UPDATE Iranul, în șoc. Două explozii au ucis peste 100 de oameni și au rănit alți peste 140 lângă mormântul generalului iranian Qasem Soleimani VIDEO

Miercuri, 03 Ianuarie 2024, ora 15:20
12296 citiri
UPDATE Iranul, în șoc. Două explozii au ucis peste 100 de oameni și au rănit alți peste 140 lângă mormântul generalului iranian Qasem Soleimani VIDEO

Cel puțin 50 de persoane au fost ucise în două atentate cu bombă în apropierea mormântului generalului Gărzilor Revoluționare iraniene Qasem Soleimani, la a patra aniversare a asasinării acestuia, potrivit presei de stat, citată de BBC.

UPDATE 17.34 Noul bilanț al exploziilor este de 103 morți și peste 140 de răniți, potrivit The Jerusalem Post, conform g4media.

UPDATE 15.54 Două explozii provocate de "atacuri teroriste" au ucis peste 70 de persoane şi rănit alte zeci în apropierea unui cimitir din Iran, unde avea loc o ceremonie de comemorare a asasinării comandantului Forţei Al-Quds din cadrul Corpului Gărzilor Revoluţionare ale Iranului în 2020, generalul Qassem Soleimani, într-un atac cu dronă al Statelor Unite, a relatat miercuri presa de stat iraniană, citată de Reuters, arată agerpres.

Știre inițială

Radiodifuzorul de stat Irib a anunțat că alte 60 de persoane au fost rănite când exploziile au lovit o procesiune în apropierea moscheii Saheb al-Zaman din orașul Kerman din sudul țării.

Aceasta a citat viceguvernatorul din Kerman care a declarat că a fost un "atac terorist".

O înregistrare video care a circulat online părea să arate mai multe cadavre pe un drum.

Sute de persoane s-ar fi îndreptat miercuri spre mormânt în cadrul unei ceremonii de comemorare a generalului Soleimani, care a fost ucis într-un atac cu dronă american în Irakul vecin în 2020.

Exploziile au lovit o procesiune cu sute de persoane care se desfăşura în apropierea moscheii Saheb al-Zaman din oraşul Kerman, în sudul ţării.

Prima explozie a avut loc la 700 de metri de mormântul lui Soleimani, iar cea de-a doua la un kilometru distanţă, în timp ce pelerinii vizitau locul, a relatat agenţia oficială IRNA, citată de CNN.

Soleimani era văzut ca fiind cea mai puternică figură din Iran după liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

În calitate de comandant al Forței Quds, omul care se ocupa de operațiunile de peste mări al Gărzilor Revoluționare, a fost un arhitect al politicii iraniene în regiune.

A fost responsabil de misiunile clandestine ale Forței Quds și de îndrumare, finanțare, furnizare de arme, informații și sprijin logistic pentru guvernele și grupurile armate aliate, inclusiv Hamas și Hezbollah.

Președintele american de atunci, Donald Trump, care a ordonat asasinarea din 2020, l-a descris pe Soleimani drept "teroristul numărul unu oriunde în lume"

Pelerinajul de Florii a început în Capitală. Care este traseul procesiunii VIDEO
Pelerinajul de Florii a început în Capitală. Care este traseul procesiunii VIDEO
Pelerinajul de Florii din Capitală a are loc sâmbătă, de la Mănăstirea Radu Vodă până la Catedrala Patriarhală. Începerea pelerinajului a fost precedată de binecuvântarea ramurilor de...
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Un deputat iranian a avertizat că Teheranul ar putea fabrica o armă nucleară în câteva zile, sporind astfel îngrijorările legate de consecințele escaladării tensiunilor din Orientul...
#Iran, #explozie, #victime, #procesiune, #generalul Qasem Soleimani , #Iran