”Modelul Dragnea”: Țara în care un referendum privind conceptul de familie a eșuat lamentabil

Duminica, 10 Martie 2024, ora 07:26
4628 citiri
”Modelul Dragnea”: Țara în care un referendum privind conceptul de familie a eșuat lamentabil
Premierul irlandez Leo Varadkar FOTO X

Guvernul Irlandei a dorit modernizarea Constituţiei și a conceptului de familie, precum şi a locului femeii în societate, printr-un referendum ce s-a soldat cu un rezultat negativ, a anunţat sâmbătă premierul irlandez Leo Varadkar.

Cabinetul său a propus această reformă a Constituţiei irlandeze - care a fost redactată în 1937, când Biserica Catolică conducea ţara - pentru a moderniza definiţia familiei, relatează AFP şi Reuters.

Puţini alegători erau însă de aşteptat la secţiile de vot de 8 martie, Ziua internaţională a drepturilor femeii.

Toate partidele politice importante erau în favoarea votului "Da" şi, până de curând, sondajele preziceau un referendum destul de uşor. Dar ultimele sondaje au dezvăluit o incertitudine crescândă cu privire la rezultat, nu în ultimul rând din cauza neclarităţii întrebărilor puse.

"Cred că este clar în acest stadiu că amendamentele (...) au fost respinse", a declarat şeful executivului într-o conferinţă de presă, adăugând că guvernul său "va accepta rezultatul şi îl va respecta pe deplin".

Prima întrebare se referea la definiţia familiei, propunând extinderea acesteia dincolo de cea bazată pe căsătorie, pentru a include şi "relaţiile de durată", cum ar fi cuplurile care coabitează şi copiii lor.

Cea de-a doua întrebare propunea eliminarea unei referiri depăşite la rolul femeilor în casă, care sugerează că acestea au datoria de a avea grijă de alte persoane aflate sub acoperişul lor.

"Nimeni nu ştie exact ce este o "relaţie de durată", în timp ce toată lumea ştie exact ce este o căsătorie", a explodat David Quinn, fondatorul Institutului Iona, un grup care reprezintă interesele comunităţii catolice. "Mulţi oameni vor vota 'Nu' din cauza confuziei" şi a dispariţiei din text a cuvintelor "femeie" şi "mamă", a avertizat el.

Premierul Leo Varadkar a prezentat votul la referendum, organizat vineri pentru a coincide cu Ziua Internaţională a Femeii, ca o şansă de a şterge un "limbaj foarte demodat şi foarte sexist despre femei". Dar în final a spus că guvernul acceptă înfângerea. "Cred că este clar în acest stadiu că referendumurile privind amendamentul privind familia şi amendamentul privind îngrijirea au fost înfrânte - înfrânte în mod categoric, la o prezenţă respectabilă la vot", a spus el. "A fost responsabilitatea noastră să convingem majoritatea oamenilor să voteze Da şi în mod clar nu am reuşit să facem acest lucru", a recunoscut el.

Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner va fi adus în România. Bărbatul fugise în Irlanda
Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner va fi adus în România. Bărbatul fugise în Irlanda
Cristian Minae, cel de-al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner, va fi adus în România pe 30 aprilie, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Marian...
Încă o lovitură primită de FC Barcelona după eșecul dramatic din marele derby
Încă o lovitură primită de FC Barcelona după eșecul dramatic din marele derby
Frenkie de Jong, mijlocaşul central al clubului spaniol FC Barcelona, s-a accidentat în derby-ul de duminică, pierdut în compania echipei Real Madrid, scor 2-3, şi va lipsi de pe teren până...
#Irlanda, #referendum familie, #esec , #Irlanda