Țara care cere tragerea la răspundere a Israelului și „sprijină legitima apărare a naţiunii palestiniene”. „Produsul mâniei sfinte”

Duminica, 08 Octombrie 2023, ora 17:38
6044 citiri
Țara care cere tragerea la răspundere a Israelului și „sprijină legitima apărare a naţiunii palestiniene”. „Produsul mâniei sfinte”
Soldați israelieni la granița cu Fâșia Gaza. FOTO: Facebook.com

"Iranul sprijină legitima apărare a naţiunii palestiniene", a declarat duminică, 8 octombrie, preşedintele iranian Ebrahim Raisi, adăugând că Israelul trebuie "să fie tras la răspundere" pentru situaţie, la o zi după atacul lansat de Hamas.

"Iranul sprijină legitima apărare a naţiunii palestiniene. Regimul sionist şi susţinătorii săi trebuie să fie traşi la răspundere în această chestiune", a declarat preşedintele Raisi într-un mesaj adresat "naţiunii palestiniene", conform televiziunii.

"Guvernele musulmane ar trebui să se alăture comunităţii musulmane în sprijinirea naţiunii palestiniene", a adăugat el.

Anterior, agenţia oficială de ştiri IRNA a transmis că, duminică, Raisi a vorbit la telefon separat cu liderii mişcărilor armate palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic.

"Preşedintele Raisi a vorbit la telefon cu secretarul general al Jihadului, Ziad al-Nakhala, despre evoluţiile din Palestina" şi apoi cu "şeful biroului politic al mişcării de rezistenţă islamică Hamas, Ismail Haniyeh", a raportat IRNA.

Iranul are relaţii strânse cu ambele mişcări palestiniene şi a fost una dintre primele ţări care au salutat ofensiva Hamas lansată sâmbătă.

Iniţial, agenţia de ştiri IRNA nu a oferit detalii cu privire la conţinutul celor două convorbiri telefonice ale preşedintelui Raisi, care i-a primit separat pe Nakhala şi Haniyeh la Teheran în iunie.

Şeful Statului Major al forţelor armate iraniene, generalul Mohammad Bagheri, a lăudat duminică "operaţiunea complexă" lansată de "grupurile de luptă palestiniene" împotriva Israelului.

Este "produsul mâniei sfinte pe care inamicul sionist a implantat-o în naţiunea palestiniană oprimată şi pe care acum trebuie să îl culeagă", a adăugat generalul Bagheri într-un comunicat.

Sâmbătă seară, în Piaţa Felestin (Palestina) din Teheran, s-au adunat manifestanţi care au fluturat steagul palestinian. "Marea eliberare a început", era scris în arabă pe un banner uriaş desfăşurat pe faţada unei clădiri.

Într-o altă piaţă din capitala iraniană, a fost instalat un panou uriaş, reprezentând desenul alb-negru de pe keffiyeh-ul palestinian care acoperă steagul israelian alb şi albastru, cu inscripţia "potopul al-Aqsa", numele operaţiunii, conform Hamas.

Israelul şi Fâşia Gaza sunt în război după o ofensivă militară surpriză şi spectaculoasă declanşată sâmbătă dimineaţă de Hamas, care a lansat mii de rachete, a infiltrat luptători pe teritoriul israelian şi a capturat israelieni. Peste 600 de persoane au fost ucise de partea israeliană şi peste 300 de partea palestiniană, conform cifrelor provizorii.

Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Un deputat iranian a avertizat că Teheranul ar putea fabrica o armă nucleară în câteva zile, sporind astfel îngrijorările legate de consecințele escaladării tensiunilor din Orientul...
„Poziția clară” a SUA cu privire la o invazie israeliană în Rafah. Joe Biden, prima convorbire cu Benjamin Netanyahu de la atacul Iranului
„Poziția clară” a SUA cu privire la o invazie israeliană în Rafah. Joe Biden, prima convorbire cu Benjamin Netanyahu de la atacul Iranului
Preşedintele american Joe Biden a discutat duminică, 28 aprilie, la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, ocazie cu care şi-a reafirmat angajamentul ferm faţă de securitatea...
#Israel, #Israel Hamas Gaza, #Iran , #Iran