Deținerea competențelor digitale s-a transformat din opțiune în necesitate

Advertorial
Vineri, 18 Noiembrie 2022, ora 14:40
5813 citiri
Deținerea competențelor digitale s-a transformat din opțiune în necesitate
Irinuca Vaduva, manager general ECDL Romania

Nu mai este niciun secret că lucrurile evoluează într-un ritm alert, iar tehnologia își face simțită prezența din ce în ce mai mult în viața românilor. Deși suntem pe ultimul loc din Europa când vine vorba de competențe digitale, conform unui studiu realizat de ICDL împreună cu Cult Market Research, interesul românilor pentru obținerea unei certificări IT pare să crească în ultimul timp.

Nevoia primară de adaptabilitate a românilor se regăsește inevitabil și în nevoia de adaptare la noile tehnologii și, mai ales, la timpurile în care trăim: „Nevoi de studiu, nevoi de lucru, pasiuni sau reconversii, nevoi uzuale, toate acestea îți determină un set de competențe și aplicații, pe care ajungi să le folosești zilnic. Ce este foarte bine este că, odată înscris în programul internațional de certificare ICDL, poți dezvolta continuu profilul tău în funcție de noi nevoi, new tech și așa mai departe.”, declară Irinuca Văduva, manager general ECDL Romania.

ICDL – The Digital Skills Standard, cunoscut până de curând local doar ca ECDL – cel mai răspândit program internațional de certificare a competențelor digitale, a identificat necesitatea românilor de a evolua pe plan digital, atât profesional, cât și personal. Fie că vorbim de posibilitatea unei avansări în carieră sau dorința de a deveni independent digital, ICDL își dorește să aducă satisfacție în rândul cursanților pe ambele planuri.

Deținerea competențelor digitale: mai degrabă o opțiune sau o necesitate?

A trecut demult vremea când puteai opta pentru competențe digitale. Tot procesul de transformare digitală este cât se poate de real, este iminent. Oricât de mult am opune rezistență, nu se mai poate fără competențe digitale, indiferent de domeniu, statut etc.

Dincolo de competențele digitale de lucru care, da, sunt esențiale, lifestyle digital skills au devenit o necesitate pentru toată lumea, mă gândesc inclusiv la seniori, de pildă, așa încât să evităm să creăm smart cities „nepopulate”.

De ce ICDL este soluția pentru obținerea unor competențe digitale de bază sau avansate?

Programele și cadrele de referință internaționale pentru competențe digitale sunt, în primul rând, cele mai eficiente, mai ales că sunt dezvoltate de profesioniști IT din întreagă lume și sunt actualizate în permanență, ținând pasul cu noile tehnologii și condițiile de studiu și de lucru la zi.

În ultimii ani, certificarea ICDL a devenit flexibilă, oferind posibilitatea fiecărui candidat sau organizații să dezvolte Profiluri ICDL personalizate, potrivite nevoilor din parcursul academic sau profesional al fiecăruia. În plus, portofoliul a fost permanent actualizat cu module noi, ținând pasul cu noile tehnologii: Computing cu introducere în programare Python, Digital Marketing, Online Collaboration, Cyber Security, Information Literacy care ne apără de Fake news, 3D Printing sau Insights cu introducere în AI, Cloud, IoT etc.

ICDL, cunoscut local doar că ECDL până recent, este cel mai răspândit program de certificare digital skills, fiind aplicat și recunoscut mondial, pe toate continentele lumii. Un standard de certificare cum e ICDL se bazează pe o evaluare exemplară și oferă unica garanție pentru orice program de formare, cum că acele cursuri nu s-au parcurs fără impact, ci „pe bune”, cu rezultate reale.

De ce este relevantă această certificare la angajare / avansare în carieră?

Oricând și pe orice domeniu te dezvolți personal, devii mai relevant.

O certificare cu recunoaștere internațională este dovada sigură a competențelor tale în fața unui potențial angajator sau atunci când vrei să accesezi un post mai bun. De altfel, atunci când absolvi cu brio un examen la standard mondial, devii absolut sigur pe ceea ce știi să faci și poți să pui în aplicare cu eficiență maximă.

De altfel, am introdus opțiunea prin care absolvenții ICDL să își poată face vizibile pe LinkedIn, printr-un simplu click, certificatele și modulele obținute.

Cui se adresează mai exact ICDL? Cine se poate înscrie la cursuri?

Orice persoană activă, nu avem limită de vârstă impusă, ci doar recomandări pe anumite module. De pildă, pentru Robotics, Computing sau 3D Printing, la fel ca pentru modulele Avansat, cum ar Financial Spreadsheets, trebuie să ai un nivel basic înainte.

Care dintre modulele din portofoliu sunt cele mai căutate de cursanți și de ce?

Modulele Office au fost cele mai accesate până acum, pentru că sunt cele mai folosite în întreaga lume, iar dintre ele, Excel cu toate variantele lui, până la nivel avansat, rămâne un tool foarte căutat. Însă, în ultimii ani, evoluția tehnologică a scos în față și alte module esențiale, cum ar fi cel de Cyber Security sau Online Collaboration sau cele mai tehnice precum 3D Printing sau Robotics și, evident, cele ce creează conținut precum Computing.

Pe lângă toate astea, pandemia a dezvăluit starea competențelor digitale ale elevilor și profesorilor și, atunci, un modul precum cel de Pedagogie digitală a început să fie mult mai căutat.

Cursurile sunt doar în limba română?

Examenele ICDL se pot susține în România în limba Română, dar și în Engleză sau limba Maghiară.

Altfel, ICDL este un standard aplicat în peste 100 de țări din întreaga lume, în aproximativ 41 de limbi ale Pământului.

Cursurile / testarea au loc online sau offline?

În pandemie ne-am adaptat rapid și acum testarea se poate susține la sală sau remote. Și da, inclusiv cursurile au trecut și în online într-o mai mare măsură, tot datorită pandemiei. De atunci, am început să susținem cursuri și testare online inclusiv pentru module tehnice, cum ar fi 3D Printing, însă, opțiunea la sală rămâne singura valabilă pentru cei lipsiți de competențe digitale elementare.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#Irinuca Vaduva, #ECDL Romania, #competente digitale, #interviu , #stiri afaceri