Atac terorist dejucat într-una dintre cele mai pașnice țări din lume. „Este prima dată când o investigaţie de acest tip este lansată”

Joi, 22 Septembrie 2022, ora 21:47 7273 citiri
Islanda, care are o populaţie de 375.000 de locuitori, a ajuns în fruntea indicelui global al păcii de când a fost inclusă în clasament în 2008 ca ”cea mai paşnică ţară din lume” FOTO Pixabay

Poliţia islandeză a anunţat joi, 22 septembrie, că într-o operaţiune de amploare a arestat patru persoane pentru pregătirea unui ”atac terorist”.

”Originea operaţiunilor poliţieneşti de ieri (...) a făcut parte dintr-o anchetă privind pregătirea unui atac terorist”, a declarat Karl Steinar Valsson, comisarul naţional de poliţie al Islandei, în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că mai multe arme semi-automate au fost confiscate, precum şi ”mii” de muniţii.

Patru islandezi în vârstă de douăzeci de ani au fost arestaţi în Kopavogur, o suburbie a capitalei Reykjavik, şi în oraşul sud-vestic Mosfellsbaer, într-o operaţiune masivă care a implicat aproximativ 50 de poliţişti miercuri, a spus aceeaşi sursă.

Doi dintre ei au fost arestaţi preventiv joi. Deşi motivele sunt încă necunoscute, ţintele ar fi ”diverse instituţii” şi ”cetăţeni ai statului”, potrivit lui Karl Steinar Valsson, inclusiv Parlamentul şi poliţia.

Poliţia a precizat că investighează dacă există legături între bărbaţi şi organizaţii extremiste şi că este contact cu autorităţile străine.

”Din câte ştim, este prima dată când o investigaţie de acest tip este lansată (în Islanda)”, a declarat Karl Steinar Valsson.

Islanda, care are o populaţie de 375.000 de locuitori, a ajuns în fruntea indicelui global al păcii de când a fost inclusă în clasament în 2008 ca ”cea mai paşnică ţară din lume”. Actele violente sunt rare în Islanda, având una dintre cele mai scăzute rate ale criminalităţii din lume. Cu toate acestea, reapariţia violenţei în ultimii ani îngrijorează autorităţile.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii