De ce a lovit Mossad-ul obiectivele strategice ale Iranului. Biden, refuzat de Israel: „Există lucruri despre care nu vrei să știi în avans”

Luni, 30 Ianuarie 2023, ora 22:38
10477 citiri
De ce a lovit Mossad-ul obiectivele strategice ale Iranului. Biden, refuzat de Israel: „Există lucruri despre care nu vrei să știi în avans”
Explozii la obiective militare iraniene/ FOTO; Twitter

Atacul cu drone asupra unor instalații de apărare din orașul iranian Isfahan a fost efectuat de Israel pentru a-și proteja propriile interese de securitate și nu pentru a împiedica exporturile de arme către Rusia, susțin oficiali americani citați de The New York Times.

Loviturile de sâmbătă, 28 ianuarie, au fost efectuate de agenția de informații israeliană Mossad, potrivit ziarului, care a citat înalți oficiali ai serviciilor de informații ai Statelor Unite.

Raportul a menționat că Isfahan este un hub pentru industria rachetelor din Teheran și este locul unde este asamblată racheta cu rază medie de acțiune Shahab – care are o rază de acțiune capabilă să lovească Israelul.

Iranul nu a livrat încă rachete Rusiei, în ciuda rapoartelor din octombrie că intenționează să facă acest lucru, dar Teheranul a furnizat drone sinucigașe Shahed-136 pentru a fi folosite de Kremlin în Ucraina.

Dronele „kamikaze” au fost desfășurate pentru a ataca site-urile civile ucrainene și infrastructura critică din septembrie. Unele rapoarte au spus că presupusul atac israelian a vizat programul de drone al Iranului.

Fostul prim-ministru israelian Naftali Bennett a declarat că Mossadul a decis să-și crească activitățile în Iran, în urma încercărilor Teheranului „de a ucide israelieni în Cipru, în Turcia ” în 2022.

Bennett a spus că în urma complotului, comandantul Corpului Gărzii Revoluționare care a fost în spatele tentativelor de atac a fost „eliminat” – o referire la uciderea colonelului Hassan Sayyad Khodaei în luna mai anul trecut.

Bennett a spus că a refuzat cererea președintelui american Joe Biden ca Ierusalimul să notifice Washingtonul înainte ca astfel de atacuri să aibă loc. „Există lucruri despre care nu vrei să știi în avans”, și-a amintit Bennett că i-a spus lui Biden.

„Mai mult decât un atac eșuat“

Atacul cu drone asupra unei fabrici de armament din orașul Isfahan, care a avut loc în noaptea de sâmbătă, pare să fi fost ceva mai mult decât unul eșuat așa cum a pretins Iranul, relatează Jerusalem Post, citând o combinație de surse - de informații occidentale și alte surse străine.

Patru explozii au zguduit sâmbătă noaptea, în jurul orei locale 23.30 (22.00, ora României) o instalație militară din orașul Isfahan (centru) - înregistrări video au apărut și pe rețelele sociale, totuși, în timp ce Ministerul iranian al Apărării susține că au fost pagube minore, fiind avariat doar un acoperiș, adevărul ar putea fi altul și să fi fost de fapt o lovitură reușită în stilul altor atacuri asupra instalațiilor militare din această țară, scrie publicația israeliană.

Republica Islamică a dovedit un tipar de afirmații false în cazul unor atacuri similare pe care majoritatea surselor occidentale de informații și iraniene le-au atribuit Mossad-ului: și anume cele care au vizat instalația nucleară de la Natanz (iulie 2020, aprilie 2021), o instalație nucleară din Karaj (iunie 2021), respectiv atacul din februarie 2022 în urma căruia au fost distruse circa 120 de drone.

Reacția oficială a Iranului se înscrie într-un tipar de răspuns manifestat de autorități în cazul unor incidente similare - după ce, în primă instanță, au încercat să susțină că au fost tentative eșuate, s-au văzut obligate să recunoască amploarea pagubelor în fața imaginilor prin satelit și a altor dovezi ce au apărut ulterior în spațiul public.

