Cine este creierul Hamas din spatele incursiunii teroriste din Israel, cunoscut sub numele de „Oaspetele”

Luni, 09 Octombrie 2023, ora 22:53
6138 citiri
Cine este creierul Hamas din spatele incursiunii teroriste din Israel, cunoscut sub numele de „Oaspetele”
Liderul militar al Hams, Mohammed Deif ar fi pregătit atacurile asupra Israelului/ FOTO: c15.beauty/

Mohammed Deif este comandantul aripii militare a grupării militante Hamas care a efectuat atacul de sâmbătă, susțin surse israeliene și palestiniene.

O înregistrare audio a unui militant palestinian a trimis Israelului un avertisment de rău în primăvară. A spus că Israelul va plăti un „preț mare” dacă nu va îndeplini cerințele Hamas, gruparea islamistă palestiniană care conduce Fâșia Gaza. Vocea era cea a lui Mohammed Deif, liderul aripii militare a Hamas. Din Gaza, Deif - unul dintre cei mai căutați oameni de Israel - rupsese tăcerea pentru prima dată după șapte ani.

Sâmbătă, Deif a lovit din nou. A anunțat declanșarea atacurilor asupra Israelului, pe un canal media al gupării, cerând palestinienilor de pretutindeni să vină la luptă. „Aceasta este ziua celei mai mari bătălii care va înceta ultima ocupație de pe pământ”, a spus el. El le-a cerut palestinienilor să atace Israelul cu orice arme găsesc. Deif a numit operațiunea o „furtună” menită să distrugă Israelul.

Deif s-a născut în tabăra de refugiați Khan Yunis din Gaza în 1965, când teritoriul era ocupat de Egipt. Numele său este Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, dar, din cauza stilul său de viață pentru a scăpa de israelieni care îl vânează de ani de zile a devenit cunoscut sub numele de Deif, care înseamnă „Oaspetele” în arabă.

De altfel este o practică a luptătorilor palestinieni care își petrec fiecare noapte în casa unui simpatizant diferit pentru a se sustrage informațiilor israeliene.

Vânat de Israel de zeci de ani și aproape ucis într-un atac aerian în urmă cu 20 de ani, care l-a lăsat într-un scaun cu rotile după ce și-a pierdut un braț și un picior, Deif și-a câștigat venerația printre militanții palestinieni și a dat cel mai mortal atac Israelului.

Cele mai multe informații despre el provin din relatările din presa israeliană și palestiniană.

„Este considerat un oficial extrem de dur al Hamas”, spune Matthew Levitt, un fost consilier anti-terorism al Departamentului de Stat al SUA. La începuturile sale în grupare, Deif era apropiat de unii dintre comandanții mai radicali ai Hamas, cum ar fi Yehya Ayyash, un producător de bombe cunoscut sub numele de „inginerul”. Yehya Ayyash a fost acuzat că a planificat mai multe atentate asupra autobuzelor din Israel, la începutul anilor ’90.

Cu armata israeliană aparent luată pe nepregătite, Deif s-a catapultat la cele mai înalte eșaloane ale conducerii palestiniene, eclipsându-și rivalii din Fatah, facțiunea mai moderată favorizată de Occident, și omologii săi din Hamas, considerat grup terorist de SUA, UE și Israel.

Operațiunea de sâmbătă l-a transformat în zeu pentru tinerii palestinieni

„Chiar înainte de raidul de sâmbătă, Deif era ca o personalitate sacră și foarte respectat atât în ​​cadrul Hamas, cât și de către palestinieni”, a spus Mkhaimar Abusada, profesor de politică la Universitatea Al-Azhar din Gaza. Cea mai mare operațiune a sa împotriva Israelului l-a transformat „într-un zeu pentru tineri”, a adăugat Abusada.

Cel mai important factor pentru Hamas este numărul mare de ostatici duși în Gaza. Israelul a predat peste 1000 de prizonieri palestinieni pentru a elibera un singur soldat, Gilad Shalit, după cinci ani de captivitate de către Hamas în 2011.

