai personalului militar pentru a discuta despre pregătirile pentru un posibil atac asupra Programul nuclear al Iranului.

Întâlnirile ar fi fost menite să transmită gravitatea amenințărilor Israelului de a întreprinde acțiuni militare pentru a opri programul de realizare de arme nucleare de către Israel. Presa israeliană nu exclude ca Israelul să acționeze pe cont propriu dacă nu va interveni comunitatea internațională, iar această decizie a fost împărtășită secretarului de stat al SUA Antony Blinken, consilierului american pentru securitate națională Jake Sullivan și președintelui francez Emmanuel Macron.

Americanii au refuzat să furnizeze Israelului o parte din armamentul solicitat: "Deşi îi susţinem cu capacităţi, nu au primit tot ce au cerut"
Americanii au refuzat să furnizeze Israelului o parte din armamentul solicitat: "Deşi îi susţinem cu capacităţi, nu au primit tot ce au cerut"
Generalul Charles Q. Brown, preşedintele Statului-Major Întrunit al SUA, a afirmat joi că Israelul nu a primit tot armamentul american pe care l-a cerut, unul din motive fiind că administraţia...
ONU "ordonă" Israelului să ofere ajutor umanitar în Fâșia Gaza. Foametea se instalează tot mai mult în teritoriul palestinian
ONU "ordonă" Israelului să ofere ajutor umanitar în Fâșia Gaza. Foametea se instalează tot mai mult în teritoriul palestinian
Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cel mai înalt organ judiciar al ONU, a ordonat joi Israelului să ofere "asistenţă umanitară de urgenţă" în Fâşia Gaza, în faţa "foametei care...
#Israel, #atac, #Iran, #karaj, #fabrica centrifuge, #imbogatire, #uraniu, #program nuclear , #Iran