Un atac cu drone, care a eșuat, a fost lansat asupra unul dintre complexele de echipamente ale Ministerului Apărări”.

Acesta a provocat pagube minore la acoperișul” unei clădiri fără a perturba funcționarea complexului și nu s-a soldat cu victime, a arătat un comunicat al Ministerului Apărării, a relatat AFP.

Imagini apărute pe rețelele sociale arată imagini cu multiple explozii și s-ar fi produs atacuri cu drone asupra mai multor fabrici de armament din Iran.

Acestea s-ar afla la Tehran, Karaj, Narmak, Hamadan, Isfahan, Khoy, Azarshahr și Tabriz.

Ministerul iranian nu a oferit niciun fel de informații despre cine ar suspecta că s-ar afla în spatele atacului -acesta a survenit în timp ce un incendiu a izbucnit la o rafinărie de petrol în nord-vestul țării și un cutremur de 5,9 pe Richter a lovit în apropiere, ucigând trei persoane, a relatat AP.

Există puține informații despre atac; potrivit comunicatului oficial, au fost lansate trei drone -două au fost doborâte și una și-a atins ținta.

Televiziunea de stat de limbă engleză, Press TV, a difuzat o înregistrare video realizată cu telefonul mobil, care pare să surprindă momentul în care o dronă a lovit de-a lungul autostrăzii aglomerate Imam Khomeini, care reprezintă o ieșire din Isfahan și una dintre căile de ajunge în orașul sfânt Qom și la Teheran, capitala Iranului. O mică mulțime s-a adunat, atrasă de focurile antiaeriene, și a urmărit cum o explozie a lovit o clădire întunecată.

"Oh, Doamne! A fost o dronă, nu-i așa?", strigă bărbatul care filma. "Da, a fost o dronă".

Cei care se aflau acolo au fugit după atac.

Acele imagini, precum și imagini ulterioare, analizate de The Associated Press, corespund unui loc de pe strada Minoo din nord-vestul orașului Isfahan, care se află în apropierea unui centru comercial.

Tot mai multe proprietăți comerciale și cartiere rezidențiale împrejmuiesc siturile de apărare și nucleare iraniene pe măsură ce orașele se extind către periferie. De asemenea, unele locații sunt incredibil de opace în ceea ce privește ceea se produce acolo, având doar un indicator cu un logo al Ministerului Apărării sau al Gardienilor Revoluției.

Ministerul Apărării a numit instalația ca fiind doar un "atelier", fără a detalia obiectul lui de activitate. Isfahan, situat la aproximativ 350 de kilometri sud de Teheran, găzduiește atât o mare bază aeriană construită pentru flota sa de avioane de luptă F-14 de fabricație americană, cât și Centrul de cercetare și producție de combustibil nuclear.

Ministerul Apărării a numit instalația ca fiind doar un "atelier", fără a detalia obiectul lui de activitate. Isfahan, situat la aproximativ 350 de kilometri sud de Teheran, găzduiește atât o mare bază aeriană construită pentru flota sa de avioane de luptă F-14 de fabricație americană, cât și Centrul de cercetare și producție de combustibil nuclear.

Israelul este suspectat că a lansat o serie de atacuri asupra Iranului, inclusiv un atac, în aprilie 2021, asupra instalației nucleare subterane Natanz, care a avariat centrifugele. În 2020, Iranul a acuzat Israelul că s-a aflat în spatele unui atac sofisticat în urma căruia a fost ucis un savant de top în domeniul nuclear.

Oficialii israelieni recunosc rareori operațiunile desfășurate de unitățile militare secrete ale țării sau de agenția sa de informații Mossad. Cu toate acestea, premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a revenit recent în funcția de premier, consideră de mult timp că Iranul este cea mai mare amenințare cu care se confruntă națiunea sa. De asemenea, SUA și Israelul tocmai au organizat cel mai mare exercițiu militar din istorie, pe fondul tensiunilor cu Iranul.

