Cum s-au antrenat luptătorii Hamas sub nasul Israelului. „Ne-au făcut să credem că vor bani“

Luni, 09 Octombrie 2023, ora 23:58
5112 citiri
Cum s-au antrenat luptătorii Hamas sub nasul Israelului. „Ne-au făcut să credem că vor bani“
Luptători Hamsa/ FOTO: DW

Atacul de sâmbătă, cea mai gravă breșă în apărarea Israelului din 1973, vine după o campanie atentă de inducere în eroare din partea grupării islamise palestiniene Hamas.

Militanți înarmați din Gaza au lansat un atac surpriză asupra Israelului în zorii zilei de sâmbătă, 7 octombre, făcând găuri în gardul de graniță, ucigând un număr necunoscut de soldați israelieni și luând ostatici, potrivit unor videoclipuri de propagandă geolocalizate și autentificate de CNN.

Soldații israelieni de la punctele de frontieră păreau să fi fost prinși în mare parte prin surprindere de atacul, care a fost efectuat folosind ceea ce părea a fi drone, grenade propulsate de rachete, rachete ghidate antitanc și arme de asalt.

Militanții au preluat și bazele militare din apropierea graniței, capturând vehicule militare și dând foc tancurilor. În unele cazuri, luptătorii au înaintat câțiva kilometri în comunitățile din apropierea gardului de securitate care desparte Gaza de Israel, luând civili prizonieri.

CNN a examinat aproape o duzină de videoclipuri de propagandă Hamas, folosind analize și geolocalizare pentru a pune cap la cap ceea ce s-a întâmplat în locații cheie. Aceste videoclipuri, publicate de Hamas pe canalele lor de socializare, au fost editate în mare măsură de grupul terorist.

Campanie de inducere în eroare

O campanie atentă de inducere în eroare a făcut ca Israelul să fie prins cu garda jos atunci când gruparea islamistă palestiniană Hamas a lansat, sâmbătă, un atac devastator, care a permis unei forţe ce foloseşte buldozere, deltaplane şi motociclete să înfrunte cea mai puternică armată din Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

Raidul de sâmbătă a venit după doi ani de subterfugii din partea Hamas, care au avut ca scop, pe de o parte, să păstreze secrete planurile sale militare, iar pe de altă parte, să convingă Israelul că nu ar dori o confruntare armată.

În timp ce statul evreu a fost făcut să creadă că ţine în frâu o organizație palestiniană obosită de război prin oferirea de stimulente economice lucrătorilor din Gaza, luptătorii grupării au fost antrenaţi şi instruiţi, adesea la vedere, a declarat o sursă apropiată Hamas.

„Hamas a dat Israelului impresia că nu este pregătit pentru o luptă“, a declarat sursa apropiată de organizația islamistă, vorbind despre planurile pentru cel mai surprinzător atac de la Războiul de Yom Kippur de acum 50 de ani, când Egiptul şi Siria au surprins Israelul şi l-au determinat să lupte pentru supravieţuirea sa.

„Hamas a folosit o tactică de informaţii fără precedent pentru a induce în eroare Israelul în ultimele luni, dând impresia, în mod public, că nu este dispus să intre într-o luptă sau confruntare cu Israelul, în timp ce se pregătea pentru această operaţiune masivă“, a declarat sursa.

„Acesta este 11 septembrie al nostru“, a declarat maiorul Nir Dinar, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare israeliene. „Ne-au prins. Ne-au surprins şi au venit rapid din mai multe direcţii - atât din aer, cât şi de la sol şi de pe mare“, a arătat maiorul.

Așezare israeliană falsă

Unul dintre cele mai îndrăzneşte elemente ale pregătirilor făcute de Hamas a presupus construirea unei aşezări israeliene false în Gaza, unde au exersat un desant militar şi s-au antrenat pentru a o lua cu asalt, a declarat sursa apropiată Hamas, adăugând că au făcut chiar şi înregistrări video ale manevrelor.

„Israelul le-a văzut cu siguranţă, dar a fost convins că Hamas nu doreşte să intre într-o confruntare“, a spus sursa.

De la războiul din 2021 cu Hamas, Israelul a încercat să asigure un nivel de bază de stabilitate economică în Gaza prin oferirea de stimulente, inclusiv mii de permise pentru ca locuitorii din Gaza să poată lucra în Israel sau în Cisiordania, unde salariile în construcţii, agricultură sau servicii pot fi de 10 ori mai mari decât în Gaza.

