Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Unde se coace următorul mare război care ar putea devasta lumea. Amenințări fățișe cu moartea și acuzații extrem de grave

Luni, 06 Iunie 2022, ora 11:38
14436 citiri
Unde se coace următorul mare război care ar putea devasta lumea. Amenințări fățișe cu moartea și acuzații extrem de grave

Războiul nedeclarat aflat în desfășurare între Israel și Iran în Orientul Mijlociu a ieșit din umbră. Acum, în urma mai multor atacuri pe teritoriul Iranului pe care Teheranul le suspectează că ar fi fost opera israelienilor, concurența mortală amenință să escaladeze, posibil dincolo de regiune, scrie The Daily Beast.

Un om de știință iranian și un ofițer superior au fost găsiți la sfârșitul săptămânii trecute morți în circumstanțe misterioase pe fondul unui nou val de tensiuni între Iran și Israel.

Un ofițer iranian de la Unitatea secretă 840 și un om de știință au fost găsiți morți la Teheran, alimentând tensiunile dintre Iran și Israel.

Colonelul Ali Esmaelzadeh a murit vineri în circumstanțe suspecte. Esmaelzadeh a murit la doar o săptămână după împușcarea și moartea ulterioară a colonelului Sayad Khodaei, din aceeași unitate cu Esmaelzadeh, în fața casei sale din Teheran.

În urmă cu mai bine de o săptămâna trecută, mai multe drone au lovit o instalație iraniană de cercetare nucleară, ucigând un inginer. Cu doar câteva zile înainte, doi asasini pe motociclete au împușcat un colonel iranian în inima Teheranului. În februarie, mai multe drone au lovit o bază iraniană de aparate fără pilot din vestul țării, la Kermanshah. Deși nu și-au asumat niciodată în mod oficial responsabilitatea, diversele indicii nesubtile ale oficialilor israelieni și informațiile din presă au lăsat puține îndoieli cu privire la proveniența acestor atacuri.

„Doctrina caracatiță” a Israelului împotriva capacităților militare și nucleare ale Iranului

Toate acestea fac parte din ceea ce guvernul israelian a ajuns să descrie drept „Doctrina caracatiță”, o nouă și riscantă extindere a campaniei sale împotriva capacităților militare și nucleare ale Iranului.

Dacă în anii trecuți Israelul a lovit în interiorul Iranului pe ascuns – de obicei prin spioni și atacuri cibernetice – și a vizat oamenii de știință și instalațiile nucleare iraniene, acum pare că strategia s-a schimbat. Timp de aproape un deceniu, Israelul nu a ascuns campania sa de atacuri aeriene, în special în interiorul Siriei, împotriva milițiilor aliate iraniene și a transporturilor de arme.

Dar acum, oficialii israelieni descriu în mod deschis o „nouă strategie de apărare”, așa cum a numit-o The Daily Beast, care vizează „capul” caracatiței din Iran și nu doar „tentaculele” sale din regiune în locuri precum Siria, Liban, Gaza și Irak.

„De mulți ani, regimul iranian a desfășurat acțiuni teroriste împotriva Israelului și a regiunii prin împuterniciți, dar din anumite motive capul caracatiței – Iranul însuși – s-a bucurat de imunitate”, a declarat prim-ministrul israelian Naftali Bennett într-un discurs zilele trecute. „Era imunității pentru regimul iranian sa încheiat.”

Cu siguranță, Bennett a ridicat pentru prima dată această imagine a caracatiței iraniene în urmă cu câțiva ani, cerând o politică mai agresivă. Dar acum, în calitate de prim-ministru, el este în măsură să actualizeze schimbarea de politică, care a fost îmbrățișată și de alți factori de decizie cheie israelieni.

„Iranienii au avut ecuația lor militară de mult timp”, prin care Teheranul a contribuit la stabilirea unei panoplie de miliții aliate și grupuri teroriste în jurul Israelului, cum ar fi Hezbollah în Liban, Hamas și Jihadul Islamic în Fâșia Gaza, Houthii din Yemen sau diverși mandatari șiiți din Siria și Irak echipate cu arsenale vaste de rachete, a spus un oficialul israelian de rang înalt.

Potrivit oficialilor israelieni din apărare, există și o amenințare tot mai mare din partea dronelor iraniene care ar putea pătrunde în rețeaua complicată a apărării aeriene a Israelului.

„Trebuie să întoarcem masa asupra lor și să uscăm capul caracatiței”, a adăugat oficialul.

Pentru a face acest lucru, israelienii spun că aceste capacități iraniene trebuie degradate, așa se explică și recentele atacuri asupra bazelor de drone iraniene și asupra colonelului Hassan Sayyad Khodaei, comandantul Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) despre care se crede că era responsabil de planificarea atacurilor teroriste împotriva țintelor israeliene. Probabil mai important pentru strategii israelieni, Iranul trebuie să înțeleagă acum că va plăti un preț direct pentru fiecare atac al unuia dintre mandatarii săi.

„Dacă iranienii cred că pot aduce teroare în pragul ușii noastre și nu vom răspunde se înșală. Nu funcționează așa”, a declarat ministrul israelian de externe Yair Lapid.

Pericolele acestei noi abordări israeliene sunt deja evidente.

Oficialii iranieni au dat vina pe Israel pentru uciderea lui Khodaei la Teheran și au promis un răspuns.

Sistemele israeliene de apărare aeriană, inclusiv Domul de Fier, au fost plasate în alertă sporită din cauza amenințării cu atacuri cu rachete din Liban și Siria. Consiliul Național de Securitate al Israelului a „acutizat” un avertisment de călătorie existent pentru Turcia, evaluând că există un „nivel ridicat de risc” și „amenințare tangibilă” împotriva israelienilor din partea agenților iranieni.

Într-o mișcare extrem de neobișnuită, autoritățile israeliene au contactat 100 de cetățeni considerați a fi ținte specifice și le-au cerut să se întoarcă acasă. Pentru a nu fi mai prejos, un mijloc de presă afiliat regimului iranian a publicat numele a cinci foști ofițeri de informații israelieni (și actuali directori din domeniul tehnologiei) care se presupune că se află pe lista Teheranului.

„Există o preocupare tot mai mare în cadrul instituției de securitate cu privire la eforturile iraniene de a ataca ținte israeliene din întreaga lume”, a adăugat Consiliul Național de Securitate în avertismentul său.

În ultimele trei decenii, Iranul – și în special Hezbollah – au lovit ținte israeliene și evreiești în America Latină, Europa de Est și Asia, inclusiv o pereche de atacuri devastatoare cu camion-bombă în Buenos Aires în anii 1990, care au lovit ambasada Israelului și un Centru cultural evreiesc, un atac sinucigaș cu bombă împotriva turiştilor israelieni în Bulgaria în 2012 și un atac în același an la New Delhi, care a rănit un diplomat israelian.

Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Pericolul unui război major în Orientul Mijlociu este în prezent mai mare ca niciodată, scrie Der Spiegel. Și riscul rămâne la fel de mare acum că Israelul a răspuns, vineri, cu o...
Reuniune de urgență a miniștrilor de externe din Europa. Subiectul întâlnirii este legat de conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu
Reuniune de urgență a miniștrilor de externe din Europa. Subiectul întâlnirii este legat de conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu
Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se întâlnesc luni în Luxemburg pentru a discuta despre consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei şi extinderea sancţiunilor împotriva...
#Iran, #Israel, #tensiuni, #razboi, #orientul mijlociu , #Israel