Israelul promite să transfome Gaza ”într-un oraș de corturi”. 250 de atacuri aeriene într-o oră

Miercuri, 11 Octombrie 2023, ora 14:15
7558 citiri
Israelul promite să transfome Gaza ”într-un oraș de corturi”. 250 de atacuri aeriene într-o oră
Cladiri distruse în Gaza în urma atacurilor israeliene FOTO / whyy.org

Israelul a lansat miercuri, 11 octombrie, 250 de atacuri aeriene asupra Gaza într-o oră. Loviturile, înainte de zorii zilei, au lovit ceea ce Israelul spune că este un „cuib de teroare”. Ministrul israelian al Apărării spune că a „eliberat toate restricțiile”, iar oficialii israelieni promit să transforme enclava într-un „oraș de corturi”.

Armata israeliană (IDF) toacă Fâșia Gaza cu sute de lovituri aeriene, transformând cartiere întregi în ruine, în timp ce noi atrocități săvârșite de islamiștii Hamas pe teritoriul israelian ies la iveală.

Forţele armate israeliene au lovit peste noapte optzeci de "ţinte" în Beit Hanon, un oraş situat în extremitatea de nord-est a Fâşiei Gaza. Aceste lovituri se adaugă celor peste 450 de ţinte din Al-Furqan vizate în ultimele 24 de ore, inclusiv 200 de lovituri în cursul nopţii, iar alte 70 de "ţinte" au fost lovite în al-Daraj, a precizat armata israeliană.

Printre ţinte se numără bănci şi locuri despre care forţele de apărare ale Israelului spun că au fost folosite de Hamas pentru a dirija atacuri împotriva Israelului.

Ministrul israelian al Apărării a declarat că a „eliminat toate restricțiile” impuse trupelor sale care luptă împotriva forțelor Hamas.

Trupele israeliene au ucis cel puțin 1.000 de palestinieni înarmați care s-au infiltrat din Gaza începând de sâmbătă și au întărit apărarea comunităților din Israel, în timp ce ostilitățile s-au extins pe alte fronturi, a spus principalul purtător de cuvânt militar, contraamiralul Daniel Hagari. Locotenent-colonelul Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului (IDF), a declarat miercuri dimineață că 300.000 de rezerviști au fost trimiși în sud, aproape de Gaza, și se pregătesc „să execute misiunea care ne-a fost dată de guvernul israelian”

IAF a distrus un sistem avansat de detecție al avioanelor dezvoltat de Hamas

Forțele aeriene israeliene afirmă că au „distrus un sistem avansat de detecție dezvoltat de [Hamas], care a fost folosit pentru a depista aeronavele deasupra Fâșiei Gaza".

Într-o postare pe X, IDF a spus că, „timp de ani de zile, Hamas a creat o rețea de camere de înaltă rezoluție, ascunse în interiorul unor panouri de încălzire solară în întreaga Fâșie Gaza, cu scopul de a identifica și urmări aeronavele". „Ieri, în doar câteva minute (...) avioanele au atacat toate locațiile asociate cu această rețea și au privat Hamas de această capacitate”, a mai spus IDF.

Numărul morților în rândul israelienilor a crescut la 1.200, la care se adaugă un număr necunoscut dispăruți, despre care se crede că sunt ținuți ostatici. 20 de americani se numără printre cei dispăruți, iar 14 sunt decedați. David Ben Zion, comandantul adjunct al Unității 71, a declarat pentru i24News că a văzut victime decapitate, inclusiv copii.

Șapte jurnaliști, uciși în Gaza

Cel puțin 950 de persoane au fost ucise în Fâșia Gaza de când Israelul și-a lansat atacurile aeriene, sâmbătă, conform celui mai recent bilanț publicat miercuri de Ministerul Palestinian al Sănătății, scrie BBC.

