Noi cazuri de otrăvire a fetelor, raportate în Iran. „Anumiți indivizi” urmăresc să fie închise toate școlile de fete

Sambata, 04 Martie 2023, ora 14:12
1993 citiri
Noi cazuri de otrăvire a fetelor, raportate în Iran. „Anumiți indivizi” urmăresc să fie închise toate școlile de fete
În total, în ultimele trei luni au fost raportate câteva sute de cazuri de intoxicare cu gaze în zeci de unităţi, inclusiv în oraşul sfânt Qom FOTO Pixabay

Noi cazuri de intoxicare a elevelor iraniene au fost raportate, sâmbătă, în cel puţin cinci provincii de mass-media, în timp ce misterul persistă asupra acestui caz de otrăvire care provoacă o puternică emoţie în ţară.

Zeci de tinere au fost transferate la spitale din provinciile Hamedan (vest), Zanjan şi din Azerbaidjanul istoric (nord-vest), Fars (sud) şi Alborz (nord), au relatat agenţiile Tasnim şi Mehr.

Starea generală de sănătate a acestor eleve, care suferă de tulburări respiratorii, ameţeli sau dureri de cap, nu este considerată gravă, potrivit acestora.

În total, în ultimele trei luni au fost raportate câteva sute de cazuri de intoxicare cu gaze în zeci de unităţi, inclusiv în oraşul sfânt Qom.

Acest caz misterios a provocat mobilizări ale părinţilor îngrijoraţi, care cer autorităţilor să acţioneze.

Preşedintele Ebrahim Raisi a cerut vineri Ministerului de Interne şi Informaţii „să combată complotul inamicului care urmăreşte să creeze panică şi disperare în populaţie”. Nu a dat nicio indicaţie despre identitatea acestui „inamic”.

Autorităţile au criticat drept o imixtiune în treburile ţării, apelul lansat vineri de diplomaţia germană de a elucida „orice caz” „şocant” de otrăvire. Biroul ONU pentru Drepturile Omului a cerut, de asemenea, o „investigaţie transparentă” şi concluzii publice.

Guvernul a anunţat o anchetă cu privire la originile intoxicării, dar nu au fost anunţate arestări în acest moment.

Săptămâna trecută, un oficial al Ministerului Sănătăţii a explicat că „anumiţi indivizi” urmăresc prin aceste acţiuni „să închidă toate şcolile, în special pe cele de fete”. Această versiune nu a fost împărtăşită şi de alţi responsabili.

Acest caz vine în momentul în care Iranul este zguduit de o mişcare de protest după moartea, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, o tânără reţinută de poliţia de moravuri care a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar strict care impune femeilor vălul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât de puternică este armata israeliană?
Cât de puternică este armata israeliană?
Israelul a anunțat un răspuns la atacurile cu drone și rachete ale Iranului. Acesta ar putea duce la extinderea și intensificarea confruntărilor militare. Cât de pregătit este Israelul...
Iranul susține că a avertizat SUA înainte de atacul cu drone asupra Israelului. ”Nu căutăm o escaladare a tensiunii în regiune”
Iranul susține că a avertizat SUA înainte de atacul cu drone asupra Israelului. ”Nu căutăm o escaladare a tensiunii în regiune”
Ministrul de Externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a reiterat joi, la New York, că ţara sa a avertizat Statele Unite că va ataca Israelul ca răzbunare pentru bombardarea consulatului iranian...
#Iran, #fete, #proteste Iran , #Iran