Doi comandanți militari din Iran, responsabili pentru livrarea de drone către Rusia, au fost uciși

Miercuri, 26 Octombrie 2022, ora 20:01
10284 citiri
Doi comandanți militari din Iran, responsabili pentru livrarea de drone către Rusia, au fost uciși
Violențe extreme au avut loc în Zahedan, capitala provinciei Sistan-Balucistan, pe fondul protestelor din Iran FOTO / Twitter

Șeful serviciilor de informații regionale al Gărzilor Revoluționare, colonelul Molashahi, și Javad Kikh, general în Gărzile Revoluționare, au fost împușcați, marți, 25 octombrie, de persoane neidentificate, în Zahedan, capitala provinciei Sistan-Balucistan, care se învecinează cu Pakistanul, informează agenția iraniană Tasnim.

Potrivit presei, ei au fost cel mai probabil responsabili pentru furnizarea de drone kamikaze Shahed-136 către Federația Rusă și pentru instruirea în utilizarea acestor arme.

După cum a raportat agenția iraniană Tasnim, pe lângă acești doi ofițeri de rang înalt, în timpul confruntărilor de la Zahedan, încă doi membri ai Gărzilor Revoluționate ai miliției Basij au fost uciși, iar alți 32 au fost răniți.

Colonelul Molashakhi a fost ucis într-o mașină în care stătea lângă unul dintre comandanții Basij, Javad Kiha. Iranienii subliniază că ei au fost responsabili pentru suprimarea brutală a protestelor antiguvernamentale din Iran în ultimul deceniu și jumătate.

În același timp, conform datelor neconfirmate de presă, acești comandanți au fost responsabili pentru furnizarea Rusiei cu drone kamikaze iraniene pentru războiul împotriva Ucrainei.

Garda Revoluţionară, considerată corp de elită a armatei iraniene, este o armată paralelă, ideologică, a Republicii Islamice, care are atribuţii de control politic şi ideologic asupra societăţii în ansamblu. Garda Revoluționară a fost înființată imediat după Revoluția islamică din 1979, cu scopul de a apăra noul sistem politico-religios din țară. Garda a devenit între timp o forță militară, politcă, economică, foarte temută în Iran. Liderii Gărzilor Revoluţionare nu sut responsabili în faţa instituţiilor civile ale statului, ci doar faţă de liderul religios suprem, ayatollahul.

Forțele Armate ale Ucrainei au lansat de două ori atacuri asupra militarilor iranieni prezenți în Crimeea, peninsulă ucraineană aflată sub ocupația trupelor ruse - potrivit lui Oleksi Arestovici, consilier în cabinetul președintelui Volodimir Zelenski.

"Știm că există (militari iranieni în Crimeea, n.r.), i-am lovit de două ori. Așa că acolo băieții din IRGC (Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran) și-au dat eroic viața pentru iahtul lui Prigojin (Evgheni Prigojin - fondatorul companiei militare private ruse Wagner, n.r.)" - a remarcat Arestovici, în cadrul unui dialog online cu avocatul rus Mark Feighin.

Când a fost întrebat dacă există informații confirmate despre decese în urma acestor lovituri ucrainene asupra iranienilor din Crimeea, Arestovici a răspuns: "Bineînțeles. Dacă artileria lovește locul în care aceștia își petrec noaptea, atunci, de obicei, există decese“.

Experții trimiși în Rusia, pe lângă faptul că sunt instruiți în operarea dronelor Shahed-136, pe care Moscova le utilizează deja în Ucraina, vor ajuta de asemenea trupele ruse în mânuirea dronelor Arash-2, aparate de a doua generație, mai puternice și mai precise, care ar putea fi desfășurate în viitor, susține Statul Major ucrainean pe pagina sa de Facebook.

Trei militari de rang înalt din Iran au intrat recent pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a Regatului Unit după ce ar fi furnizat arme Ucrainei. Printre ei, șeful Statului Major al forţelor armate iraniene, generalul de divizie Mohammad Bagheri. Acesta a numit sancţiunile UE "o eroare" și a transmis un mesaj ironic. "Ei sunt autorizaţi să identifice şi să confişte toate proprietăţile şi activele generalului de divizie Mohammad Hossein Bagheri în băncile din lumea întreagă şi să le utilizeze pentru a cumpăra cărbune pentru cetăţenii europeni, înainte de iarna grea ce va urma", a declarat Bagheri într-un mesaj publicat de media locale, printre care agenţiile de presă Tasnim şi Fars.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Iran, #comandanti, #moarte, #garda revolutionara, #drone, #Rusia, #Ucraina, #razboi, #zahedan , #Iran