Rezultat istoric pentru Sinn Fein la alegerile parlamentare: noi apeluri pentru un referendum privind unificarea Irlandei

Duminica, 08 Mai 2022, ora 13:06
2645 citiri
Rezultat istoric pentru Sinn Fein la alegerile parlamentare: noi apeluri pentru un referendum privind unificarea Irlandei
Vicepreședintele Sinn Fein, Michell O\'Neill FOTO BBC

Irlanda de Nord a alunecat într-o criză politică după triumful Sinn Féin în alegerile pentru Adunarea Irlandei de Nord a declanșat apeluri pentru un referendum pentru o Irlandă unită, iar partidul Unionist Democrat a promis să blocheze formarea unui nou executiv de împărțire a puterii la Stormont.

Susținătorii Sinn Féin au sărbătorit sâmbătă, 7 mai, în întreaga regiune, când numărătoarea finală a voturilor a confirmat o victorie istorică care a transformat fostul purtător de cuvânt al Armatei Republicane Irlandeze (IRA) în cel mai mare partid, cu dreptul de a numi premierul, scrie The Guardian.

Sinn Féin a câștigat 29% din votul primei preferințe pentru parlamentul regional și va fi cel mai mare partid din adunarea Stormont, un moment seismic pentru un stat care a fost conceput cu un secol în urmă pentru a avea o majoritate unionistă permanentă.

Partidul condus cândva de Gerry Adams încearcă să desființeze ceea ce consideră o entitate ilegitimă și evită termenul Irlanda de Nord, referindu-se în schimb la „Nordul”, prezentând o provocare existențială Regatului Unit. Parlamentarii Sinn Féin boicotează Westminster.

Într-o referire codificată la unificarea Irlandei, Michelle O'Neill, vicepreședintele partidului și prim-ministrul ales, a spus: „Este un moment determinant pentru politica noastră și pentru poporul nostru. Astăzi se deschide o nouă eră care cred că ne oferă tuturor oportunitatea de a reimagina relațiile în această societate pe baza echității, pe baza egalității și pe baza justiției sociale, indiferent de mediul religios sau social”.

Era timpul ca Irlanda de nord și de sud să discute despre o nouă insulă comună, a spus ea. „Să avem o dezbatere sănătoasă despre cum arată viitorul nostru”.

Liderul Sinn Féin, Mary Lou McDonald, a transmis un mesaj pentru unioniști: „Nu vă speriați. Viitorul este luminos pentru noi toți”.

Ea a adăugat că există o responsabilitate colectivă de a pune guvernul „în funcțiune rapid”. „Acesta nu este un moment pentru teatru, acesta nu este un moment pentru jocuri, acesta este timpul pentru politici de parteneriat matur și de bun simț, asta e ceea ce își doresc oamenii”, a spus ea. 

Sinn Féin a fost la putere la Stormont cu alte partide de 15 ani și a promis că va face regiunea să funcționeze – dar a transmis un mesaj dur guvernului lui Boris Johnson că un referendum pentru o Irlanda unită este acum pe ordinea de zi.

Popularitatea crescândă a partidului în Republica Irlanda, unde conduce opoziția în parlamentul de la Dublin, va spori îngrijorarea în Downing Street.

În conformitate cu Acordul de la Belfast, secretarul de stat pentru Irlanda de Nord ar trebui să organizeze un referendum dacă pare că majoritatea dorește o Irlanda unită. Sondajele arată că majoritatea oamenilor sunt în favoarea rămânerii în Regatul Unit, dar Sinn Féin speră să schimbe valul în cinci până la 10 ani.

Sâmbătă seara, Brandon Lewis a cerut partidelor politice din Irlanda de Nord să formeze un executiv cât mai curând posibil. „În următoarele zile mă voi întâlni cu toți liderii de partid și îi voi îndemna să restabilească instituțiile Stormont cât mai curând posibil, începând cu numirea unui Președinte al Adunării în termen de opt zile”, a spus el.

„Guvernul rămâne angajat în Acordul de la Belfast (Vinerea Mare) și va continua să lucreze cu partidele din Irlanda de Nord și guvernul irlandez pentru a-și oferi viziunea de reconciliere, egalitate, respect pentru drepturi. Împreună, trebuie să avansăm către un viitor mai strălucitor – asta înseamnă să oferim rezultate pentru toți oamenii din Irlanda de Nord”.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Irlanda de Nord, #Sinn Fein Irlanda, #Sinn Fein , #Marea Britanie