„Hamas înțelege foarte bine că, atunci când vine vorba prizonierii israelieni, răbdarea este tot ce au nevoie”, a spus un diplomat regional care a ajutat la negocierea eliberării lui Shalit. „De-a lungul timpului, publicul israelian va crea presiune. Tot ce trebuie să facă Hamas este să aștepte.”

Analiștii israelieni și palestinieni, inclusiv oameni care l-au cunoscut pe Deif înainte ca acesta să dispară în umbra militanților palestinieni, au descris un bărbat tăcut, neinteresat de rivalitățile interne ale facțiunilor palestiniene. În schimb, au spus ei, el era hotărât cu privire la schimbarea naturii conflictului israeliano-arab și la utilizarea violenței ca mijloc de a-l realiza.

Ei au descris, de asemenea, un om a cărui capacitate de a evolua constant alături de realizările tehnologice ale armatei israeliene a fost ilustrată în timpul războiului feroce de 11 zile dintre gruparea militantă palestiniană și Israel în 2021. Hamas a desfășurat roiuri de rachete low-tech în încercarea de a copleși apărarea antiaeriană a Israelului care aproape a rămas fără muniții în cele 11 zile înainte de încheierea unui armistițiu.

Acțiunile sale i-au ridicat profilul și rangul lui Deif. În 2002, el a preluat funcția de lider al aripii militare a Hamas după asasinarea fondatorului acesteia, Salah Shehadeh.

În calitate de lider, Deif a fost creditat cu proiectarea rachetei Qassam, armă care a devenit un simbol al Hamas, și a rețelei de tuneluri de sub Gaza. Aceste tuneluri sunt locul în care se crede că Deif își petrece cea mai mare parte a timpului, ascuns de armata israeliană, și de unde coordonează operațiunile Hamas.

„Pisica cu nouă vieți”

Pentru Deif, a rămâne „sub radar“ a fost o chestiune de viață sau de moarte.

În anii 2000 a supraviețuit la patru tentative de asasinat israeliene din care ar fi scăpat cu răni, unele grave. Acestea au inclus pierderea unui ochi și a membrelor, potrivit rapoartelor israeliene.

„Am crezut că nu va mai fi niciodată lider sau planificator militar”, a declarat un general israelian în retragere pentru BBC. Aceste lovituri nereușite i-au sporit reputația, câștigându-și porecla de „pisica cu nouă vieți” printre dușmanii săi.

O a cincea tentativă de ucidere a lui Deif a avut loc în timpul operațiunii militare a Israelului din 2014 în Gaza.

Israelul a lansat un atac aerian asupra unei case din cartierul Sheikh Radwan din Gaza, ucigându-i soția lui Deif, Widad, și pe fiul lor, Ali. Israelul credea că l-a ucis și pe Deif, dar el nu se afla în clădire în acel moment.

La scurt timp după aceea, Hamas a spus că Deif este „încă în viață și conduce operațiunea militară” împotriva Israelului.

Această capacitate de a scăpa de armata israeliană poate fi parțial atribuită faptului că evită tehnologia modernă de comunicații, spun experții în securitate.

„Dacă nu folosiți telefoane, computere, devine dificil pentru serviciile moderne de informații să aibă o idee despre locul în care vă aflați”, a spus analistul de securitate din Orientul Mijlociu Matthew Levitt pentru BBC.

Adâncimea tunelurilor Hamas, informațiile depășite, riscul de daune colaterale sunt alte motive pentru care unele dintre aceste tentative de asasinat ar fi eșuat, a spus un fost șef al serviciilor secrete israeliene.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Noi negocieri pentru un armistițiu în Gaza. O delegație a Hamas merge în Egipt pentru a discuta „o propunere de încetare a focului”
Noi negocieri pentru un armistițiu în Gaza. O delegație a Hamas merge în Egipt pentru a discuta „o propunere de încetare a focului”
O delegație a Hamas va merge luni, 29 aprilie, la Cairo pentru discuții menite să asigure o încetare a focului în Gaza, a declarat duminică un oficial Hamas pentru Reuters, în timp ce...
#Israel, #atac, #Hamas, #creier, #Mohammed Deif, #oaspete, #Gaza , #Israel