Netanyahu, lovitură în plin pentru Putin: Israelul îi blochează pe ruși

Sambata, 25 Noiembrie 2023, ora 05:32
8961 citiri
Netanyahu, lovitură în plin pentru Putin: Israelul îi blochează pe ruși
Băncile din Israel îngheață activele Rusiei FOTO: MenaFN

Războiul din Orientul Mijlociu schimbă strategia de politică externă a țărilor, iar statele se poziționează de o parte sau alta a conflictului. Acum, prim-ministrul Israelului Benjamin Netanyahu nu numai că și-a părăsit prietenul apropiat, pe Vladimir Putin, dar îi dă și o lovitură în plin. Acum, agențiile de presă din Statele Unite anunță că cele mai mari trei bănci din Israel îngheață activele rusești.

În conformitate cu sancțiunile Uniunii Europene (UE), cele mai mari trei bănci din Israel — Discount Bank, Bank Hapoalim și Bank Leumi — au separat activele în conturi deținute de cetățeni ruși sau rezidenți fiscali din Rusia, după cum a declarat Mark Oigman, fondatorul organizației internaționale SmartGen, potrivit MenaFN.

Mișcarea vine în urma unei directive a Euroclear, cel mai mare depozitar al Uniunii Europene, care cere băncilor partenere să separe conturile care aparțin rușilor pentru a asigura respectarea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Moscovei.

Secretul păstrat cu sfințenie de Israel din 1968: O țară NATO dezvăluie adevărul, racolând și Rusia de partea ei

Oigman a subliniat că majoritatea deținătorilor de active au fost notificați în prealabil de către bănci despre potențiala segregare a conturilor lor. Această comunicare preventivă a permis titularilor de cont suficient timp pentru a-și vinde sau transfera valorile mobiliare înainte ca segregarea să intre în vigoare.

În special, segregarea vizează în mod specific activele legate de Euroclear, iar rezidenții ruși au în continuare libertatea de a deschide conturi și de a se angaja în tranzacționarea cu valori mobiliare străine prin intermediul băncilor israeliene, cu condiția ca aceste valori mobiliare să se afle în afara jurisdicției Uniunii Europene.

Contextul acestei acțiuni se află în conformitate cu sancțiunile impuse Rusiei din cauza conflictului din Ucraina. Uniunea Europeană și Elveția restricționând anul trecut bunurile aparținând cetățenilor ruși.

Putin primește o grea lovitură: Un bun prieten al său, aliat cu SUA, îl părăsește

Aceste restricții au inclus o interdicție de a primi mai mult de 100.000 de euro în conturile din Uniunea Europeană și o limită similară pentru conturile de investiții.

În cazul portofoliilor de investiții care depășesc 100.000 de euro, veniturile din cupoane, dividendele sau veniturile din vânzările de active au fost direcționate către un cont separat, inaccesibil proprietarului contului. Euroclear a câștigat autoritatea de a bloca aceste fonduri în cazul încălcării sancțiunilor.

Implementarea segregării activelor de către băncile israeliene subliniază rolul sectorului financiar global în aplicarea sancțiunilor și menținerea conformității cu reglementările internaționale.

Pe măsură ce dinamica geopolitică continuă să influențeze practicile financiare, impactul unor astfel de măsuri asupra titularilor de conturi și asupra peisajului economic mai larg rămâne un subiect de interes pentru experții financiari și factorii de decizie politică.

Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta
Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta
După ce înalți oficiali din Statele Unite au declarat că vor lua o nouă măsură împotriva Rusiei, bancheri și autorități de pe bătrânul continent au spus că se vor alătura și ei...
Ruptură între Putin și o țară neutră din Europa: Rusia pierde bogățiile ascunse de mult timp
Ruptură între Putin și o țară neutră din Europa: Rusia pierde bogățiile ascunse de mult timp
După declanșarea războiului din Ucraina, multe state au impus pachete de sancțiuni împotriva Kremlinului pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum, se produce o ruptură dramatică între...
#israel rusia, #active rusesti confiscate, #active rusia, #Rusia Israel, #sanctiuni Rusia, #Putin netanyahu, #Netanyahu, #razboi Ucraina, #razboi Gaza , #razboi