In Romania, sindromul de bascalie e luat in serios (Opinii)

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 10:19
5635 citiri
In Romania, sindromul de bascalie e luat in serios (Opinii)

Intentia venerabilului june-prim Irinel Columbeanu de a candida la Primaria Capitalei nu m-a mirat, dar mi-am pus, ca tot omul, naiva intrebare: de ce la primarie si nu la presedintie? Adica ce o persoana de talia domnului Irinel n-ar avea rabdare sa mai astepte doi ani, ca sa primeasca onorul garzii, in sunetele imnului?

I-ar veni greu presedintelui Columbeanu sa poarte conversatii bilaterale cu omologii Sarkozy sau Obama, cu doamna Merkel, sau Putin?

Pe drumul de costisa, ce duce la primarie

La prima vedere, nu ne prea vine sa-i dam vreo sansa lui Irinel chiar si la Bucuresti, dar nici lui Basescu nu-i dadea cineva sanse, atunci cand a candidat la primarie si a ajuns rapid sa castige la presedintie.

De altfel, deocamdata candidatura e in faza de discutii, insa pofta vine mancand si, ca atare, pana la urma, intentiile electorale ale domnului Columbeanu ar putea tinti mai departe. Cu atata spatiu de antena, cat a capatat numai in cateva zile, nu se stie cui i-ar putea deveni adversar, din senin.

Daca si-a pus elementara intrebare "de ce Oprescu da, si eu nu?", nimic nu-l poate opri sa-si puna si alte intrebari, la fel de elementare: cu ce e mai breaz Antonescu decat mine? Este Ponta cu ceva mai abitir? Ce are Boc si n-am eu? O fi mai grozav Vanghelie si mai cu stea-n frunte Diaconescu-Oteveu?

Independentii - pericolul public numarul 1

Caci, de fapt, asta este panoplia marilor nostri barbati de stat, cu care defilam la ora de varf. Ei sunt monstrii nostri sacri, pe ei ii aplaudam si pe ei ii votam, din lipsa de altii. Tocmai pe faptul ca altii lipsesc, conteaza sondajele USL, sperantele PSD, reinviatul PRM, nou-forcepsatul PPDD si inobservabilul UNPR.

Bineinteles, independentul Oprescu a fost un pericol, dar pericolul s-a estompat cu formula "independent sprijinit", un fel de a impaca si capra, si varza. Capra, in sensul ca independentul se simte cam erodat in propriii sai muschi, iar varza in sensul ca sprijinitorii n-au gasit altul mai breaz, dintre ai lor.

Pe cei pusi la naftalina nu se mai poate conta, iar cei cu termenul inca neexpirat, chiar daca imaginea lor este execrabila, tintesc mult mai sus: Ponta la un palat si Crin la celalalt.

Ar fi un dezastru pentru amandoi sa apara, cu pretentii, niste independenti autentici si agreati de acea multime, care nu mai are incredere decat in ei, plus obisnuitele institutii BNR, Biserica si Armata. Restul - Dumnezeu cu mila!

Domnul Boc gandeste cu coloana vertebrala

Succesul public al doctorului Arafat a dovedit cat de agreat este un profesionist nealiniat politic si cat de periculoasa ar fi eventula aparitie de acest tip la alegeri. Daca nu compromiti persoana din timp, ai putea ajunge de tot spanacul si te pomenesti lansat rapid in spatiu, pe traiectoria cometei Geoana.

Sub acest aspect, oferta domnului Columbeanu este de toata lauda. Prezenta sa arunca in derizoriu orice independent, compromite un neinregimentat si provoaca acel ras sanatos, specific unui spectacol de circ autentic.

Pentru ridicularizarea ideii de independent, Irinel a aparut la tanc. Este exact ce trebuie, ca sa simta electoratul ca exista ceva mai rau chiar decat lehamitea fata de clasa politica simtita de toti. Exista ceva miraculos, care inca mai poate salva sondajele facute de Antonescu, sperantele din capul lui Ponta si calculele neintelese, gandite cu coloana vertebrala a domnului Boc.

Lista potentialilor independenti

Nu pretind ca un asemenea scenariu l-a organizat cineva, dar nici nu pot zice ca e imposibil, iar de aici si pana la marea bascalie, nu mai ramane decat un singur pas.

Adica, daca merge sa candideze Irinel Columbeanu la Primaria Capitalei, de ce n-ar candida si Oana Zavoreanu la un sector oarecare? De ce n-ar candida Romica Tociu la Senat si Cornel Palade, sarit direct de la "bingo" la Camera Deputatilor? De ce n-ar candida persoanele publice Melisa si Valesa, la orice sectoare poftesc ele?

Dupa asemenea candidaturi, chiar daca ar aparea un independent de valoare pe tapet, sa zicem prin absurd, domnul Isarescu, doctorul Arafat, sau oricine altul, alegatorul se va intreba contrariat: "alt Irinel?".

Daca cineva a gandit asemenea calcule, s-ar putea sa le fi reusit. Chiar daca nu le-a gandit le poate reusi, pentru ca asta ne caracterizeaza pe noi: reusim din plin ceea ce nu gandim. La ceea ce gandim, dam de obicei, chix.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Irinel Columbeanu candidat Bucuresti, #Columbeanu primaria capitalei , #candidat Primaria Capitalei