Petroliștii din Iran intră în grevă. Țara este un butoi de pulbere pe fondul protestelor fără sfârșit

Sambata, 29 Octombrie 2022, ora 15:59
4389 citiri
Petroliștii din Iran intră în grevă. Țara este un butoi de pulbere pe fondul protestelor fără sfârșit
Proteste de peste o lunî în Iran/ FOTO: IranWire

Angajații permanenți din industria petrolieră iraniană au declarat că se vor alătura grevei anunțate de muncitorii petroliști cu contract și vor înceta lucrul pe 29 octombrie pentru a protesta față de represiunea guvernului, după moartea în arest luna trecută a tinerei de 22 de ani Mahsa Amini, arestată pentru că nu purta „corespunzător” hijabul.

Greva anunțată a lucrătorilor din industria petrochimică ar putea paraliza un sector-cheie al economiei iraniene, deja afectat de sancțiunile internaționale. Consiliul de organizare a lucrătorilor cu contract din industria petrolieră din Iran a anunțat pe 27 octombrie că lucrătorii cu contract din industria petrochimică vor intra în grevă începând cu 29 octombrie, în semn de solidaritate cu revolta populară împotriva represiunii guvernului.

Pe 28 octombrie, Consiliul a declarat că lucrătorii permanenți din sectorul petrolier se vor alătura, de asemenea, grevei colegilor lor contractuali începând cu 29 octombrie. Consiliul a subliniat în declarația publicată ieri că greviștii cer eliberarea imediată a protestatarilor deținuți, inclusiv a peste 250 dintre colegii lor, precum și a tuturor deținuților politici.

Pe de altă parte, în țară continuă tulburările și violențele, Protestatarii s-au ciocnit din nou cu forțele de securitate pe 28 octombrie la Zahedan, un oraș din sud-estul Iranului frământat de săptămâni de proteste.

Studenții iranieni au continuat protestele la universitățile din toată țara, sfidând represiunea sângeroasă pornită de regim împotriva lor și a protestatarilor din toată țara, chiar înainte de ceremoniile care marchează 40 de zile de la moartea Mahsei Amini, tânăra ucisă în bătaie de poliția moralității, relatează The Guardian.

Clipuri video de pe rețelele sociale arată că protestele continuă în forță la universități din Teheran și din alte părți ale țării – la Universitatea Beheshti și la Universitatea tehnologică Khaje Nasir Toosi, ambele în Teheran și la Shahid Chamran, în Ahvaz. Cele mai noi demonstrații au fost declanșate după ce activiștii au acuzat forțele de ordine ale regimului că au bătut fete de școală la un institut vocațional din Teheran, luni. „Elevele de la liceul Sadr din Teheran au fost atacate, dezbrăcate, percheziționate și bătute”, a transmis canalul social media 1500tasvir, care face un inventar al tuturor abuzurilor comise de regim, conform The Guardian. „Părinții copiilor au protestat ei înșiși în fața școlii, ulterior. Forțele de securitate au atacat cartierul și au tras cu arma în casele oamenilor”. Pretextul autorităților pentru atacul la adresa copiilor a fost că o „dispută” ar fi pornit între fete, părinți și personalul școlii, după ce directorul a cerut să se respecte regulile privind folosirea telefoanelor mobile. Totuși, regimul neagă că forțele sale ar fi ucis o elevă în această confruntare.

Zeci de persoane au fost ucise în confruntările din Zahedan în urmă cu patru săptămâni, în timpul protestelor antiguvernamentale, iar grupul Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, a declarat că oamenii din Zahedan s-au adunat din nou după rugăciunile de vineri pe 28 octombrie și au scandat împotriva guvernului. Activiștii au postat videoclipuri pe rețelele de socializare în care apar protestatari din oraș care cer moartea „dictatorului”, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Hamenei, și a miliției Basij, forță de ordine care a jucat un rol major în reprimarea brutală și sângeroasă a demonstrațiilor.

Iran Human Rights spune că forțele de securitate au deschis focul, rănind și omorând mai multe persoane, inclusiv un băiat de 12 ani. Agenția de știri Human Rights Activist News Agency (HRANA), cu sediul în SUA, a afirmat, de asemenea, că forțele de securitate au tras asupra protestatarilor, în timp ce agenția oficială de știri IRNA a declarat că „persoane necunoscute au deschis focul”, ucigând o persoană și rănind alte 14, inclusiv din cadrul forțelor de securitate. Autenticitatea afirmațiilor și a clipurilor video apărute pe paginile de socializare nu a putut fi verificată.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul a calificat vineri drept „iresponsabil” şi „neconstructiv” votul Statelor Unite care blochează candidatura palestiniană la aderarea la ONU, relatează AFP. Douăsprezece ţări...
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Explozii au fost auzite, în această dimineață, în apropierea unui aeroport din orașul Isfahan, situat în centrul Iranului. Agenția de presă iraniană de stat IRNA și alte surse locale...
#Iran, #proteste, #violente, #petrolisti, #grava , #Iran