Israelul pregătește operațiunea „Răzbunarea“. Netanyahu: "Trebuie să intrăm. Nu putem negocia acum"

Luni, 09 Octombrie 2023, ora 21:42
4996 citiri
Israelul pregătește operațiunea „Răzbunarea“. Netanyahu: "Trebuie să intrăm. Nu putem negocia acum"
SUte de tancuri masate la granița cu Gaza/ FOTO: thesun.ie

Armata israeliană se pregătește pentru o invazie terestră pe scară largă în Gaza după ce teroriștii Hamas au declanșat o baie de sânge în Israel sâmbătă.

În timp ce peste 600 de avioane de război lovesc Fâșia Gaza, 300.000 de soldați de rezervă și tancuri se adună pentru a se răzbuna în „următoarele 48 de ore” asupra militanților palestinieni.

Acum, Israelul plănuiește să lanseze o ofensivă terestră coordonată în „următoarele 48 de ore”, au informat oficialii americani.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a anunțat că Israelul nu are de ales decât să declanșeze o ofensivă terestră în Gaza.

"Trebuie să intrăm. Nu putem negocia acum", i-a spus liderul israelian preşedintelui american Jor Biden.

Netanyahu a promis duminică că va reduce Gaza la „grămezi de moloz” după ce a declarat oficial război Hamas.

Forțele de Apărare ale Israelului își adună 173.000 de soldați, inclusiv 8.000 de membrie de elită, împreună cu 300 de tancuri și o mulțime de arme grele la granița cu Gaza, în orașul Sderot.

Încă 300.000 de soldați rezerviști au fost mobilizați, un număr fără precedent, înaintea posibilei invazii.

Luni dimineață, 9 octombrie, Israelul a impus un „asediu complet” asupra Gazei - inclusiv o interdicție majoră a alimentării cu energie.

Singurul spital din orașul Beit Hanoun din Fâșia Gaza a devenit nefuncțional în urma atacurilor israeliene, spune ministerul palestinian al Sănătății, citat de The Guardian.

Spitalul Beit Hanoun, singurul din orașul din nord-estul Fâșiei Gaza, și-a oprit activitatea după ce a fost „ținta repetată” a atacurilor aeriene israeliene, afirmă ministerul palestinian al Sănătății. Conform sursei citate, echipele medicale nu pot intra, dar nici nu pot ieși din spital, iar părți ale unității medicale au fost avariate.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza a vorbit despre un număr tot mai mare de victime care ajung în toate spitalele, ceea ce a dus la o „supraaglomerare semnificativă”. De asemenea, frigiderele morgilor sunt pline.

Mediatori din Qatar au avut convorbiri de urgenţă cu oficiali ai Hamas pentru a încerca să negocieze eliberarea femeilor şi copiilor israelieni capturaţi de gruparea militantă şi deţinuţi în Gaza, în schimbul eliberării a 36 de femei şi copii palestinieni din închisorile israeliene, scrie Reuters, citând surse.

Egiptul, mediator tradiţional în negocierile dintre israelieni şi palestinieni, îşi înmulţeşte contactele luni, în a treia zi a războiului dintre Israel şi Hamas, pentru "a opri escaladarea", a anunţat preşedinţia de la Cairo, potrivit AFP.

Preşedintele Abdel Fattah al-Sisi a vorbit luni cu omologul său din Emiratele Arabe Unite, şeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan, care a recunoscut recent statul Israel.

Cu o zi înainte, el a discutat cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, stat care are în responsabilitate locurile sfinte din Ierusalim şi este una dintre primele două ţări arabe, împreună cu Egiptul, ce au stabilit relaţii cu Israelul, punând capăt stării de război vechi de zeci de ani cu acest stat vecin.

Mohammed bin Zayed şi Sisi, care provine din serviciile secrete militare egiptene - responsabile de negocierile cu mişcările din Fâşia Gaza, inclusiv Hamas, care se află la putere în enclava blocată de Israel -, "au convenit să intensifice discuţiile şi eforturile diplomatice" în vederea "opririi escaladării militare în curs", a transmis preşedinţia egipteană.

Sisi a purtat, de asemenea, discuţii, printre alţii, cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în timp ce miniştrii de externe ai UE organizează marţi o "reuniune de urgenţă" pentru a discuta despre situaţia din Israel şi Gaza.

Liga Arabă, cu sediul la Cairo, ia în considerare o cerere similară din partea reprezentantului permanent al Palestinei. Secretarul general al organizaţiei panarabe, Ahmed Aboul Gheit, a cerut "o soluţionare justă a conflictului israeliano-palestinian", într-un mesaj de la Moscova, alături de ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Hamas refuză orice negociere cu Israelul atât timp cât continuă ostilităţile

"Nicio negociere" nu este posibilă în acest moment cu Israelul atât timp cât continuă ostilităţile, a declarat luni pentru France Presse un responsabil al mişcării palestiniene Hamas, cu sediul la Doha.

"Operaţiunea militară continuă, iar rezistenţa, condusă de Brigăzile Al-Qassam (braţul armat al Hamas), continuă să apere drepturile poporului nostru, aşa că în prezent nu este posibilă nicio negociere asupra problemei prizonierilor sau a altora" cu Israelul, a declarat Hossam Badran, membru al biroului politic al Hamas în capitala Qatarului.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Noi negocieri pentru un armistițiu în Gaza. O delegație a Hamas merge în Egipt pentru a discuta „o propunere de încetare a focului”
Noi negocieri pentru un armistițiu în Gaza. O delegație a Hamas merge în Egipt pentru a discuta „o propunere de încetare a focului”
O delegație a Hamas va merge luni, 29 aprilie, la Cairo pentru discuții menite să asigure o încetare a focului în Gaza, a declarat duminică un oficial Hamas pentru Reuters, în timp ce...
#Israel, #atac, #Hamas, #invazie, #Gaza , #Israel