Iranul plasează pe orbită un nou satelit militar

Marti, 08 Martie 2022, ora 12:29
2064 citiri
Iranul plasează pe orbită un nou satelit militar
Teheranul susţine că nu are nicio intenţie să se doteze cu arma nucleară FOTO Pixabay

Iranul anunţă marţi, 8 martie, că a plasat pe orbită un nou satelit militar - Nour-2 -, în timp ce negocierile din capitala Austriei în vederea salvării Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian se află într-o fază crucială, relatează AFP.

”Al doilea satelit militar iranian, denumit Nour-2, a fost trimis în spaţiu cu lansatorul Qassed al Forţelor aerospaţiale ale Gardienilor Revoluţiei (armata ideologică a Republicii islamice) şi a fost plasat cu succes pe orbită, la 500 de kilometri altitudine”, anunţă agenţia oficială iraniană de presă Irna.

Gardienii Revoluţiei prezintă Nour-2 drept un ”satelit de recunoaştere”, într-un comunicat oficial publicat de agenţia lor oficială de ştiri Sepah News.

Ei au lansat, în aprilie 2020, primul satelit militar, Nour-1.

Statele Unite consideră că această lansare dovedeşte că programul spaţial iranian are mai degrabă scopuri militare, decât comerciale.

Nour-1 este ”în continuare activ”, anunţă marţi Sepah News.

Teheranul susţine că nu are nicio intenţie să se doteze cu arma nucleară şi reiterează că activităţile aerospaţiale iraniene sunt paşnice şi conforme unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU.

Lansarea acestui nou satelit intervine pe fondul unor declaraţii optimiste cu privire la un acord ”iminent” în negocierile nucleare de la Viena.

Miza acestor negocieri este o revenire în acordul internaţional nuclear încheiat în 2015 a Statelor Unite - scoase din tratat de către Donald Trump în 2018 - şi o revenire la respectarea angajamentelor pe care şi le-a asumat prin document Teheranul, care s-a retras treptat din pact.

Gardienii Revoluţiei anunţau la jumătatea lui ianuarie că au ”testat cu succes” o rachetă cu rază lungă de acţiune al cărei motor cu combustibil solid poate transporta sateliţi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât de puternică este armata israeliană?
Cât de puternică este armata israeliană?
Israelul a anunțat un răspuns la atacurile cu drone și rachete ale Iranului. Acesta ar putea duce la extinderea și intensificarea confruntărilor militare. Cât de pregătit este Israelul...
Iranul susține că a avertizat SUA înainte de atacul cu drone asupra Israelului. ”Nu căutăm o escaladare a tensiunii în regiune”
Iranul susține că a avertizat SUA înainte de atacul cu drone asupra Israelului. ”Nu căutăm o escaladare a tensiunii în regiune”
Ministrul de Externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a reiterat joi, la New York, că ţara sa a avertizat Statele Unite că va ataca Israelul ca răzbunare pentru bombardarea consulatului iranian...
#Iran, #sateliti militari, #arme nucleare, #acord viena , #Iran