„Am crezut că faptul că ei vin să muncească şi aduc bani în Gaza va crea un anumit nivel de calm. Ne-am înşelat“, a recunoscut un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

O sursă de securitate israeliană a recunoscut, de asemenea, că serviciile de securitate ale Israelului au fost păcălite de Hamas. „Ne-au făcut să credem că vor bani“, a declarat sursa. „Şi tot timpul au fost implicaţi în exerciţii/antrenamente până când s-au dezlănţuit“ a adăugat sursa.

Ca parte a subterfugiului său din ultimii doi ani, Hamas s-a abţinut de la operaţiuni militare împotriva Israelului, chiar şi în timp ce o altă grupare armată islamistă cu sediul în Gaza, Jihadul Islamic, a lansat o serie de atacuri proprii sau atacuri cu rachete.

Reţinerea de care a dat dovadă Hamas a atras chiar critici publice din partea unor susţinători, menite din nou să creeze impresia că Hamas are preocupări economice şi nu se gândeşte la un nou război, a declarat sursa Hamas.

În Cisiordania controlată de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi de grupul său Fatah, au existat persoane care au ironizat Hamas pentru că a tăcut. Într-o declaraţie a Fatah publicată în iunie 2022, grupul i-a acuzat pe liderii Hamas că au fugit în capitalele arabe pentru a trăi în „hoteluri şi vile luxoase“, lăsându-şi poporul în sărăcie în Gaza.

O a doua sursă de securitate israeliană a declarat că a existat o perioadă în care Israelul credea că liderul mişcării din Gaza, Yahya Al-Sinwar, era preocupat de gestionarea situaţiei din Gaza „mai degrabă decât de uciderea evreilor“.

În acelaşi timp, Israelul şi-a îndepărtat atenţia de la Hamas în timp ce făcea presiuni pentru un acord de normalizare a relaţiilor cu Arabia Saudită, a adăugat acesta.

Mulţi lideri Hamas nu știau pentru ce se antrenau luptătorii

Israelul s-a mândrit mult timp cu capacitatea sa de a se infiltra şi de a monitoriza grupurile islamiste. În consecinţă, a declarat sursa apropiată Hamas, o parte crucială a planului a fost evitarea scurgerilor de informaţii.

Mulţi lideri Hamas nu erau la curent cu planurile şi, în timp ce se antrenau, cei 1.000 de luptători desfăşuraţi în asalt nu aveau nicio idee despre scopul exact al exerciţiilor, a adăugat sursa.

Când a venit ziua, operaţiunea a fost împărţită în patru părţi, a declarat sursa Hamas, descriind diferitele elemente.

Operațiune ca-n filme

Prima mişcare a fost lansarea unui val de 3.000 de rachete din Gaza, care a coincis cu incursiuni ale luptătorilor care au zburat cu deltaplane deasupra graniţei, a spus sursa. Israelul a declarat anterior că au fost trase 2.500 de rachete la început.

Odată ce luptătorii cu deltaplane au ajuns la sol, au securizat terenul pentru ca o unitate de comando de elită să poată lua cu asalt zidul fortificat, întărit cu ciment şi senzori electronici, care desparte Gaza de aşezările israeliene şi care a fost construit de Israel tocmai pentru a împiedica infiltrarea.

Luptătorii au folosit explozibili pentru a sparge barierele şi apoi au traversat în viteză pe motociclete. Buldozerele au lărgit breşele şi mai mulţi luptători au intrat cu maşini cu tracţiune integrală, potrivit martorilor.

O unitate de comando a atacat cartierul general al armatei israeliene din sudul Fâşiei Gaza şi a bruiat comunicaţiile, împiedicând personalul să sune comandanţii sau să se contacteze între ei, a declarat sursa.

Ultima parte a implicat mutarea ostaticilor în Gaza, în mare parte realizată la începutul atacului, a mai declarat sursa apropiată Hamas.

O sursa de securitate a mai declarat că trupele israeliene se aflau sub nivelul maxim de efective în sud, lângă Gaza, deoarece o parte dintre ele au fost redistribuite în Cisiordania pentru a proteja coloniştii israelieni în urma unor valuri de violenţe între aceştia şi militanţii palestinieni. „Hamas a exploatat acest lucru“, a spus sursa.

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Drone explozive şi rachete ghidate lansate de Hezbollah în nordul Israelului. „Un atac complex”
Drone explozive şi rachete ghidate lansate de Hezbollah în nordul Israelului. „Un atac complex”
Mişcarea libaneză pro-iraniană Hezbollah a anunţat că a vizat sâmbătă, 27 aprilie, două poziţii militare în nordul Israelului, "în ripostă la atacurile inamicului" împotriva...
#Israel, #atac, #Hamas, #planuri secrete, #intoxicare , #Israel