Decizie neașteptată a regimul totalitar politic din Iran. "Este extraordinar, o uşurare, o bucurie totală"

Vineri, 03 Februarie 2023, ora 19:51
12383 citiri
Decizie neașteptată a regimul totalitar politic din Iran. "Este extraordinar, o uşurare, o bucurie totală"
Jafar Panahi a fost eliberat FOTO facebook

Renumitul regizor iranian Jafar Panahi, încarcerat de aproape şapte luni în ţara lui natală, a fost eliberat pe cauţiune vineri, a anunţat ONG-ul Centrul pentru drepturile omului din Iran (CHRI, cu sediul la New York), informează AFP.

Jafar Panahi, ale cărui filme au fost premiate în mai multe festivaluri cinematografice europene, a fost eliberat "la două zile după ce a început greva foamei", potrivit CHRI, în timp ce cotidianul iranian Shargh a publicat o fotografie care îl prezintă pe cineast în timp ce se îmbrăţişa cu unul dintre prietenii lui la ieşirea din închisoarea Evin din Teheran.

"Este extraordinar, o uşurare, o bucurie totală", a reacţionat producătoarea franceză Michelle Halberstadt, care distribuie filmele cineastului.

"Următoarea sa luptă va fi aceea de a obţine în mod oficial anularea pedepsei. Dar este afară, este liber, e deja formidabil", a adăugat ea.

Jafar Panahi, în vârstă de 62 de ani, a fost arestat în iulie 2022 cu puţin timp înaintea valului de proteste care au zguduit regimul iranian începând din septembrie. El trebuia să execute o pedeapsă de şase ani de închisoare, pronunţată în 2010, pentru "propagandă împotriva sistemului".

Într-un comunicat publicat de soţia lui joi, regizorul a anunţat că a început greva foamei pe 1 februarie pentru a protesta faţă de condiţiile sale de încarcerare.

"Voi rămâne în această stare până când, poate, corpul meu fără viaţă va fi eliberat din închisoare", a avertizat cineastul.

Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes şi două colective de cineaşti francezi au lansat un apel public prin care au cerut eliberarea regizorului iranian.

Jafar Panahi a câştigat Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia în anul 2000 cu filmul "Dayereh" ("Cercul"). În 2015, a fost recompensat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin pentru filmul "Taxi", iar în 2018 a câştigat Premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes pentru pelicula "3 Faces".

Cel mai recent film regizat de Jafar Panahi, intitulat "No Bears" şi care, la fel ca majoritatea producţiilor sale recente, include prezenţa cineastului în distribuţia peliculei, a fost proiectat în 2022 la Festivalul de la Veneţia, când regizorul se afla deja la închisoare. Acel film a fost recompensat cu Premiul Special al Juriului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a fost pedepsit un fotbalist de națională din Iran pentru că a îmbrățișat o femeie VIDEO
Cum a fost pedepsit un fotbalist de națională din Iran pentru că a îmbrățișat o femeie VIDEO
Portarul internaţional Hossein Hosseini a fost suspendat timp de un meci de către Federaţia Iraniană de Fotbal pentru că a luat în braţe o suporteriţă în timpul unui meci din campionat,...
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Pericolul unui război major în Orientul Mijlociu este în prezent mai mare ca niciodată, scrie Der Spiegel. Și riscul rămâne la fel de mare acum că Israelul a răspuns, vineri, cu o...
#Iran, #eliberare, #regim politic, #regizor, #Jafar Panahi, #inchisoare, #sapte luni , #stiri internationale