Un ritual religios în Iran, transformat într-o nouă formă de protest. Politizarea Ashura a luat prin surprindere autoritățile de la Teheran

Luni, 14 August 2023, ora 16:21
3257 citiri
Un ritual religios în Iran, transformat într-o nouă formă de protest. Politizarea Ashura a luat prin surprindere autoritățile de la Teheran
Iranieni la ceremonialul Ashura/ FOTO: tehrantimes.com

Ashura, ceremonialul care deplânge uciderea nepotului profetului Mahomed și celebrează identitatea șiită, a simbolizat de multă vreme lupta împotriva opresiunii. Anul acesta, scandările sale au fost întoarse împotriva guvernului de la Teheran.

Mulțimea mare de bărbați s-a adunat în centrul unei moschei din orașul central Yazd, îmbrăcați în negru și bătându-și pieptul ritmic la unison. Ei comemorau Ashura, cel mai sacru ritual al islamului șiit, prezentat anual cu mare fanfară în Iran, ca o dovadă a puterii și forței teocrației șiite.

Dar anul acesta Ashura a arătat diferit. Cei care s-au adunat luna trecută la Yazd și în multe alte orașe din Iran s-au abătut în mod neașteptat de la scenariul de a-i viza pe conducătorii clericali ai Iranului, transformând cântecele religioase în cântece de protest despre suferința iranienilor.

„Pentru un oraș în ruine, pentru noi toți ținuți ostatici, pentru mamele îndoliate, pentru lacrimile celor marginalizați”, au cântat bărbații, conform videoclipurilor. „Plângem mii de vieți nevinovate, ne este rușine de acest incendiu puternic. O ploaie, o furtună, vino. Au dat foc cortului nostru.”

În Kermanshah, un oraș kurd din vestul Iranului, un vocalist religios cunoscut sub numele de maddah stătea pe stradă, cu microfonul în mână, cântând despre oficialități care „fură și devorează” resurse departe de oamenii dezolați.

Și în Dezful, un mic oraș conservator din sud-vest, un maddah a ținut o predică usturătoare împotriva guvernului, în timp ce mulțimea defila într-o procesiune rituală.

„O, țara mea, știi de ce mă întristează? Singura lor preocupare este hijabul. Ei nu văd sângele, sărăcia. Fură banii publicului”, spune cântecul vocalistulului, Ibrahim Nassrollahi.

În loc de cântecul tradițional care descrie o poveste străveche a durerii, mulțimea a strigat: „Iran, Iran, Iran!”

A fost un ton surprinzător pentru perioada de doliu religios cunoscută sub numele de Muharram, care durează puțin peste o lună în Iran. Anul acesta se va încheia pe 6 septembrie, cu un alt mare ritual public numit Arbaeen, care se așteaptă să devină și o platformă de protest.

Ashura, care marchează cea de-a 10-a zi a perioadei de doliu, îl comemorează pe Imam Hussein, nepotul profetului Muhammad, care a fost decapitat în anul 680 în bătălia de la Karbala. Imam Hussein a condus o revoltă împotriva succesiunii noului calif al islamului, Yazid, pe baza faptului că domnia sa era coruptă și nedreaptă, iar în Karbala forțele sale au fost înfrunte de armata masivă a lui Yazid și sacrificat.

De secole, Ashura a fost mai mult decât un simplu ritual religios. Din Iran, până în Irak, Afganistan, Liban și nu numai, a servit ca o sărbătoare a identității musulmane șiite. Chiar și unii oameni nereligioși participă la ritualurile sale stilizate, de la procesiuni stradale la reconstituiri teatrale și împărțire de mâncare organizate de comitetele de cartier.

Mișcările sociale și politice din lumea musulmană au fost de mult alimentate și inspirate de povestea Ashura, a oprimaților care se ridică împotriva unui opresor. În Iran, în timpul revoluției din 1979, care a răsturnat monarhia, un protest uriaș Ashura a devenit un punct de cotitură împotriva șahului. În timpul Mișcării Verzi din 2009, protestatarii, în mare parte tineri și din clasa de mijloc, au ieșit în stradă de Ashura pentru a contesta rezultatele alegerilor prezidențiale.

Sub conducerea lui Saddam Hussein, șiiților irakieni li s-a interzis desfășurarea în public a sărbătorii. Guvernul taliban din Afganistan a anunțat recent o interdicție similară.

În anii precedenți, maddah-urile din Iran țineau ocazional predici cu critici blânde și indirecte la adresa guvernului.

Politizarea Ashura a zguduit autoritățile de la Teheran

Dar politizarea larg răspândită și remarcabilă a Ashurei care vizează direct liderii Republicii Islamice a zguduit autoritățile, care au avertizat că tonul de protest „îi face pe dușmanii noștri fericiți”. Pe rețelele de socializare au existat informații despre reținerea unora dintre vocaliștii de frunte și solicitări din partea guvernului de a-și diminua retorica.

Dar analiștii au spus că, în loc să emită dezmințiri fanteziste, guvernul iranian trebuie să țină seama de realitatea cruntă că opoziția față de acesta sa răspândit acum la iranieni devotați religioși, care au fost cândva considerați o bază de putere loială. Rebeliunea prezintă încă o provocare la adresa legitimității unei teocrații care se consideră liderul spiritual global al musulmanilor șiiți.

Mohamad Ali Ahangaran, un analist conservator al religiei și fiul unui proeminent maddah care concertează la evenimente guvernamentale, a declarat într-un interviu de la Teheran că mulți iranieni foloseau orice ocazie, inclusiv Ashura, pentru a-și exprima opoziția față de status quo.

„Anul acesta am văzut că predicile și cântecele religioase au devenit mai motivate de protest decât anii precedenți, vizând modul în care liderii guvernează Iranul, corupția răspândită în Republica Islamică, obstacolele politice cu care ne confruntăm”, a spus Ahangaran.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a încurajat în mod repetat ceremoniile Muharram să fie mai politice, dar nu și-a imaginat niciodată că, făcând acest lucru, într-o zi se va întoarce „împotriva întregii conduceri” a Iranului, inclusiv a lui, a spus Ahangaran..

În urmă cu aproape un an, iranienii au ieșit în stradă, protestele fiind de nivel național, cerând schimbarea guvernului clerical. Revolta a fost declanșată de moartea tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, aflată în custodia poliției morale, care a reținut-o sub acuzațiile de încălcare a legii obligatorii privind hijab-ul. Guvernul a răspuns cu violență, ucigând peste 500 de persoane, inclusiv copii, arestând zeci de mii și executând șapte protestatari.

Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Un deputat iranian a avertizat că Teheranul ar putea fabrica o armă nucleară în câteva zile, sporind astfel îngrijorările legate de consecințele escaladării tensiunilor din Orientul...
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul este pregătit să îşi întărească relaţiile cu Sri Lanka şi cu alte ţări asiatice, a declarat miercuri, 24 aprilie, preşedintele Ebrahim Raisi într-o scurtă vizită în acest...
#Iran, #ritual religios, #ashura, #politizare, #protest, #autoritati , #Iran