Țara care a refuzat să ajute militar Ucraina. Zelenski: "Sunt în stare șoc. Nu înțeleg de ce nu ne-a putut oferi apărare antiaeriană"

Duminica, 25 Septembrie 2022, ora 09:03 23289 citiri
Sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome protejează Israelul contra proiectilelor trimise din Palestina FOTO Hepta

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acordat un interviu pentru mass-media din Franța în care a vorbit despre o problemă nerezolvată, din punctul lui de vedere, de la începutul invaziei ruse.

Zelenski s-a declarat şocat de faptul că Israelul nu a oferit sisteme antirachete Kievului pentru a ajuta la contracararea atacurilor ruseşti, potrivit unui interviu făcut public sâmbătă, informează Reuters.

Volodimir Zelenski a cerut sprijin la scurt timp după începerea războiului, în luna februarie. El a menţionat sistemul Domul de Fier (Iron Dome) al Israelului, folosit deseori pentru a intercepta rachetele trase de către militanţii palestinieni din Fâşia Gaza.

"Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Israelul. Sincer, sincer, sunt în stare de şoc pentru că nu înţeleg de ce nu ne-a putut oferi apărare antiaeriană", a spus el.

Preşedintele Ucrainei a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat miercuri reporterilor francezi. Biroul său a dat publicităţii sâmbătă o înregistrare a interviului.

Comentariile sale au avut un ton mai puternic decât cele pe care le-a făcut în luna martie, când a reproşat Israelului reticenţa de a trimite arme. La acea vreme, Israelul nu a avut o poziţie angajantă, spunând că va ajuta Ucraina cât poate de mult.

Israelul, care a condamnat invazia rusă în Ucraina, este atent să nu tensioneze relaţiile cu Moscova, un pion de putere în Siria vecină, unde forţele israeliene atacă frecvent miliţiile pro-iraniene.

"Înţeleg - au o situaţie dificilă în ceea ce priveşte situaţia cu Siria şi Rusia", a spus preşedintele Zelenski, adăugând că nu aduce acuzaţii."Exprim fapte. Conversaţiile mele cu conducerea israeliană nu au ajutat cu nimic Ucraina", a precizat liderul de la Kiev.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News