Statele Unite nu exclud acţiunile militare împotriva Iranului

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a afirmat duminică că executivul american nu exclude acțiunile militare împotriva Iranului, pentru oprirea conducerii de la Teheran în ceea ce privește dotarea cu arme nucleare.

Anthony Blinken se află într-un turneu în Orientul Mijlociu. El a acordat un interviu televiziunii Al Arabiya unde a declarat că "totul este pe masă". A adăugat însă că diplomaţia este calea preferată. Iranul a avut şansa de a reveni la acordul nuclear internaţional, dar a respins-o, a spus şeful diplomaţiei americane, relatează Agerpres.

Negocierile vizând relansarea acordului nuclear de la Viena din 2015 dintre Iran şi Occident sunt de luni bune în impas. Potrivit diplomaţilor, Teheranul a blocat un acord cu puţin timp înainte ca acesta să fie încheiat.

Iranul a încetat să mai respecte restricțiile cuvenite în acordul nuclear după ce Donald Trump a retras SUA din acord nuclear. Teheranul a respins și accesul inspectorilor AIEA. Președintele american Joe Biden nu a exclus un atac ca ultimă soluție împotriva Iranului.

Israelul sprijină Ucraina mai mult decât se știe în mod public – afirmă ambasadorul israelian la Berlin

Ambasadorul israelian la Berlin, Ron Prosor, susţine că Israelul oferă Ucrainei mai mult sprijin decât se ştie în mod public. „Ajutăm, deși nu public. Şi mult mai mult decât se știe” – a afirmat diplomatul, pentru Berliner Morgenpost, fără a preciza, însă, despre ce fel de sprijin este vorba.

Întrebat de ce Israelul nu oferă asistență militară Ucrainei, în pofida solicitărilor Kievului, Prosor a răspuns: „Nu este atât de simplu. Avem ruși în Siria. Armata israeliană blochează în mod regulat furnizarea de arme din Iran către Siria și Liban. Printre acestea se numără dronele și rachetele iraniene pe care Rusia le folosește în Ucraina”. Potrivit ambasadorului, acesta este primul motiv pentru care Israelul „menţine tăcerea”.

Al doilea motiv este prezența unei mari comunități evreiești în Rusia. De asemenea, Prosor a sugerat că Israelul nu poate să blocheze complet furnizarea de drone de către Iran. Ambasadorul a mai menționat că Olaf Scholz, Germania și Europa au înțeles că trebuie să te aperi pentru a păstra valorile unui stat democratic. „Iar israelienii știu asta încă de la întemeierea propriului stat” – a subliniat diplomatul.

Netanyahu, care în ultimul său mandat de premier a ordonat numeroase lovituri asupra țintelor iraniene în Siria și operațiuni pe teritoriul iranian, a fost deschis cu privire la intenția sa de a se opune cu orice preț aspirațiilor nucleare ale Teheranului.

În noiembrie, un aliat de lungă durată al lui Netanyahu a declarat într- un interviu că crede că prim-ministrul va ordona o lovitură asupra instalațiilor nucleare ale Iranului dacă SUA nu asigură un nou acord nuclear cu Teheranul și nu reușește să ia măsuri în viitorul apropiat.

Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Pericolul unui război major în Orientul Mijlociu este în prezent mai mare ca niciodată, scrie Der Spiegel. Și riscul rămâne la fel de mare acum că Israelul a răspuns, vineri, cu o...
Cerere mare de muniții. Israelul solicită SUA mai multe obuze și vehicule blindate pentru a contracara Iranul
Cerere mare de muniții. Israelul solicită SUA mai multe obuze și vehicule blindate pentru a contracara Iranul
Israelul cere Statelor Unite mai multă muniție pentru tancuri și vehicule tactice, în timp ce încearcă să își refacă stocul pe fondul războiului din Gaza și al tensiunilor crescânde cu...
#Iran, #atac, #mossad, #obiective militare, #Israel, #drone , #Iran