MAE gestionează situația a 92 de români care au ajuns din Israel în Iordania. Ambasada României la Amman încearcă să-i repatrieze

Duminica, 08 Octombrie 2023, ora 14:22
1611 citiri
MAE gestionează situația a 92 de români care au ajuns din Israel în Iordania. Ambasada României la Amman încearcă să-i repatrieze
Un grup de 92 de români a ajuns din Israel în Iordania, de unde solicită repatrierea. FOTO: Tarom / Facebook

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că gestionează situaţia unui grup de 92 de români care au ajuns din Israel în Iordania şi că se fac demersuri pentru a se găsi modalităţi de repatriere a lor, prin curse aeriene operate de diferite companii. Anterior, ministerul a anunțat că 346 de cetăţeni români şi străini au fost repatriaţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, din Israel, cu două curse aeriene operate de TAROM.

O celulă de criză a fost activată la MAE, după atacurile de sâmbătă dimineața ale grupării Hamas în zone din Israel.

La momentul atacurilor, aproximativ 900 de cetățeni români, majoritatea pelerini, se aflau în Israel. Dintre aceștia, circa o treime au fost repatriați cu două zboruri ale Tarom.

„În coordonare cu Ambasada României la Tel Aviv şi Ambasada României la Amman, MAE gestionează situaţia unui grup de 92 de cetăţeni români ajunşi pe teritoriul Iordaniei din Israel, care au solicitat sprijin pentru repatriere în contextul deteriorării situaţiei de securitate din statul Israel şi Fâşia Gaza. Celula de Criză MAE, împreună cu Ambasada României la Amman, face demersuri pentru identificarea unor posibilităţi optime de repatriere pentru aceştia prin curse operate de diferite companii aeriene care operează zboruri către România”, a transmis, duminică, MAE.

346 de cetăţeni români şi străini au fost repatriaţi duminică din Israel

Un număr de 346 cetăţeni români şi străini au fost repatriaţi din Statul Israel, în nooaptea de sâmbătă spre duminică, prin intermediul a două curse operate de compania TAROM (189 prin intermediul primei curse, respectiv 157 prin intermediul celui de-al doilea zbor).

O echipă consulară mobilă din cadrul Centralei MAE se deplasează la Tel Aviv pentru a sprijini activitatea Ambasadei României la Tel Aviv şi a Oficiului de reprezentare al României la Ramallah.

Totodată, reprezentanţii Celulei de Criză a MAE s-au coordonat cu autorităţile israeliene şi cu Patriarhia Română pentru gestionarea grupurilor de cetăţeni români şi de pelerini români aflaţi pe Aeroportul Ben Gurion, în vederea asigurării cazării acestora, până la identificarea unor soluţii de repatriere.

MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Statul Israel să îşi reprogrameze călătoria şi să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE (https://www.mae.ro/travel-alerts/2938).

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi la:

  • adresa de e-mail telaviv@mae.ro
  • numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279,
  • numărul de teefon al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet https://telaviv.mae.ro, https://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en şi www.mae.ro - rubrica „Sfaturi de călătorie” şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

„Poziția clară” a SUA cu privire la o invazie israeliană în Rafah. Joe Biden, prima convorbire cu Benjamin Netanyahu de la atacul Iranului
„Poziția clară” a SUA cu privire la o invazie israeliană în Rafah. Joe Biden, prima convorbire cu Benjamin Netanyahu de la atacul Iranului
Preşedintele american Joe Biden a discutat duminică, 28 aprilie, la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, ocazie cu care şi-a reafirmat angajamentul ferm faţă de securitatea...
Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut duminică Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, transmit AFP şi Reuters. ”Facem...
#Israel, #atacuri Hamas Israel, #romani Israel, #Iordania, #repatriere, #Ministerul Afacerilor externe , #MAE