Cel puțin șapte jurnaliști palestinieni au fost uciși în Fâșia Gaza de când Hamas a lansat sâmbătă atacul împotriva Israelului, potrivit Comitetului pentru protecția jurnaliștilor. Sâmbătă, trei jurnaliști - Mohammad Al-Salhi, Mohammad Jarghoun și Ibrahim Mohammad Lafi - au fost împușcați în timp ce relatau despre conflict. Două zile mai târziu, trei reporteri - Saeed Al-Taweel, Mohammed Sobih și Hisham Alnwajha - au murit într-un raid aerian israelian care a lovit districtul Rimal din Gaza. În aceeași zi, Salam Mema, împreună cu soțul ei și cei trei copii, au fost uciși după ce casa lor din nordul Gaza a fost lovită în timpul unui atac.

Acest număr ar putea crește și mai mult în zilele următoare, pe măsură ce Israelul efectuează lovituri de represalii împotriva Hamas, în timp ce gruparea teroristă își continuă ofensiva împotriva statului evreu.

„În multe privințe, jurnaliștii cei mai vulnerabili sunt cei de care avem cea mai mare nevoie", a subliniat Sherif Mansour, coordonator pentru Orientul Mijlociu al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor. Hamasul a anunțat uciderea a doi lideri politici, Jawad Abu Shammala şi Zakaria Abu Maamar, în atacuri aeriene israeliene la Khan Yunis, în Fâşia Gaza.

Hamas a distrus cu drone kamikaze cele mai moderne tancuri din dotarea armatei israeliene

Organizația teroristă Hamas a publicat pe rețelele sociale o înregistrare video care prezintă distrugerea unor tancuri ale armatei israeliene, inclusiv cel mai modern model de astfel de blindat - Merkava 4 - cu ajutorul unor drone kamikaze.

În înregistrarea video publicată pe Twitter, se observă cel puțin două tancuri distruse, unul lovit de o dronă kamikaze și altul lovit de o grenadă antitanc lansată de o dronă.

Tancurile Merkava sunt lăudate de armata israeliană pentru protecția oferită echipajului. Muniția este ținută într-un compartiment special din spatele turelei, cu panouri speciale care direcționează explozia și incendiul provocat de aprinderea muniției înspre exterior.

Asedierea totală a Fâşiei Gaza este interzisă de dreptul internaţional, avertizează ONU Israelul

”Impunerea unui asediu care să pună în pericol viaţa civililor prin privarea acestora de bunuri esenţiale supravieţuirii lor este interzisă de dreptul internaţional umanitar”, avertizează într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisar ONU însărcinat cu Drepturile Omului Volker Türk, Ravina Shamdasani. Yoav Gallant a ordonat luni un ”asediu complet” al Fâşiei Gaza şi a anunţat oprirea alimentării cu electricitate, hrană, apă şi combustibil a enclavei palestiniene în urma atacului-surpriză din weekend al Hamas împotriva Israelului. Și șeful diplomației UE a declarat că Israelul are dreptul să se apere, dar unele dintre deciziile sale ar putea încălca dreptul internaţional.

Presiune pe Egipt

ONU a arătat că aproape 190.000 de palestinieni au fost nevoiți să plece de acasă din cauza războiului dintre Israel și Hamas. Numărul refugiaților ar putea crește în condițiile în care armata israeliană își consolidează prezența militară la frontieră și se vorbește tot mai mult despre o intervenție terestră în Gaza.

Bombardamentele israeliene pun presiune pe punctul de frontieră Rafah, înspre Egipt, singurul care nu este controlat de forțele israeliene, scrie Associated Press. Luni, 9 octombrie, punctul era deschis făcând posibilă ieșirea palestinienilor și livrarea de alimente, medicamente și alte produse de strictă necesitate către Gaza aflată sub blocadă. Marți, 10 octombrie, însă, bombardamentele israeliene asupra părții palestiniene a punctului de frontieră au ridicat nori de fum și au forțat să caute adăpost în altă parte familiile care așteptau să se refugieze în Egipt.

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Drone explozive şi rachete ghidate lansate de Hezbollah în nordul Israelului. „Un atac complex”
Drone explozive şi rachete ghidate lansate de Hezbollah în nordul Israelului. „Un atac complex”
Mişcarea libaneză pro-iraniană Hezbollah a anunţat că a vizat sâmbătă, 27 aprilie, două poziţii militare în nordul Israelului, "în ripostă la atacurile inamicului" împotriva...
#Israel, #atac, #Hamas, #bombardamente, #Fasia Gaza , #Israel